Site icon Londra Gazete

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü Londra’da kutlandı

DSC_0988

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 76. yılı, Türkiye’de Ruhi Su denince akla ilk gelen isimlerden ve az sayıdaki öğrencisinden biri olan Karabey Aydoğan’ın Köy Enstitülerinin tarihine değindiği konuşmasıyla anıldı.

Londra’nın Stoke Newington bölgesinde bulunan tarihi kilise The Old Church’te gerçekleşen etkinlik, 4 Mayıs 2016 akşamı bu tarihi yolculuk için birçok katılımcıyı ağırladı. Aydoğan, konuşmasında “Bildiğiniz gibi Köy Enstitüsü uygulaması yalnızca köylere öğretmen yetiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir eğitim atılımı olmakla kalmamış, aynı zamanda Kemalist devrimin feodalizme karşı yürüttüğü bir sınıf mücadelesi pratiği ve demokrasi hareketi de olmuştur. Enstitülerden yetişen eğitimli ve üretim işlerinde becerikli öğretmenler okuma, yazma ve bilimsel eğitimin yanı sıra, köylerde tarım alanları yaratma, tarım üretimini modern hale getirme ve köylünün üretici gücünü geliştirerek, köylüyü yoksul ve ağa şeyh ve benzeri ortaçağ kurumlarına muhtaç eden üretim ilişkileriyle de mücadele etmiştir. Bu yönleriyle köy enstitüleri, feodalizmin gücünü kıran bir sınıf mücadelesi, köylüye sunduğu eğitim, aydınlanma ve üretime dahil olma olanağıyla da aynı zamanda devrimci bir demokrasi hamlesiydi.” dedi.

Kendisi de öğretmen kökenli olan ve Türkiye’den Köy Enstitülerinin kuruluşunun 76. yılı etkinlikleri için Londra’ya gelmiş olan eğitimci, araştırmacı, yazar ve müzisyen Karabey Aydoğan, Köy Enstitüsü eğitmenleri üzerine yaptığı araştırmaları içeren “Arifiye Köy Eğitmenleri Tarihi” isimli son kitabını da etkinlik çerçevesinde tanıttı.

Köy Enstitüleri, eğitim ve araştırma konularındaki özverili çalışmalarının yanında zengin bir müzik arşivi olan Karabey Aydoğan, 6 Mayıs Cuma akşamı, yine aynı yerde Anadolu’dan Türküler adlı konserinde bu sefer dinleyicileri ile buluşacak.

 

Exit mobile version