kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
STERLIN
41,5051
BITCOIN
$61.475
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
21°C
LONDRA
21°C
Kapalı
Pazartesi Hafif yağmur
20°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
22°C

Türkiye gri listeden çıktı

Türkiye gri listeden çıktı
28.06.2024
0
A+
A-

Mali Eylem Görev Grubu (FATF), bugün Singapur’da düzenlediği genel kurul toplantısının ardından Türkiye’nin ‘gri liste’den çıkarıldığını duyurdu.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’den çıkardı.

FATF tarafından yapılan açıklamada, “FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye’yi kutlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır” denildi.

‘TÜRKİYE, FATF İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİ’

Raporda FATF tarafından Ekim 2021’de sekiz alanda tespit edilen eksikliğin giderildiği ifade edilerek, “Türkiye AML/CFT sistemindeki iyileştirmeleri devam ettirmek için FATF ile çalışmaya devam etmelidir” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasalar tarafından yakından izlenen Türkiye’nin gri listeden çıkarılma kararı öncesi sosyal medya paylaşımında “başardık” ifadesini kullanmıştı.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Karar sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir” dedi.

Kararın, hem finans sektörü hem de reel sektör açısından son derece olumlu sonuçları olacağını belirten Yılmaz, “Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır” dedi.

Yılmaz, Türkiye’ye yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artacağını, dezenflasyon sürecinin ise hızlandıracağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin terörizmin finansmanı ve kara para aklama ile mücadelesini uluslararası standartlarla tam uyum içinde sürdüreceği vurgulandı.

MASAK ve diğer ilgili kurumların idari ve teknik kapasitelerinin daha da güçlendirileceği belirtilen açıklamada, gerektiğinde yasal ve idari düzenlemelerin aynı hassasiyetle hayata geçirileceği ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele (AML/CFT) politikalarında eksikler olduğu için Türkiye’yi 2021 yılında ‘gri liste’ olarak tabir edilen “artırılmış gözetim listesine” almıştı.

Gri listeden çıkartılma kararı sonrası Türkiye’nin uluslararası mali itibarını güçlendireceği gibi yabancı yatırımların artabileceği öngörülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.