Site icon Londra Gazete

Londra İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin İngiltere ayağı toplum fonlarındaki kesintiye ve zor döneme dikkat çekmek amacıyla ‘Diren-iş(çi)’ temasıyla bu Cuma günü başlıyor.

Türkiye’de yedinci kez izleyiciyle buluşan festivalin İngiltere ayağı ise üçüncü yılına giriyor. Festival 15-24 Haziran tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirilecek. 11 film ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak. Festivalin son günü İngiltere’de hazırlanmış kısa filmler de gösterilecek.

Festivalin açılış gecesi 15 Haziran Cuma Saat 18.00’de Stoke Newington’daki Abney Public Hall’de gerçekleştirilecek. Gecede Türkçe-İngilizce konuşmalar yapılacak, daha sonra Türkçe-Kürtçe müzik yapan Venge Dur (Uzağın Sesi) müzik grubu bir dinleti gerçekleştirecek. Dinletinin ardından 1968’de Londra’da Ford fabrikasındaki kadın işçilerin ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle gerçekleştirdiği grevi anlatan, Nigel Cole imzalı ‘Kadının Fendi’ filmi gösterilecek. Geceye katılacak kadın sendikacılar da İngiltere’deki kadın işçilerin mücadelesiyle ilgili bilgilerini paylaşacak.

DİREN-İŞ(Çİ)

Bu yıl festivalin düzenleyici kurumları arasına yenileri katılmış durumda. İngiltere’de yaşayan Türk ve Kürt göçmen toplumlarının öncülük ettiği festivalin bu ülkede yaşayan tüm yerli ve göçmen toplumlarına ulaşma hedefine uygun olarak bu yıl ilk kez bazı İngiliz kurumlar da organizasyon içinde yer aldı. Festival bu yıl Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj Kadın Vakfı, Hackney Trade Union Council, Halkevi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Kürt Toplum Merkezi, Reel News, Göçmen İşçiler Kültür Derneği, Türk Eğitim Birliği ve Young Struggle tarafından düzenleniyor.

Festivalde gösterilecek filmlerse şunlar: İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranao’nun göçmenlik meselelerine eğildiği filmi ‘Amador’, İngiltere’de gözaltında yaşanan ölümleri gündeme getiren ‘Adaletsizlik’ (Ken Fero & Tariq Mehmood), ‘Yunanistan: Bugünümüz Sizin Geleceğinizdir’ (Reel News), 1992’de Zonguldak’ta yaşanan maden faciasını anlatan ‘Derin Çığlık’ (Metin Kaya), Ömer Lütfi Akad’ın göç üçlemesinin ikinci filmi ‘Düğün’, Tony Gatlif’in Çingene bir ailenin hikayesini aktardığı ‘Korkoro’, 1999’da Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan ‘Ölü Canlar’ (Murat Özçelik), Iciar Bollain’in Bolivya’daki su mücadelesi ve sömürgeciliğe odaklanan yapımı ‘Yağmuru Bile’, ‘Bu Son Olsun’ (Orçun Benli), ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ (Yüksel Aksu).

Festivalin son günüyse her yıl olduğu gibi bu yıl da emek temalı film yapan yönetmen, senarist ve yapımcıları teşvik etmek adına Londra’dan filmlere ayrılmış durumda.

Festivalde gösterimler, GİK-DER (Göçmen İşçiler Kültür Derneği) Genel Merkezi, TEB (Türk Eğitim Birliği) Genel Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Halkevi, Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında neo-liberal politikaların derin bir ekonomik ve politik krize sürüklediği dünyanın içinde bulunduğu durum ve mücadele yollarının tartışılacağı bir panel de düzenlenecek. Aktivistlerin ve sendika temsilcilerinin katılacağı panelde, Yunanistan’dan Mısır’a, İngiltere’den Kanada’ya birçok coğrafyada yaşanan toplumsal mücadelelerle ilgili bilgi ve deneyimler demokratik bir tartışma ortamında paylaşılacak. İngiliz ve göçmen toplumundan katılımcıların bir araya geleceği etkinlikte tüm katılımcılar söz alabilecek.

İŞ BAŞINDA

Festival bünyesinde bu yıl bir de fotoğraf sergisi düzenlenecek. Fotoğrafçı Yasemin Karslı’nın ‘İş Başında’ adlı emek fotoğrafları sergisi 15 Haziran’da Abney Hall’de, 16 Haziran’da The Trinity Center’da, 17-23 Haziran tarihleri arasında Gik-Der’de, 24 Haziran’daysa Dalston Eastern Curve Garden’da izleyicilerle buluşacak.

Festivalle ilgili tüm bilgilere, görsellere ve yüksek çözünürlüklü tanıtım videolarına www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.

Exit mobile version