Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden olan Alibaba Group Dünya Başkanı Michael Evans, Türkiye’ye yeni yatırım yapacaklarını açıkladı. İstanbul Havalimanı’nda lojistik üssü, Ankara Temelli’de ise 200 bin metrekare alanda Türkiye’nin en büyük data center’ını kurmayı planladıklarını vurgulayan Evans, “Türkiye’ye yatırım fırsatlarını değerlendirmek için geldik. Lojistik ve buluta yatırım yapacağız. İstanbul Havalimanı’nda ciddi yatırım planımız var. Buradan Avrupa Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya e-ihracat planlarını değerlendirebiliriz. 1 milyar doların üzerinde yatırım planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Alibaba Group Başkanı Michael Evans, Türkiye’nin doğu ile batıyı birbirine bağlayan özel bir konumda olduğunu belirterek, ‘Türkiye, tekstil, otomotiv, beyaz eşya ve tarım olmak üzere birçok sektörde dünya liginde önemli bir oyuncu. Türkiye’yi bölgenin teknoloji hub’ı olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’nin yeni başarı hikayesinin teknoloji üzerinden yazılacağına inanıyoruz. İstanbul Havalimanı Türkiye’nin lojistik yetkinliklerinin çok iyi bir göstergesi ve e-ihracatı büyütmek için Türkiye’nin sahip olduğu çok önemli bir avantaj.’ dedi.
DÜNYADA EN AVANTAJLI ÜLKE
Turkuvaz Medya Grubu ziyaretinde Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’in sorularını yanıtlayan Evans, Alibaba Group’un yeni planlarını anlattı. Söze Türkiye’ye 2018’de neden yatırım yaptıklarıyla başlayan Evans, şöyle konuştu:
“Avrupa ve Ortadoğu’ya yatırım yapmayı düşündük ama çok güçlü bir üretim üstü olması gerekiyordu. Araştırma yaparken, buranın büyük üretim kapasitesi olduğunu gördüm. Türkiye’ye inandım, burada büyük bir yatırım yapmak istedim. E-ticarette arkanızda büyük bir üretim gücünün olması gerekiyor. Dünyada da tek avantajlı ülke Türkiye…
Avrupa ve Ortadoğu’da bizi avantajlı hale getirecek olan bu tedarik zinciri ve üretim gücü olacak. Trendyol’u seçmemizin nedeni de hem teknolojisi gelişmişti hem de potansiyeli büyüktü. Burayı Avrupa ve Ortadoğu’nun da üssü olarak konumlandırıyoruz.”
OLİMPİYATLARA ‘MADE IN TÜRKİYE’ DAMGASI
Trendyol’da 300 bin satıcının yüzde 97’sinin KOBİ’lerden oluştuğunu anlatan Evans, “5 yıldır platformda ürün satan üreticileri dijitalleştirerek e-ihracat yapmaları için efor harcıyoruz” dedi. Alibaba Group’un Paris, Milano, Los Angeles’taki olimpiyatlara ana sponsor olduğunu söyleyen Evans, “E-ticaret hakkını aldık” dedi.
Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin de ilk kez bir Türk markasının olimpiyatların ana sponsoru olduğunu, olimpiyat boyunca satılacak hazır giyim, süs eşyaları gibi ürünlerin Türkiye’de üretilip, 100 ülkeye Trendyol aracılığıyla ihraç edileceğini açıkladı: “Kore’deki birisi tişört sipariş verecek. 10 milyonlarca ürünü biz yollayacağız. Üzerlerinde ‘Made in Türkiye’ yazacak. ”
3-5 YIL İÇİNDE HALKA ARZ OLABİLİR
Alibaba’nın Trendyol ile Türkiye’de borsa planı olup olmadığına ilişkin sorulara Evans, “Halka açılmanın avantajları da dezavantajları da var. Ben halka açık şirket olmanın avantajlı olduğunu düşünüyorum. Ama buna Trendyol yönetiminin karar vermesi lazım.
Halka açılmak isterlerse destek oluruz, Trendyol büyüdükçe bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum” yanıtını verdi. Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin ise şirketin birçok yatırımcısı olduğunu, şu anda halka açılıp sermaye toplama ihtiyaçlarının bulunmadığını belirterek, “Kısa vadede planımız yok. İstediğimiz büyüme hedeflerini kısa sürede yakalarsak 3-5 senelik bir pencerede olabilir” açıklaması yaptı.
Evans ayrıca, kamu ve özel sektör düzeyinde temaslar gerçekleştirdi. Michael Evans, Anıtkabir’e de ziyarette bulunarak, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.