Yıllar önce Türkiye’den Avrupa ülkelerine çalışmak için ve yeni hayatlar kurmak için gelen Türkçe konuşan toplum yıllar geçtikten sonra neler düşünüyor ve Türkiye’yi nasıl görüyorlar. Türkiye geçmişinde ve son dönemlerinde birçok siyasi, ekonomik, kültürel anlamda sıkıntılar yaşamış fakat bugün baktığınız zaman yaşam standarttı olarak bir basamak atladığını görebiliyoruz. Londra’da yaşayan vatandaşlara Türkiye hakkında neler düşündüklerini sorduk.
Mithat Karakuş
Türkiye yaşam olarak oldukça pahalı bir ülke. Yönetim şeklinde çok ciddi derecede sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetin bütün değerlerine saldırılar yapıldığını düşünüyorum. Birçok bahane ile ülkede yaşanan bayramları yasaklayabiliyorlar. Türkiye ve İngiltere’yi kıyasladığınız zaman insan haklarının burada daha üstün olduğunu düşünüyorum. Eğer orta sınıf bir vatandaşsanız Türkiye’de yaşamak ciddi derecede sıkıntılı olabiliyor. Maddi durumu iyi olan insanlar Türkiye’ye gittikleri zaman çok daha rahat bir şekilde hayat sürdürebiliyor. Türkiye’nin iyi anlamda konuşabileceğimiz komşuluk ilişkileri buraya göre çok daha iyi seviyede diyebiliyorum. Türkiye’de eski yıllara nazaran komşuluk ilişkileri ciddi derece sıkıntılar yaşamaya başladı. Çünkü eski yaşam şartları ve insanların olaylara olan ilişkileri her geçen gün azalmaktadır.
Cihangir Bakay
Fetö davaları yüzünden birçok kişi Türkiye’de gözaltına alında. İçeri alınan herkes mi bu terör örgütü mensubu üyesi oluyor. Türkiye’de tek tip bir otorite getirilmeye çalışılıyor. Orada yaşayan insanlar artık birbirinden korkmaya başladı. Kim kimi ihbar edecek veya sağlık ocaklarına gittiğiniz zaman doktorlar bile sizlere soru soruyor bu örgüte mensup arkadaşlarımız var mı diye. Türkiye bu çizgide gittiği sürece iyi yerlere geleceğini düşünmüyorum. Türkiye konum olarak çok muhteşem güzelliklere sahip bir ülke. Fakat turizmden tutun birçok sektörde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Pamuk üretiminin çok uygun olduğu bir ülke olmamıza rağmen ithal ediyoruz. Buraya İngilizce öğrenmek için geldim. Sonrasında burada hayat kurdum ve kaldım. Burada yaşayan insanlar hayatlarını nasıl yaşayabileceklerini biliyor. Kendi mutlu etmesini çok iyi biliyor. Yazın tatillerde bile bizim vatandaşlarımız Türkiye’ye gidiyor. Onun yerine başka ülkelere gitmeleri gerektiğini düşünüyorum. 2 ülke arasında çok ciddi farklar var. Bizim toplumumuz biraz daha tembel ve kolay yaşamaya çalışıyoruz. İngilizlere tek öğrettiğimiz yemek kültürümüz oldu.
Zeyno Uzun
Türkiye ve İngiltere arasında oldukça ciddi farklar görebiliyoruz. Bunların başlıca örnekleri buralarda yaşam Sürdüren insanlar çok daha fazla özgür hissedebiliyor ve fikirlerini oldukça rahat bir şekilde sürdürebiliyorlar. İnsanların çoğuna baktığınız zaman iş çıkışlarında arkadaşlarıyla sohbet etmek için bir yerlere gidip sadece günü değerlendiren konuşmalar gerçekleştiriyorlar. Fakat Türkiye’de yaşayan insanlara baktığınız zaman hayatlarının neredeyse çoğunu siyaset konuşarak ve siyasi kişileri eleştirilerde bulunarak sürdürüyorlar. Genç jenerasyonun kendilerini gerek kültürel anlamda gerek ise yaşamsal aktivitelerini sürdürmelerini gerektiğini düşünüyorum. Çünkü gençlerin bir çoğu teknolojinindi gelişmesiyle tembel bir yaşam sürdürdüklerini ve çevrelerinde bulunan bir çok örneği hayatlarında uygulamadıklarını düşünüyorum.
