Londra’nın en büyük ve faal sivil toplum kuruluşlarından bir olan Bozca-Der’de yapılan ritim atölyesine katılanlar unutulmaz bir deneyim yaşadılar.
Doğası gereği insanların öğrenmeye geliştirmeye en yatkın oldukları müzik aletleri olarak bilinen vurmalı çalgılar ile yapılan müziğe ritim deniyor. Kalp ritminin hissi ile öğrenilen ve bilinçaltına yerleşen bu yetenek, perküsyon olarak bilinen vurmalı çalgı yani ritim dersleri ile ortaya çıkarılarak sanata dönüştürülüyor. Gerçekleştirdikleri etkinlikler ve açmış oldukları kurslar ile başta üyeleri olmak üzere Türkçe konuşan toplumlara hemen her alanda hizmet veren Bozca-Der, geçtiğimiz Cumartesi günü müzik eğitmeni Hüseyin Murat Sığırcı yönetiminde ücretsiz olarak ritim atölyesi gerçekleştirdi. Müzik aleti olan olmayan herkesin davet edildiği atölye çalışmasına kadın erkek ve her yaş grubundan katılanlar oldu.
KALBİNİZİN RİTMİNE KULAK VERİN
Böylesi bir atölye çalışmasına ilk kez yer aldıklarını belirten bazı katılımcılar çok kolay bir şekilde uyum sağladıklarını belirterek, ritim atölyesine katılarak hem yeni bilgiler öğrendiklerini hem de çok eğlendiklerini ifade ettiler. Ritim atölyesini gönüllü olarak yöneten Hüseyin Murat Sığırcı, çalışma sonrası yaptığı açıklamada atölyenin oldukça başarılı geçtiğini belirterek, “Herkes müzik yapabilir. Katılımcıların insan olmaktan gelen yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olduk. Kalbimiz sayesinde çok da yabancı olmadığımız ritim algımızı geliştirip, fevkalade eserler ortaya çıkarabiliriz. Bugün gerçekleştirdiğimiz atölyeye katılanlar doğru ritimlerle alkış çalıp, parmak şıklatarak dahi müzik yapabildiklerine şahit oldular. Bu da açmayı düşündüğümüz perküsyon kursları öncesi, o kurslara katılmak isteyenlerin akıllarındaki soruları uygulamaları olarak cevaplandırmamıza fırsat oldu.” dedi.
Yaz tatili olmasına rağmen katılımcı sayısının iyi olduğu ritim atölyesi çalışması yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Atölye çalışmasının son bölümünde eğitmen Sığırcı’nın hazırladığı kompozisyonla farklı gruplar halinde özgün müzik yapan katılımcılar daha sonra bağlama, bendir, taf ve davul eşliğinde hep birlikte Karlı Kayın Ormanında şarkısını okuyarak çalışmayı bitirdi.