Site icon Londra Gazete

Eylem Projesi Londra’da temellerini attı

DSC_1587

Son yıllarda rakamı yadsınamayacak derecede artan ve özellikle ergenlik dönemine giren gençlerde sıklıkla görülmeye başlanan intihara teşebbüs ve kendine zarar verme konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan Eylem projesi, temellerini Londra’da attı.

Gençlerin büyük bir çoğunluğunu kapsadığı ve İngiltere’de özellikle Türk ve Türkçe konuşan toplumlarda gittikçe artan intihara eğilim ve teşebbüsleri azaltmaya, kişisel bilinç ve gelişimi ön plana koyan Eylem projesi, alanlarında uzman terapistler, akademisyenler ve eğitmenlerden oluşan bir grupla daha önce yapılmamış bir girişimle gençlere umut ışığı olmaya hazırlanıyor. Hackney Cypriot Centre’da ilk toplantılarını ve sunum günlerini yapan Eylem projesi, akademik raporların yanı sıra gençlerde kendine zarar istatistiklerini azatlmak için bir tiyatro oyunu sergilemeye hazırlanıyor.

Ozlem Eylem

Açılışını Dr Ceyda Ibrahim Ozlu’nun yaptığı toplantıda, Eylem projesinin tarihi aktarılırken özellikle çocuklarının geleceği için zamanında İngiltere’ye göç eden ailelerin çocukları olduktan sonra karşılaştığı kültürel şoka değinildi. Dr Ozlu, Türkçe konuşan toplumlarda farklı bir ülkede Türk olarak doğmanın ve bunun sonradan gelişen kültürel yaptırımlarının, ikilemlerinin çocuklarda “kimlik karmaşası” açtığı durumlarda kendine zarar ve intihar eğilimi gibi durumların görülebileceğini belirtirken, bu istatistiklerin gittikçe arttığını da belirtti. Toplantının akademik bölümünde konuşmasına başlayan University College London öğretim görevlisi Dr Ayesha Ahmad, Pakistan’da kadın kimliği üzerine yaptığı konuşmada, kültürel birikimlerin ve değerlerin insanların kendi öznel kimliklerini arayış süreçleri ile çelişebileceğini belirtti. Dr Ahmad, aynı zamanda Eylem projesinin akademik söylemini ve arka planını tanıttı.

Dr Ayesha Ahmad

Dr Ahmad’dan sonra konuşmasına başlayan Özlem Eylem, “E-terapi” projesini tanıtırken, psikolojik yardıma ihtiyaç duyan gençlerin ulaşabileceği sanal bir ağ ortamına dair projesinin sunumunu yaptı. Katılımcılar tarafından oldukça ilgiyle karşılanan platformun taslağı da, toplantıda Özlem Eylem tarafından sunuldu. Özellikle internet çağında “ulaşılabilirlik” kavramının kıymetinin bilinmesine dikkat çeken Eylem, bu projenin daha çok insana ulaşıp belki de hayat kurtarmasını diliyor.

Dr Ceyda Ibrahim Ozlu

Grup egzersizleri ve tartışma bölümünden sonra sonlanan Eylem Projesi ekibi, özellikle Londra’da Türk okulları ile işbirliği yapmak, farkındalık yaratma amacı ile planladıkları tiyatro oyunu için daha çok kişiye ve kuruma ulaşmayı hedefliyor.

Exit mobile version