İngiltere İçişleri Bakanlığı Home Office, 2013 yılında maksimum 6 aylık veya 11 aylık İngilizce kursları için toplam 77 bin 664 yabancı öğrenciye vize verildiğini açıkladı. Bunlar arasında 9 bin 78 kişi ile Türkiye’den gelen öğrenciler, dil eğitimi almak için İngiltere’ye gelen en kalabalık 3.ülke vatandaşları oldu. Türk öğrencilerin sayısı bir önceki yıla göre bin 459 kişi artış gösterirken en çok öğrenci gönderen ülkeler 11 bin 267 kişi ile Rusya ve 10 bin 954 kişi ile Çin oldu.
Dil eğitimi için gelenlerin genel olarak öğrenci vizesi kategorisinde değerlendirilmediğini belirten Home Office, master ve üniversite gibi eğitimler için ülkeye gelen öğrencilere verilen oturum sayısının ise 218 bin 773 olduğunu kaydetti. Bu kategoride en çok öğrenci gönderen ülke 62 bin 563 kişi ile Çin oldu. ABD 14 bin 304 öğrenci ile ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Hindistan, Nijerya ve Malezya takip ettiler.
HİNT VE PAKİSTAN’LI ÖĞRENCİLER İSTENMİYOR
İçişleri Bakanlığı’nın İngiltere’ye öğrenci vizesi ile gelip kayıtdışı olarak çalışan yabancıların en yoğun geldiği bölgeler arasında gösterilen Hindistan ve Pakistan’dan gelen öğrenci sayısında ise ciddi düşüşler yaşandı. Geçen yıl toplam 400 bin vizenin verildiği Hindistan’dan gelen öğrenci sayısı, bir önceki yıla oranla yüzde 21 azalırken, Pakistan’lı öğrenciler için ise bu düşüşün yüzde 55 olduğu belirlendi.
Home Office bu iki ülkenin yanısıra Filipinler, Burma, Bangladeş, Sri Lanka ve Nijerya gibi ülkelerden gelen öğrencileri mercek altına alıyor. Muhafazakarların iktidara geldiği 2010 yılından bu yana, uluslararası öğrenci kabul eden okullara yönelik denetimlerini sıkılaştıran Bakanlık, yüzlerce okulun lisanslarını iptal etmişti.Vize başvurularını ağırlaştıran yasaları yürürlülüğe koyan hükümet, yüksek lisans veya üniversite eğitimi için İngiltere’ye gelmek isteyen öğrencilere ‘upper intermediate’ seviyesinde İngilizce bilme zorunluluğu getirmiş; pasaport polislerine havaalanlarında tercüman olmadan anlaşamayan öğrenci adaylarını geri çevirebilme yetkisi vermişti.