ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 78’nci yılında Londra’da gerçekleşen “Atatürk’ün yanı başında” adlı etkinlikle anıldı.
İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) tarafından organize edilen anma programında Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett ve Atatürk’ün kütüphanecisi ve özel kalemi Nuri Ulusu’nun oğlu, araştırmacı yazar Mustafa Kemal Ulusu yüzlerce kişiye Ata’nın az bilenen hatıralarını ve kendi üzerlerindeki izlerini anlattı.
Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma programının açılış ve selamlama konuşmasını İADD Başkanı Jale Özer yaptı: “Hepimizin ülkemizin içinde bulunduğu bu karanlığa birer ışık olması gerekiyor. Gelin bizlere katılın, güç verin çünkü biliyoruz ki ancak örgütlü toplumlar ilerler. Bu karanlıktan ancak ve ancak Atatürk’ün çizdiği yol haritası ile çıkabiliriz. Her zaman çalışmalarımızda pusulamız Mustafa Kemal Atatürk’ün yol haritasıdır. Bu çerçevede hep birlikte çalışmalarımızı sürdürelim, birlik olalım ve şu sözü hiç unutmayalım: “Vatan söz konusu ise gerisi teferruattır.” hepimiz farklı görüşleri olabilir ama ortak noktalarda birleşip güçlenelim ve bu karanlığa bir ışık yakalım.”
Başkan Özer’in konuşmasının ardından söz alan İADD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett, Atatürk ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından olan hatıralarını dinleyiciler ile paylaştı. “Teyzemin Ayrancı Bağlarındaki evine konuk ve bizi geziye çıkardı ve dedi ki “Ben bu yolda hep Atatürk’e rastlarım.”. Çok geçmeden Atatürk arabası ile yavaş yavaş geldi. Yanımızdan geçerken bizi selamladı. Arabanın içinde oturan Atatürk ile göz göze geldik. O güzel mavi gözleri beni adeta büyülemişti. Bunu anlatırken hala heyecanlanıyorum.” diyen Prof. Baskett, hayatının en zor anlarında hep Atatürk’ü düşündüğünü ve göz göze geldikleri o anı hatırlayarak güç aldığını dile getirdi.
Prof. Baskett’in ardından söz alan gecenin diğer konuşmacısı araştırmacı yazar Mustafa Kemal Ulusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphaneciliğinin yanı sıra son nefesine kadar yanında olan özel kalemi olan babası Nuri Ulusu’nun çok özel anılarını dinleyiciler ile paylaştı. Babası Nuri Ulusu’nun Atatürk ile nasıl tanıştığından itibaren başlayan anılar, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu ana kadar devam eden bir silsile ile son buldu. Mustafa Kemal Ulusu, kendi kaleme aldığı “Atatürk’ün Yanı Başında–Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun Hatıraları” kitabından derlediği anılar ve özel fotoğraflarla Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini anlattı.
Anma etkinliği konuşmaların ardından minik kemancı Melis Ethemsoy’un muhteşem performansı ve Burçak Dikmen’in güzel şiiri ile son buldu.