Site icon Londra Gazete

İngiliz Dışişleri’nin ‘Dersim’ hassasiyeti

Yedi ilçesi ile birlikte nüfusu 78 bin dolayında olan Tunceli, özellikle yaz oylarında onbinlerce ziyaretçi çekiyor.

Yedi ilçesi ile birlikte nüfusu 78 bin dolayında olan Tunceli, özellikle yaz oylarında onbinlerce ziyaretçi çekiyor.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın (FCO)  vatandaşlarına yönelik seyahat uyarılarında Tunceli’yi, zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken bölgeler arasında göstermesi şaşkınlık yarattı.

Türkiye’de geçen hafta ülke çapına yayılan Kobane protestoları sırasında pek çok bölgede kanlı olaylar yaşandığına dikkat çeken  FCO, 16 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır gibi kentlere yönelik uyarılarını ‘normal’ seviyede tutarken, Tunceli’yi, Hakkari ve Şırnak gibi sınır bölgeleri ile aynı risk grubunda değerlendirdi.

Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, İngiliz vatandaşlarına yönelik uyarıları gerektirecek bir durumun mevcut olmadığını söyledi.

KENT YÖNETİCİLERİ ANLAMSIZ BULUYOR

Bakanlığın web sitesinde yer alan Türkiye haritasında, sarı renkle gidilmemesi tavsiye edilen bölgeler arasında yer alan Tunceli’nin yöneticileri, İngiliz  Dışişleri Bakanlığı ‘nın uyarılarına anlam veremediklerini ifade ettiler.

Londra Gazete’nin görüşlerine başvuduğu yöneticilerden Tunceli Valisi Osman Kaymak, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarını abartılı bulduğunu kaydetti. Kentteki görevine dört ay önce başlayan Vali Kaymak, özellikle yaz döneminde gelen ziyaretçilerle birlikte kentin nüfusunun yaklaşık üç katına çıktığına işaret etti. Geçen hafta ülke çapına yayılan Kobane eylemlerinin kentlerinde de görüldüğü ancak hayatın şu anda normal olduğunu vurgulayan Vali, bölgeden diğer şehirlere ulaşımın da sağlıklı ve düzenli bir biçimde işlediğini belirtti.

Tunceli Valisi Osman Kaymak, kentten diğer şehirlere ulaşımın düzenli bir biçimde işlediğini belirtti.

Gazetemizin görüştüğü Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul’da, İngiliz vatandaşlarına yönelik uyarıları gerektirecek bir durumun mevcut olmadığını söyledi. İngiliz istihbaratının, İŞİD tehlikesinin, Suriye’de olduğu gibi inanç ve kimlik farklılıklarını hedef alabileceği gibi bir tehdit oluşturabileceği algısı edinmiş olabileceğini ifade eden Bul, buna karşın bölgelerinde halen bir güvenlik problemi tehlikesi olmadığını vurguladı.

Londra’da faaliyet gösteren Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fero Fırat ise, söz konusu uyarıyı ilginç bulduğunu söylerken, İngiltere’de yaşayan Dersimli’lerin düzenli olarak memleketlerine gittiğini ve ciddi bir güvenlik riski hissetmediklerini kaydetti

Exit mobile version