Site icon Londra Gazete

Ece Temelkuran son kitabı ve Türkiye gündemi üzerine Londra’da konuştu

Ece Temelkuran.

Ece Temelkuran.

Ödüllü gazeteci ve yazar Ece Temelkuran, CEFTUS’un düzenlediği Westminster söyleşisinde son kitabı “Turkey: The Insane and the Melancholy”  ve Türkiye gündemine dair açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz Darbe girişiminden sonra değişen siyasi gündem üzerine konuşan Temelkuran, Türkiye’nin politik gündeminin çok önemli bir süreçten geçtiğini belirterek aslında kendisinin melankoli olarak tanıttığı ülkesel halin değiştiğini ancak bunun hala sorularla dolu zihinleri rahatlatmadığını belirtti. Kitabında Türkiye’nin “demokrasi sancısını” otoriter sistemler ve eylemlerle bağdaştıran Temelkuran, özellikle 15 Temmuz darbe girişimine dair yaptığı açıklamalarda 15 Temmuz’un Türkiye tarihindeki en acımasız anılardan biri olarak kalacağını belirtirken şunları söyledi: “Daha önce iki büyük askeri darbe yaşamış bir ülke olarak hiçbir askeri müdahalede 15 Eylül girişimi gibi bir zalimlik görülmemişti. Her şeyden öte, 15 Eylül’de Parlamentoya bomba atıldı, o an gerçekten içinde bulunduğumuz durumun farkında varmıştık.”

Darbe girişiminin aynı zamanda aniden hızlı yükselerek bir o kadar da hızlı bir şekilde bastırılmasına yönelik gelen soruları cevaplayan Temelkuran, komplo teorisyenlerinin aksine darbe girişiminin gerçek olduğunu ve gerçekleşseydi Türkiye üzerinde uzun dönem sürecek ve endişe verici bir belirsizliğin başlangıcı olacağını belirtti.

“SADECE TÜRKİYE DEĞİL, DÜNYA BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”

Türkiye gündeminin hem Avrupa hem de Ortadoğu’da önemli bir gündem olduğunu belirtirken, Temelkuran aynı zamanda Dünyanın bir süreçten geçtiğini ve uluslararası arenada politik fonksiyonların değiştiğini belirtti. Britanya’nın Brexit kararına, ABD’nin başkanlık seçimlerine ve dolayısıyla Donald Trump’a ve Rusya’da Putin’e değinerek daha geniş bir resim çizen Temelkuran, uzun dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin birbirine tutunması gerektiğini ve gelecekte Türkiye’nin Dünya gündeminde ileride daha çok yer alacağını belirtti.

KÜÇÜK AMERİKA’DAN KÜÇÜK RUSYA’YA

Türkiye’de 2000’li yılların başından beri özellikle AB’ye girme süreci gündeminden itibaren süregelen politik söylemlerin başında gelen “Türkiye’nin küçük Amerika olması” hayalinin, günümüzde belki de bazı değişimlerden geçtiğini belirten Temelkuran bu konuya dair sorulara da cevap verdi. “Belki küçük bir Amerika değil ama belki de küçük bir Rusya ideali ortaya çıkabilir” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin ilişkilerini ele alan Temelkuran, gözlem ve analizle anlaşılabilecek karmaşık bir siyasi ortamda bulunulduğunu belirtti.

Exit mobile version