Site icon Londra Gazete

Ailelere, yemeklere ve maçlara özlem oldukça fazla

57e6cdce67b0a9303c10668f

Haber ve fotoğraflar: YUNUS DALGIÇ

Sevdiklerimizden uzakta yaşamak, onlarla aynı duyguları ve heyecanları paylaşamamak bizleri en çok üzen duygudur. Londra’da yaşayanların en çok özlediği, Türkiye’ye gittiklerinden ilk yaptıklarının neler olduğunu sorduk. Futbol maçlarına gitmek, Adana şalgamı, Sakarya köftesi özlem duyulanlar arasında yer alıyor.

 

Yasemin Biçer

Gurbetçi olmak aileden arkadaşlardan uzakta kalmak hepimizi derinden etkileyebiliyor. Genellikle Adana’ya gidiyorum tatillerde fakat yazın gittiğiniz zaman çok ciddi sıcaklarla karşılaşabiliyorsunuz. En çok Adana Kebabı, şalgam ve bici bici dediğimiz bir tatlımız var onları özledim. Genelde 1 haftalığına gittiğim için oradaki arkadaşlarımla çevremdekilerle zaman geçirebiliyorum. Uzun yıllardır burada yaşadığım için Türkiye’de çok fazla arkadaşım yok. Uzun zaman görüşmedikçe arkadaşlık ilişkileri de zayıflıyor. Gittiğim süre zarfında ailemle zaman geçirmek benim için daha önemli tabii. Aile her zaman özlenenler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’nin mevsim şartları ve hava şartları buradan çok daha uygun olduğu için denize girmeyi ve güneşi de özlediğimi söyleyebilirim.

 

Deniz Yılmaz

Uzun yıllardır İngiltere’de yaşıyorum. Aslen Elazığlıyım fakat doğma büyüme İstanbulluyum. Ailelerimizi özlüyoruz, arkadaşlarımızı özlüyoruz. Bunların dışında yemek olarak birçok lezzeti özlüyoruz. En çok özlediğim yemeklerden biri kokoreçtir. Çünkü İngiltere’de kokoreç satılan bir yer görmedim. Kokoreç yemeyi çok özledim diyebilirim. Fakat Türkiye’de de eski lezzeti kalmadı. Burada daha güzel kebap yapan restoranları bulabilirsiniz. Türkiye’de akrabalarımız olmasa açıkçası ne sıklıkla Türkiye’ye giderdim bilemiyorum.

 

Muhittin Şabanoğlu

Türkiye’ye gittiğimiz zaman kesinlikle tatil yapıyoruz. Buralarda yaşadığımız çalışma stresinden uzaklaşarak biraz olsun rahatlamaya çalışıyoruz. Aslen Antakyalıyım. Aileniz ile birlikte gittiğiniz zaman sizin gelişinizi bekleyen dostlarınızla akrabalarınızla zaman geçirmek çok güzel ve mutluluk verici oluyor. Burada birçok yemek çeşidini bulabilirsiniz fakat kendi memleketinize gittiğiniz zaman oranın yöresel yemeğini aynı kalite ve lezzetle bulmanız mümkün değil. Özellikle Harbiye’de balık yemeyi özledim. Oraya gidince ayaklarınızı suyun içine koyup istediğiniz yemekleri yiyebiliyorsunuz. Tatile gittiğimizde ise yaptıklarımız arasında genellikle denize girmek, künefe yemek bulunuyor.

 

Salman Öz

Türkiye’den özlem duyacağımız şeyler bizler için hep yasak olmuştur. Bizler Türkiye’den buraya sürgüne geldik. Doğuda ölen insanlar, birlikte yaşamak için ölen insanları özledim. Birlik beraberlik olarak barış içinde yaşamayı özledim. 16 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Türkiye’de ulaşabileceğiniz neler varsa aynısını buralarda bulabilirsiniz. Kebap, lahmacun; burada her şeyi bulabilirsiniz. Fakat bizler için önemli olan şeyler barışı, huzuru, kendi ülkemizde bu huzuru yaşamak. Ülkemde ki her kesimin birlikte yaşamasını özledim. Barış umarım bizim topraklarımıza da en yakın zamanda gelir.

