Brexit kararı sonrası yaşananlar ve yaşanması ön görülen gelişmeler Kıbrıs Türk Toplum Merkezinde gerçekleşen konferans ile masaya yatırıldı.
Geçtiğimiz aylarda yapılan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalması veya çıkması konusunda ki referandum da bilindiği üzere İngilizler Avrupa Birliğinden çıkma kararı vermişti. Bu konu Avrupalıları tedirgin ederken İngiltere’de yaşayan Türklerin çoğunluğunu da oldukça kaygılandırıyor.
Kıbrıs Türk Toplum Merkezinde yapılan panele Kıbrıs kökenli Britanyalı Türk diplomat Alp Mehmet, Avukat Dudu Ozoran, İşçi Partisinin genç siyasetçilerinden Meclis üyesi Mete Çoban, Türk sosyolog yazar Semra Eren Nijhar ve eğitimci Ertanc Hidayettin konuşmacı olarak katıldılar. Konferansta İngiltere’de yaşayan Türklerin Brexit’ten hangi konularda ne kadar etkilendiği ve bu konularda nasıl çözüm bulunacağı tartışıldı.
Britanyalı Türk Diplomat Alp Mehmet konferansta yaptığı konuşmasında henüz Brexit konusunda İngiltere hükümetinin herhangi bir yaptırımı olmadığını belirtti. Alp Mehmet 2 saat süren konferansta “Şuan İngiltere’de yaşayanların hayatlarında yapılan referandumda çıkan sonuçtan dolayı farklılaşma görülmemektedir. Herkesin hayatı aynı şekilde devam ediyor. Yapılan referandum sadece göç edenlerle alakalı değil birçok farklı konu üzerinde insanlar Avrupa birliğinden çıkmak istedikleri için oy kullandılar. Türkler ve Kıbrıslı Türkler birbirinden farklı milletler. Açıkça görüyoruz ki en büyük sebep Türklerin Avrupa Birliğinde olmaması insanları daha çok endişelendiriyor. Bugünden itibaren yapmamız gereken geleceği düşünerek adımlarımızı ona göre atmalıyız. Bizler göçmen düşmanı değiliz sadece göçmen girişlerini kontrol etmek istiyoruz.” dedi. Genç politikacı Mete Çoban ise David Cameron’ın Türkiye konusunda yaptığı açıklamalara değinerek eleştiride bulundu. David Cameron seçimlerden önce yaptığı açıklamada “Türkiye bu hızla giderse 3000 yılında Avrupa Birliğine giriş yapabilir.” sözlerine eleştiride bulundu. Çoban açıklamalarında “Medya’nın bazı konuları tanıtmak konusunda çok ciddi çalışmaları oluyor. Televizyon kanalları İngiltere’de yaşayanları göçmen olarak burada bulunanları ülkelerine geri göndermek için çalışmalarda bulundu ve oy kullananlar televizyon ve gazetelerin bu kampanyasından etkilendiler. Bu yüzden şuan bu konuyu tartışıyoruz.” dedi.
Konferansa katılan dinleyiciler arasından birçok farklı soru soruldu. Sorular arsında İngiltere’de yaşayan Avrupalı vatandaşların polis ofislerine giderek kayıt yaptırmaları gerektiği ve bu uygulamanın daha önce hiç bir Avrupalı vatandaştan istenmediği ve şu anda bütün Avrupa vatandaşının bu kaydı yaptırarak 68 sterlin ödemesi gerektiği soruldu. Alp Mehmet ise “Bu uygulamanın sadece Avrupa vatandaşlarının ne kadar uzun süredir burada yaşadıklarını ve ne zamandan beri adreslerinde bulunduklarını kayıt altına almak için yapılan bir uygulama olduğunu belirtti.” Konferansa konuşmacı olarak katılan Yazar Semra Eren Nijhar yaptığı konuşmada “20 yıldan fazla süredir hükümet göçmenlik konusunda çalışmalar yapıyor. İstatistiklere baktığımız zaman bizler Asyalı nüfusa da sahip bir ülkeyiz. Çağırıldığımız bütün etkinliklere, konferanslara giderek Brexit ile alakalı konuşmalarda bulunduk. İleri ki dönemde umarız insanların kafasında bulunan soru işaretlerine cevap bulunur.” dedi. Konuşmacılar ve katılımcılar arasında iyi bir iletişim ve karşılıklı hoşgörü çerçevesinde geçen panel geçen sürenin ardından sonlandırıldı.