Site icon Londra Gazete

Mülteci krizi ve Türkiye’nin rolü Parlamentoda tartışıldı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan.

UETD UK, İngiliz Parlamentosunda Avrupa’da Suriyeli mülteci krizi ve Türkiye’nin rolünü tartıştı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün milyonlarca sığınmacıyı ağırladığını belirterek, “Artık yükü paylaşma zamanı geldi. Avrupa’nın kapılarını sığınmacılara açma zamanı geldi. Bu ahlaki ve ayrıca yasal bir sorumluluk.” dedi.

“Avrupa’nın güvenliği Türkiye’de, Suriye ve Irak sınırında başlıyor.” diyen Küçükcan, ancak risklerin şimdiye kadar hep Türkiye tarafından göğüslendiğini, bunun ise sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

Küçükcan, Suriye’deki iç savaş nedeniyle 10 milyon Suriyelinin ülke içinde, 6 milyon Suriyelinin de ülke dışında sığınmacı durumuna düştüğüne işaret ederek, ülke dışındaki Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğunun da Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da bulunduğunu bildirdi.

Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün milyonlarca sığınmacıyı ağırlamasına karşın bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerde birkaç yüz sığınmacıyı kabul edip etmemenin ulusal çapta tartışmalara yol açtığını aktaran Küçükcan, “Artık yükü paylaşma zamanı geldi. Avrupa’nın kapılarını sığınmacılara açma zamanı geldi. Bu ahlaki ve ayrıca yasal bir sorumluluk. Sığınmacılar uluslararası hukukun da koruması altındadır. Avrupa Birliği ülkeleri bu insanları bir yük olarak değil, bir suçun mağdurları olarak görmeli.” diye konuştu.

Exit mobile version