 

Lokman Hacıoğlu

Bir kaç yıldır buradayım. Aslen Sakaryalıyım. Sakarya’nın ıslama köftesini, yöresel birçok lezzetini özlüyorum. Eskiden buralara gelen insanlarla konuştuğunuz zaman onlar daha çok gurbet sıkıntısı yaşıyorlar diye biliyorum. Çünkü şuan isteyen istediği zaman uçağa atlayıp 4 saatte Türkiye’ye gidiyor özlem giderip tekrar gelebiliyor. Ben memleketimin yemeklerini, arkadaşlarımı, Sakarya caddelerinde gezmeyi çok özlüyorum. Şuan burada öğrenci olarak bulunuyorum. İngiltere’de yemek konusunda sıkıntımız yok, Türk restoranlarına gittiğiniz zaman farklı lezzetleri deneyebiliyorsunuz. Aynı tadı verebilir mi veya aynı hisle o lezzetleri yiyebilir miyiz bilemiyorum.

 

Aydın Kerim

Bizler kendi ülkelerimizden uzakta yaşayarak birçok sıkıntı ve özlem çekiyoruz. Çünkü uzun yıllar önce buralara geldik. Önceliğimiz aile olarak çocuklarımıza elimizden geldiği kadar okutmaya çalışıyoruz. Bu sebepten dolayı çok fazla tatil yapma şansımız olmuyor. Elimizden geldiği kadar çalışıp, para kazanmaya çalışıyoruz. Bizlerde ülkemizi, yemeklerini, kısacası her şeyini özledik. Zaman geçtikçe kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Fakat ben şu düşüncedeyim hem çalışıp hem çocuklarımın geleceğini düşünerek hareket etmek durumdayım. Bizler çalışıp onlar için para kazanıyoruz ki güzel günler yaşayabilsinler.

Ziya Hasan

Gurbette yaşamak, burada uzun saatler çalışmak tabi ki bizleri zorluyor. Burada aileden, arkadaşlardan sevdiklerinizden uzakta yaşamak her zaman bizleri zorluyor. Türkiye’de en çok ne özledim diye düşündüğümde ilk aklıma gelenler akrabalarım ve yaşadığım büyüdüğüm yerler. Uzun yıllar oldu buralara gelip yerleşeli. Bizler genellikle çalışmak için buralardayız. Çevrenizde birçok kişi görebilirsiniz Türkiye’den buralara gelmiş sadece çalışıp ailesine para gönderiyorlar. Fakat bizlerden sonraki nesillere baktığınız zaman onlar daha rahat olacaklar. Bizler hayatın zorlukların yaşıyoruz onlara daha kolay bir hayat bırakmak için uğraşıyoruz. Yemek olarak en çok köfte yemeğini özledim. Gerçek bir şekilde restoranda sofra kurdurup yemek yemeği özledim. Türkiye’de gittiğiniz zaman masanıza birçok salata çeşidini, farklı mezeler geliyor. Burada çoğu restoranlarda size sadece içeceğinizi ve yemeğinizi getiriyorlar.

 

Şenol Yılmaz

Ben çok büyük bir Fenerbahçe fanatiğiyim. Türkiye’ye gittiğim zaman Fenerbahçe’nin maçına denk gelirsem kesinlikle gitmek istiyorum. Çünkü bizler artık eskiden yaşayanlar gibi uzun yıllar Türkiye’ye gitmemezlik veya ailelerimizle imkansızlık yüzünden görüşememezlik yapmıyoruz. Gerek teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde, gerek ise ulaşım imkanlarının oldukça fazla olması bizlere bu durumu pek hissettirmiyor. Şu an sabahtan uçağa binip İstanbul’a gidip akşam geri dönebilirsiniz. Yemekler konusunda ise mutlaka aynı lezzeti bulamayabilirsiniz fakat zaman geçtikten sonra bu tarz şeylere özlem duymuyorsunuz. Fenerbahçe maçlarına burada istediğiniz zaman gidemezsiniz. Fenerbahçe’ye duyulan özlem hepsinden daha fazla diyebilirim.

Exit mobile version