Site icon Londra Gazete

Prof Dr. Erol Parlak’tan saz üzerine Londra’da seminer

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof Dr. Erol Parlak Londra’da “Anadolu Müzik Kültüründe Saz” başlıklı bir seminer verdi. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin Dalston’daki binasında 16 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen seminere 100’ü aşkın kişi katıldı.

Akademik çalışmalar yapmak üzere Londra’da bulunan Türkiye’nin saygın sanatçı ve müzik akademisyenlerinden Prof. Dr. Erol Parlak, Anadolu müzik kültüründe önemli yeri olan saz üzerine  bir seminer düzenleyerek hem sazı anlattı hem de saz çaldı.

“SAZIN DEĞİŞİMİNDE OZANLAR ETKİLİ”

“Anadolu Müzik Kültüründe Saz” seminerinin sunuculuğunu yapan Hüseyin Kaplan, Prof. Dr. Parlak’ın kısa hayatını ve çalışmalarından bahsederek dinleyicilerin Parlak hakkında bilgi verdi.

Kaplan’ın ardından konuşmasına başlayan Prof. Dr. Parlak, sazın tarihinden başlayarak türlerine, farklı coğrafyalara göre değişimini hazırladığı slayt sunumu ile anlattı. Sazın icadından bu yana geçirdiği fiziksel değişimde ozanların büyük bir etkisinin olduğunu söyleyen müzik akademisyeni, ozanlar hakkında ise “Onlar yaşadıkları her dönemde doğrunun ve hakkın yanında yer aldı.” diyerek zalimin karşısında mazlumu savunduklarını ve bu nedenle şimdi olduğu gibi dönemin muktedirleri tarafından zulme maruz kaldıklarını ifade etti.

‘SAZ, PİYANO KADAR DÜNYADA TANINAN BİR ENSTRÜMAN’

Prof. Dr. Parlak, sazın Anadolu kültüründe çok önemli bir yeri olduğunu, göçler sayesinde bugün dünyanın hemen her noktasına ulaştığını özellikle Avrupalı ülkelerde fark edilerek gitar, keman ve piyano gibi popüler müzik aletleri gibi dünyaca tanınan bir enstrüman olduğunu dile getirdi.

Ünlü akademisyen seminerin ardından kendisini ilgi ile dinleyenlerin konu hakkındaki sorularını cevapladıktan sonra yanında getirdiği farklı türdeki saz ile yaklaşık yarım saat süren bir dinleti sundu.

Exit mobile version