15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hem Türkiye hem de dünya medyasında demokrasi ve insan hakları adına birçok yeni akademik araştırmaya kaynak olan kalkışma, Londra King’s College Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından tartışıldı.
Research Turkey tarafından 10 Ekim Pazartesi akşamı düzenlenen etkinlik, Leicester Üniversitesi’nden Dr. Ömer Tekdemir, London School of Economics’ten Dr Bill Kissane’in konuşmalarıyla King’s College’dan William Park’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Konuşmasında HDP’nin Türkiye’nin demokratik yapısındaki yerine dair olan araştırmasını kullanan Dr. Tekdemir, laiklik kavramının hem sağ hem de sol partiler tarafından kendi amaçları doğrultusunda kullanıldığını ve bunun sonucu olarak oluşan “kaotik demokratik” yapıya dikkat çekti. Dr. Tekdemir Türkiye’deki “çoğulcu” ve “otoriter” yapının insanları etkin oy verme alanında soğuttuğunu belirtirken, HDP’nin radikal demokrasi anlayışının AKP’nin hegemonik yönetim anlayışı ile çakıştığını belirtti. HDP’nin “köprü” vazifesini akademik bir açıdan irdeleyen Tekdemir, Türkiye’nin liberal akımında HDP’nin “alternatif” yapısına dikkat çekti.
Dr. Bill Kissane, konuşmasında “electroral democracy”, yani “oy verme üzerine kurulu demokrasi” kavramını açarak liberal sistemlerde hegemonya ve otoritenin önemini vurgulayarak özellikle Türkiye demokrasisi üzerine akademik çıkarımlarda bulundu. Özellikle HDP’nin Kürt hakları-odaklı bir parti olmasına rağmen daha çok Kürt-solu olarak akademideki yerini irdeleyen Kissane, Türkiye’deki politik kaosun siyasi partiler ve halk arasındaki kopukluktan dolayı çıktığını belirtti.
Dinleyicilerin sorularını yanıtlayan konuşmacılar, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin akademideki yerinin hala daha belirgin olmadığını belirterek, 15 Temmuz sonrası ilan edilen olağanüstü durumun demokratik ve insan haklarına dair sonuçları doğrultusunda daha sağlıklı akademik verinin ortaya çıkacağını belirttiler.