Site icon Londra Gazete

Uyuşturucu batağı aileleri endişelendiriyor

1412633574803_wps_15_a_man_rolls_a_joint_the_m

Ropörtaj: YUNUS DALGIÇ

Türkiye’den çıkıp İngiltere’ye çalışmak için gelen kişilerin en büyük hedefleri çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak ve onlara rahat bir hayat sürdürmeleri için çalışmak oldu. Fakat aileler uzun saatler çalışmak için uğraşırken çocuklarının çevresinde kimlerin olduğunu, nasıl bir ortam içinde bulunduklarını sorgulayamıyorlar. Bunun sonucunda çocuklar uyuşturucu veya kötü arkadaş kurbanı oluyor. Özellikle Londra gibi metropolit bir şehirde gençlerin bu tarz hayatlar yaşaması ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Türk gençlerinin büyük bir çoğunluğunun ise çevresindeki kişilere özenerek kötü bir hayat tercih ediyor olması gerek aileleri gerek ise toplum içindeki birçok kişiyi endişelendiriyor.

 

Derya Yazıcı

2011 yılının şubat ayından beri İngiltere’de yaşıyorum. İngiltere’ye sonradan gelenler ve burada doğanla arasında birçok fark görebiliyorum. Bunların başlıcaları kültür çatışması. Gelenek ve kültürlerde Türkiye’de doğanlara nazaran daha zayıf olabiliyorlar. Burada doğup büyüyenler genellikle yabancılarla küçük yaslardan beri iletişim ve ilişki içinde yasadıkları için Türk ve yabancı kültür arasında kalıyorlar.Fakat bazı kesim çok iyi entegre olmasına rağmen kendi kültüründe çok iyi yaşıyor. Bunun genel sebebi ise burada aile bağlarının kuvvetli olduğundan dolaylıda kaynaklanıyor olabilir. Bizler buraya sonradan gelen kişileriz ve buradakilerle aramızda hayata bakış açılarımız farklı olduğunu düşünüyorum. Olaylara tepkilerimiz, bireylere olan bakış açılarımız gibi farklılıklar olabiliyor. Türk Gençlerinin uyuşturucu kullanımı konusunda ise gördüğüm kadarıyla İngiltere’de ve Türkiye’de bu durum birçok kotu durum ortaya çıkartabiliyor. Kullanım oranlarına baktığınız zaman iki ülke de bu uyuşturucu kullanımlarının olduğu ülkeler. İngiltere’de yaşayan gençler çok rahat bir şekilde esrar bulup kullanıyorlar ama Türkiye’de kimyasal uyuşturucu kullanımının daha yaygın olduğu görülüyor. Gençlerin bu tarz kötü alışkanlıklar edinmesinin birçok nedeni olabilir. Örneğin buradaki gençler Türkiye’deki ortamı yasamadan sadece dışarıdan gördükleri ve duyduklarıyla yorum yapıyorlar biz öyle değiliz oradan büyüyüp buraya geldiğimiz için. Türkiye’de insanların nasıl durumda olduklarını daha iyi anlayıp fikir yürütüyoruz. Bu nedenle gençler olaylar çok iyi algılamadan kendi düşünceleri doğrultusunda hareket ediyorlar.

 

Vahdet Kuşçu

Londra’da yaşayan gençlerin çoğunda uyuşturucu kullanımı söz konusu. Bu durumun sebebi genellikle bu uyuşturucuyu çocuklara okul çıkışlarında satanlar. Gençlerde birbirinin aklına girerek bu yola sürüklüyorlar. Kimsenin başta aklına gelmiyor ve her uyuşturucu kullananların sonu çok kötü bir şekilde sonlanıyor. Bu gençlerin uyuşturucuya başlama sebepleri genellikle aile sorunları, can sıkıntısı veya stresten dolayı olduğu görülebiliyor. Türk gençlerine baktığınız zaman belirli bölgelerde kullanan gençlerin olduğunu söyleyebiliriz. Ailelerin çocuklarına bu yönde biraz daha iyi eğitim vermeleri gerekiyor. Daha çok çocuklarıyla birlikle zaman geçirmeleri ve gençlerin her türlü sorunlarını dinlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Çoğu aile bireyi hayatının neredeyse çoğunu çalışarak geçiriyor ve çocuklarına zaman ayırmıyor. Çocuklarda doğal olarak kendilerine sığınacak başka yerler, güvenecekleri başka arkadaşlar edinebiliyor.