Abdullah Şahiner
İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşanlar olarak bir çok tanıdığımız, sevdiklerimiz Türkiye’de yaşıyor. Bizler Türkiye hakkında görüşlerimizi at gözlüğü takarak değil, farklı görüşleri de dinleyerek yorum yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir Türk vatandaşı olarak Türkiye’yi Avrupa’dan çok daha ileri seviyede görüyorum. Yaşam standartları, ekonomi, insan ilişkileri olsun birçok alanda Avrupa ülkelerinden üstün olduğumuzu düşünüyorum. Benim birçok yabancı arkadaşlarım son yaşanan olaylarla alakalı sorular soruyorlar. Çünkü burada yaşayan yabancılar İngiliz medyasının vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda hareket ediyor. Fakat ben onlara Türkiye’de her şeyin normale döndüğünü, sadece olağanüstü bir hal söz konusu olduğunu söyledim. Dünya üzerinde çok ciddi bir satranç oynandığını düşünüyorum. Türkiye, Suriye, Irak bu oyunun içindeler. Türkiye’de yaşayan İnsanların ekonomik refah seviyeleri eskiye göre çok çok daha iyi ileri seviyedeler. Komşuluk ve akrabalık ilişkileri Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi ilişkilere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Eğitim anlamında da eski yıllara nazaran çok daha iyi gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Bizler gurbetçiler olarak karayolu ile Türkiye’ye gidiyoruz. Türkiye’den sonra yapılan hizmetlerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Hep birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.
Cengiz Dirilmiş
İngiltere’de yaşayan gurbetçi Türkler olarak ülkemize aşığız. Yaşam standartları, gelenek ve göreneklerimiz her anlamda çok güzel bir ülke olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı siyaset yapan liderlerin ve siyasetin içinde bulunan kişilerin rant peşinde olduğunu düşünüyorum. Bizler buraya dil eğitimi için geldik fakat hayat şartları doğrultusunda burada yeni bir yaşam kurmaya başladık. Burada baktığınız zaman komşuluk ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri Avrupa’ya göre çok daha iyi seviyedeyiz. Bugün Avrupa’da yaşayan insanlar alt komşusunu bilmiyor. Herhangi bir sıkıntı yaşadığında destek alacağı ve yardım isteyeceği bir arkadaşı, akrabası yok. Bizim ülkemizde bu ilişkiler birçok ülkeye göre çok daha iyi seviyelerde. Buradakilerin en büyük sıkıntılarından birisi ise gençlerin hayatı ciddiye almıyor olması. Özellikle burada doğup, burada büyüyen gençler çok yanlış işlere bulaşabiliyor.
Serdar Zencirkıran
İngiltere’ye veya Avrupa’ya gelen insanların dönüşü olmayan bir yola giriyorlar. Çünkü buraya gelen vatandaşların çoğu yeni bir hayat kurmak ve hayata daha sıkı tutunmak için geliyorlar. Fakat Türkiye’ye baktığımız zaman her anlamda buralardan çok daha iyi seviyelerde olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye’nin havası, insani ilişkileri, yemekleri, birbirimize olan desteğimiz birçok ülkeye göre çok daha iyi derecede. Ne yazık ki baktığınız zaman gerek mimarı yapıların artması, teknolojinin gelişmesi insanların komşuluk ilişkilerini kötü yönde etkilendiklerini düşünüyorum. Türkiye’de İnsanlar birbirinin kuyusunu kazmaya başladı. Birçok farklı alanda Avrupa ülkelerinden çok geri sıralardayız. Bunların başında Bilim, teknoloji, sanat, siyaset ve daha bir çok alanda ülke olarak alt tabakalara düştüğümüzü düşünüyorum. En büyük sıkıntı ise İnsanlar tek bir kişi gibi düşünmeye başlıyor. Gerek siyasi anlamda gerek maddi anlamda. İnsanların kendi fikir ve düşüncelerini dış dünyaya aktaramadıklarını düşünüyorum. Bizler hem Türkiye’de hem İngiltere’de yaşamış kişiler olarak çok daha iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Hüseyin Cingil
Türkiye’nin ekonomik, yaşam standartları, insan hakları konusunda çok kötü durumda olduğumuzu düşünüyorum. İnsanlar artık eskisi gibi kültürünü ve hayatlarını yaşayamıyorlar. Baktığınız zaman insanlar artık Avrupa’ya gelip buralarda yeni hayat kurmak için çaba gösteriyorlar. Türkiye’nin doğal güzellikleri, kaynakları birçok Avrupa ülkesine göre çok daha kullanışlı ve görülmeye değer yerler. Fakat ne yazık ki bizler bu değerlerimize sahip çıkmıyoruz. İngilizlere baktığınız zaman mimarisinden tarihine bütün yapısını korumuş ve bir sonraki nesillere aktarmaya çalışmış. Bizler de bu gibi değerlere sahip çıkmalıyız.
Sercan Çakmak
Türkiye’den İngiltere’ye geleli yaklaşık 3.5 yıl oldu. Bizler buralarda yaşayanlar olarak ülkemize özlem duyuyor ve her geçen gün daha iyi günler göreceğimize inanıyoruz. Bazen düşünüyorum da neden buralara geldik veya ne zamana kadar burada kalacağım diye aklıma birçok farklı sorular geliyor. Biz ülke olarak diğer Avrupa ülkelerine göre arkadaşlık, aile ve akrabalık ilişkileri çok daha kuvvetli bir toplumuz. Kötü günlerden geçiyoruz fakat zamanla çok daha iyi bir hayat süreceğimizi düşünüyorum.