İngiltere Atatürkçu Düşünce Derneği (İADD), geçtiğimiz Cuma günü, Azerbaycan House’da düzenlediği etkinlikte “27 Mayıs Devrimi ve Türk Aydınlanması: Laiklik, Sekülerlik ve Din” konusunu masaya yatırdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Turan Erdemgil, 27 Mayıs’ın hangi koşullarda gerçekleştiğini kendi deneyimlerine dayanarak anlattıktan sonra DP iktidarının devrilmesiyle birlikte devrimin nasıl bir süreç takip ettiğini, devrimin kazanımlarının hukuksal, siyasal ve kurumsal boyutlarına atıfta bulunarak özetledi.
Toplantının ikinci sunumunu yapan Dr. Enis Üser ise 27 Mayıs Devrimi’nin Atatürk’ün başlattığı Türk Aydınlanması sürecinde günün koşullarının ortaya çıkardığı bir aşama olduğunun altını çizerek bu aşamanın her bakımdan Türk Rönesans’ı olarak kabul edilebileceğini belirtti. Avrupa’da 15’nci yüzyılda başlayan ve 300 yıl süren aydınlanma sürecini tüm çelişkileri ile özetleyen Dr Üser, günümüzde ABD kaynaklı aydınlanma karşıtı saldırıların, laik Cumhuriyet’in yok edilmesini hedeflediğini ileri sürdü.
Toplantının son konuşmacısı Abdullah Nihat Yılmaz da 27 Mayıs’ın gerçekleştiği dönemde dünyada kolonyalizmin yıkılma sürecine girdiğini ve bu ülkelerin devrimci kampta yerlerini aldıklarını aktardıktan sonra 27 Mayıs’ın da bu dünya çapındaki anti-kolonyalist, anti-emperyalist yükselişin ışığında değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, özellikle kazanımlar göz önüne alındığında, 27 Mayıs’ın gerçek niteliğinin bir devrim olduğunu ifade etti.
Toplantı soru ve görüşleriyle katılımcıların katkısından sonra son buldu.