İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD ) 10 Kasım Atatürk’ü anma günü ve Atatürk Haftası çerçevesinde düzenlediği etkinliklerin sonu olan ” Atatürk ve Türk Devrimi” konferansı gerçekleşti.
İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD ) 10 Kasım Atatürk’ü anma günü ve Atatürk Haftası çerçevesinde düzenlediği etkinliklerin sonu olan ” Atatürk ve Türk Devrimi” konferansı gerçekleşti.
İlginin yoğun olduğu konferansı dinleyenler arasında Hackney Belediye Meclis Üyesi Can Özşen, Britanya Türk Kadınlar Derneği kurucu başkanı Semiha Todd, Fiwal’in önceki Başkanı Hülya Koçu, LSE Çağdaş Türkiye Çalışmaları Program Direktörü ve Türkiye Politika ve Araştırma Merkezi Bşk. Ümit Sönmez, Uluslararası Türk Kadınları Derneği Başkanı Nur Yenerer, CHP İngiltere Birliği eski başkanı Suna Akartuna ve Araştırmacı yazar Abdullah N. Yılmaz gibi isimler yer aldı.
İADD yönetim kurulu üyesi Kadriye Atabay’ın açılış ve selamlama konuşmasının ardından söz alan İADD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Berna Ötüş Baskett, Atatürk’ün devrimleri sayesinde Türk kadınının karanlıktan aydınlığa çıktığını, toplumda saygın yerini aldığını ifade etti. Prof. Baskett, Atatürk’ün sadece düşünceleriyle değil, yaşam biçimiyle de topluma örnek olduğunu Türkler için iftihar edilecek bir lider özellikleri taşıdığını anlattı.
İADD Bilim Kurulu üyesi Dr. Enis Üser ise Atatürk’ün vatan kahramanı bir ulusal lider olmasının yanında belki tüm medeniyetlerin devamını temsil eden evrensel önemi olduğunu, bunun UNESCO ve daha birçok önemli devlet adamı tarafından kabul edildiğini söyledi. “Gençlik yıllarında tanıştığı Aydınlanma Hareketinin önderleri Atatürk’ün entelektüel biçimlenmesini oluştururken vatan şairi Namık Kemal’ler ise onun vatanseverliğinde derin ve coşkulu izler bıraktı.” diyen Dr. Üser, Harbiye’de okurken yetiştirildiği Alman askeri disiplini ve ilkelerin Atatürk’ün tarihte eşi görülmemiş bir askeri deha olmasında katkıda bulunduğunu ifade etti. Atatürk’ün bu teorik ve pratik birikimini Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte hemen uygulamaya koyduğunu belirten Dr. Üser, 18 ve 19’uncu yüzyıl aydınlanma düşüncelerini 20’inci yüzyılda pratiğe geçirdiğini ve yeni bir çağı başlattığını söyledi.
Konuşmaların ardından Hoş Seda Türk Halk Müziği Korosu “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” adlı kısa bir dinleti ile konferansa renk kattı.