İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, CHP UK Kadın Kollarının da ortak çalışmalarıyla kadın hastalıkları (myom) ve aile danışmanlığını ele alan bir panel düzenledi.
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, CHP UK Kadın Kollarının da ortak çalışmalarıyla kadın hastalıkları (myom) ve aile danışmanlığını ele alan bir panel düzenledi.
Geçtiğimiz Cumartesi İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde (IAKM) toplumu buluşturan etkinlikte, Opr. Dr. Füsun Sirkeci ve Aile Çocuk Danışmanı Esen Etken katılımcıların sorularını cevaplarken özellikle kadın hastalıkları ve aile danışmanlığı üzerine çok önemli demeçler verildi. Dr Füsun Sirkeci özellikle genç yaştan itibaren sosyal yaşamın da etkisiyle genç kızların karşılaşabileceği koşulları anlatırken, menapoz, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklar, kanser gibi konulara değindi. Esen Etken ise aile psikolojisi ve psikolojik danışmanlık üzerine konuşmalar yaptı.
Menapoz belirtileri ve bu belirtiler sonrasında menapoz teşhisi sonucu hormon kullanımının toplantı içerisinde önemli bir konu olmasının yanı sıra, halktan birçok kadın kendi hikayelerini ve şikayetlerini de konuşmacılarla paylaştı.
“NHS kullanılmalı”
İngiltere’deki ulusal sağlık hizmetinin (NHS) kullanımına ve doktorlara erişimin çok önemli olduğunu belirten Dr Sirkeci, özellikle Türkiyeli toplumlarda kültürel bir durum olan “antibiyotik al geçsin” psikolojisinin çok tehlikeli olduğunu, özellikle kadın sağlığı konusunda en ufak bir belirti veya şüphenin doktor kontrolü ile tam teşhisinin yapılması gerektiğini belirtti.
“NHS çok önemli bir servis ve bu sağlık hizmeti kullanılmalı. Çalıştığımız saatleri aslında duysanız şok olursunuz, bu kadar yoğun çalışmamız tamamen sizlere ulaşmak için” diyen Sirkeci, özellikle İngilizcede sorun yaşayan bireylerin de çevirmen yardımı mutlaka alması gerektiğini belirtti.
Esen Etken ise menapoz, genç kızlık ve aile dinamikleri konusunda psikolojik açılımlarda bulunurken, özellikle genç kızların ve menapoz sürecinde olan kadınların psikolojik destek alma yolunda hiçbir zaman çekinmemeleri, tam aksine yardım istemelerinin en doğal hakkı olduğunu belirtti.