Fehmi Azmioglu

Çevremde bulunan birçok Türk arkadaş var. Bunların çoğu bu uyuşturucuyu kullanıyorlar. Onların bu uyuşturucuyu kullanma sebepleri de ailelerin zengin olması ve çocuklarında rahat bir hayat sürdürdükleri için bu yola düşebiliyorlar. Zengin olan birçok aile çocuklarının dışarıda neler yaptığı veya dışarıda kimlerle muhatap olduğunu bilmiyorlar ve çocukları çok rahat bir şekilde yetiştiriyorlar. Burada büyüyen çocukların çevresindeki gençlerde genellikle yabancı çocuklar oluyor ve Türk çocuklarda bu kişilere özenip yanlış yola giriyor. Polislerinde bu konuda bilgisi olduğunu düşünüyorum. Yetkililerin bu tarz denetimleri artırmalı.

Tolga Sagır

Eğitim anlamında Türk çocukların çok iyi bir eğitim aldığını düşünmüyorum. Burada ailelerin yaşam standardı olarak kendilerini çalışmaya adadıklarını düşünüyorum. 16-20 yaş arası gençlerin çevresinde yaşça büyük kişilere özeniyor. Şu an ki gençlerin çoğunluğu geleceği düşünerek hareket etmiyor. Sadece günü yaşayıp, günü kurtarmaya çalışıyor. Türk gençleri arasında uyuşturucu kullanımının yaygın olması ise ailelerin çocuklarına güvenmiyor, onlarla zaman geçirmiyor ve onları bir birey olarak görmemelerinden dolayı gençler kendi arkadaş çevresini oluşturabiliyor. Çocuklar ise çevrelerinde takıldığı arkadaşlar eğer iyi ise biraz daha şanslı oluyor.Fakat çevreleri eğer kötü insanlarla doluysa çocuklar gerek sağlık gerek ise adli konularda sıkıntılar yaşayabiliyor. Çevremizde olan arkadaşları uyardığımız zaman ise size karşı farklı bir yaklaşımda bulunabiliyor. Bu konuda aileler ve çocukların eğitim aldığı kurumlara çok ciddi sorumluluklar düşüyor. Ailelerin çocuklarının cebine koyduğu paradan haberdar olmaları lazım. Gençler paralarını nereye harcıyorlar ailelerin bu konularda çocuklarını takibe almaları gerekiyor diye düşünüyorum. 18 yaşına gelen bir birey içkili mekanlara girmeye başladıkça çok daha ciddi sıkıntılar yaşayabilir ve bilinçsizce hareketler yapmaya başlayabilir.

 

 

Egemen Özdemir

Yaklaşık 5 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Master yapmak için İngiltere’ye geldim. Türkiye’de yaşayıp buraya gelenler ve burada doğan Türkler arasında önemli derecede farklılıklar görebiliriz. Uzun yıllardır burada olduğum için her 2 kültür arasındaki farklılıklarda görebiliyorum. Gençler olarak Türkler artık herhangi bir uyum problemi yaşamıyor. Gerek Türkiye’deki gençler gerek ise burada yaşayan Türkler artık rahatlıkla çevresine uyum sağlayabiliyor. Bu rahatlığın getirdiği olumlu veya olumsuz sonuçlar mutlaka olacaktır. Önemli olan gençlerin kendilerini hangi şekilde koruması gerektiğini, doğruyu ve yanlışı ayırt etmeleri gerekiyor. Türkiye’deki toplum baskısı hala olduğunu düşünüyorum. Mesela burada yaşayanlar kimsenin yaşam tarzına, nelerle ilgilendiğine vs karışmıyorlar. Türk gençleri arasındaki uyuşturucu kullanımı konusunda bir bilgim yok. Fakat bu kişilerin kötü alışkanlık edinmesinin başlıca sebepleri ailelerin çocuklarıyla zaman geçirmiyor olmaları, gençlerin kendilerini boşlukta hissediyor olmaları diyebiliriz. En önemli sebep ise işsizlik olduğunu düşünüyorum.

