Site icon Londra Gazete

‘Kıbrıs Türk halkına yapılan İnsan hakları İhlalidir’

Kuzey Kıbrıs ile Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak Londra’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçtiğimiz Perşembe akşamı Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suite’te halka seslenerek, müzakerelerin ucu açık olarak devam edemeyeceğini belirtti. ‘Müzakerelere belli bir süre verilmeli. Kıbrıs Türk halkının mağduriyeti nereye kadar devam edecek ? ‘ diye konuşan Cumhurbaşkanı, ambargolar altında yaşayan Kıbrıs Türk halkına yapılanların bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafının, elde edilebilecek herşeyi elde ettiğini, bu nedenle de çözüm konusunda yapıcı olmadığını kaydeden Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:

‘AB’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni üye yapması, sorunun çözümüne engel oluyor. Rumlar her şeyi elde etmiş durumdalar, bizimle niye anlaşsınlar ki? Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da kendi halkının çıkarlarını düşünüyor. Ulaşabileceği herşeye ulaşmış bir halk neden bizi düşünsün? Rum, Rum’dur. Kendi halkının, kendi devletinin çıkarlarını bizim çıkarlarımızdan ön planda tutacağını düşünmek lazım. Halbuki Rumların niyeti olması halinde 15 günde anlaşmaya varılabilir” diye konuştu.

Rumların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya, Çin ve Fransa gibi üç tane ‘ağabeyi’ bulunduğunu belirten Eroğlu, Rum tarafının uluslararası platformda kendi aleyhinde alınan bir kararı rahatlıkla veto ettirebildiğine dikkat çekti.

Buna karşılık ülkesine uygulanan ambargoları anlamakta güçlük çektiğini belirten Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:

‘ KKTC halkı ne İran gibi atom bombası yapma gayreti içerisindedir, ne de Suriye gibi kendi insanını öldürmektedir. Bize yapılan büyük bir insanlık ayıbı ve insan hakları ihlalidir. 74 barış harekatıyla adaya barış getiren Türkiye’nin AB üyelik sürecinde karşısına sürekli Kıbrıs konusu getiriliyor, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi AB’ye girerken Kıbrıs sorunu yok muydu?’

Anlaşma istediklerini ancak bunun sadece Türk tarafının isteğiyle ve özverisiyle mümkün olmayacağını ifade eden Eroğlu, “bir çözüm olsun da nasıl olursa olsun” anlayışına karşı olduklarını kaydetti.

Rum başkanlık seçimlerinden sonra yeni şartlarda, iki tarafın da kabul edebileceği bir yöntemle masaya oturup yola devam edebileceklerini belirten Eroğlu, gelinen aşamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a, Rum Başkanlık seçimlerine kadar güven artırıcı önlemlerin ilgili komitelerde görüşülmesini önerdiklerini kaydetti.

2004’teki Annan Planı’na Rumların “Hayır” demesinin de Kıbrıs Türk halkı için bir fırsata dönüştürülemediğini belirten Eroğlu, eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın masaya oturmakta acele ettiğini ve bu fırsattan yararlanılamadığını savundu.

TÜRKİYE’YE RUMLAR DA TEŞEKKÜR ETMELİ

Hristofyas’ın zaman zaman ‘ülkemiz işgal altındadır’ dediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘ Rum lidere, aslında işgalci sizsiniz’ diye karşılık verdiğini belirten Eroğlu, ‘Çünkü bizi ortaklık devletinden dışlayan Rumlar.’ şeklinde konuştu.

Hristofyas’a bazen esprili bir şekilde “Ben Türkiye’ye teşekkür ediyorum, aslında senin de etmen lazım.” dediğini belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yunanlılar Kıbrıs’ta darbe yaptığı zaman ellerinde 10 bin kişilik bir ölüm listesi vardı ve bu listede komünistler ön sıralarda yer alıyordu. Hristofyas da komünist parti üyesi. Kendisine, ‘Türkiye sayesinde Kıbrıs Türk’ü canını kurtardı ama siz de kurtardınız. Ancak siz teşekkür etmeniz gerekirken, işgalden bahsediyorsunuz’ diyorum, şaşırıyor”

Konferansın son bölümünde vatandaşların sorularını da yanıtlayan Eroğlu, gelen bir soru üzerine Londra’da yaşayan vatandaşların seçme ve seçilme hakkının, başlatılan Anayasa değişikliği çalışmalarında değerlendirilmesi için siyasi partilerle görüşeceğini söyledi.

Exit mobile version