Mahir Özdemir

Tottenham bölgesinde oturuyorum ve Türk gençleri arasında esrar, uyuşturucu kullananların olduğunu görüyorum. Bu duruma her geçen gün daha çok üzülüyorum ve ailelerin bu konularda çocuklarını çok fazla rahat bıraktığını düşünüyorum. Burada doğan ve buraya sonradan gelenler arasında oldukça fazla derece farklar söz konusu olabilir. Aile, arkadaş çevresi, teknoloji bu gençlerin uyuşturucuya başlamaları için sebepler olabilir. Buraya sonradan gelenler Türkiye’de bir kültür içinde büyüyor ve geldiği zaman kültür konusunda sıkıntıları olmuyor. Buraya sonradan gelenler ise çalışmak ve geleceğe dönük yatırım yapmak için geliyorlar. Fakat burada doğanların ailesi çok daha rahat yetişiyor ve çevresinde bulunan kişilere dikkat etmiyor. Bu durumun kötü sonuçları arasında özentilik, bağımlılık, kültür konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorlar.

Mehmet Ordu

Bizler buraya ilk geldiğimizde herkes gibi okumak için geldik. İlk yıllarımızda marketlerde çalıştım. Bizlerde gençlik yıllarımızı burada yaşadık. Fakat burada doğan gençler her geçen gün daha da kötü bir seviyeye gitmeye başladı. Çok kötü bir nesil yetiştiğini düşünüyorum. Buraya sonradan gelen gençler kültürünü bilerek, aileye olan özlemleri ve saygılarını kaybetmiyor. Burada doğup büyüyen gençler ise sadece günü kurtarmak için çaba gösteriyor. İleriye dönük hiçbir planları ve yaşam tarzları yok. Aileler çocuklarına gerekli zamanı ayırmadıkları için gençlerde sokaklarda büyüyor ve çevresindeki insanların etkisiyle iyi yönde veya kötü yönde eğilim gösterebiliyor. Bunların en büyük sebebi ise ailelerin çocuklarına yeteri kadar zaman ayırmamaları. Uyuşturucu kullanımına baktığınız zaman %70 oranında Türk gençlerinin uyuşturucu kullandığını görebiliyoruz Bunun sonucunda ise gençler intihara meyilim gösterebiliyor. Eğer hayatta bir amaç varsa, hayatta ne için yaşadığını bilirsen bu tarz kötü alışkanlıklardan uzak durabilir. Londra gibi bir şehirde çok ciddi derecede bir özgürlük görebiliyoruz. Kimse sizleri zorla bir hayata itmiyor. Tamamen sizin kendi içinizden gelen içgüdüler sayesinde iyi yönde veya kötü yönde alışkanlık ediniyorlar. Aileler çok çalışarak çocuklara iyi bir gelecek sunuyorlar fakat çok para kazansalar bile çocuklar kötü bir hayatın içine girmiş oluyorlar. Ne anlamı kaldı kazandıkları paranın veya harcadıkları zamanın.

 

Hasan Bil

Yaklaşık 2 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Öğrencilik hayatımda çevremde hep yabancı kişiler bulunuyordu. Fakat çalışmaya başlayınca genellikle çevreniz Türk kişilerle oluşmaya başlıyor. Burada yaşayan Türk gençlerinin en büyük problemleri aile ile yeteri kadar zaman geçirmiyorlar. Çünkü aileler buraya para kazanmak için geliyorlar. Günlük 15 saat çalışarak birikim yapmaya çalışıyor. Aileler çocuklarını okula gönderince her şeyi iyi yaptıklarını düşünüyorlar. Okula gönderdim ve üzerime düşen görevimi yaptım diye düşünmeye başlıyor. Çocuklar okula başlayınca bir kültür çatışması yaşamaya başlıyor. Bunların ardından da yanlış kişilerle tanışıp arkadaşlık edebilirsiniz. Gençlerin en büyük amaçları ise kendilerini çevresindekilere kanıtlamak için çaba gösteriyor. Bu gerek giyim tarzlarına gerek konuşma şekillerine yansıyabiliyor. Bizler buraya sonradan geldiğimiz için kültürümüzü, göreneklerimizi bilerek hayatımızı sürdürüyoruz. Ailelere burada çok büyük bir görev düşüyor. Anne ve babaların çocuklarıyla sohbet edip onların gün içinde neler yaptığı konusunda her gün bir konuşma gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Exit mobile version