Site icon Londra Gazete

Prof. Dr. Mehmet Altan: “Sürücü değişti vesayet aynı”

“Sürücü değişti, vesayet aynı”

Prof. Dr. Mehmet Altan Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin(CEFTUS) konuğu olarak İngiliz Parlamentosu’nda konuşma yaptı. 16 Aralık akşamı Portcullis House’ta gerçekleşen toplantıda Altan, Türkiye’de vesayetin halen devam ettiğini, değişen tek şeyin direksiyona AKP’nin geçmesi olduğunu savundu.

İşçi Partisi’nin Plymouth Millet Vekili Allison Seabeck’in ev sahipliği yaptığı toplantıda dünyada sanayi devrimine benzer bir devrimin yaşandığını söyleyerek başlayan Mehmet Altan, Türkiye’deki gelişmeleri de yaşanan teknolojik devrimin sosyal yapıları nasıl dönüştürdüğü ışığı altında incelenmesi gerektiğini söyledi. Ulusal millet sisteminin tartışılmaya, sorgulanmaya başladığına dikkat çekti.

MÜSLÜMANLAR DÜNYA ÜRETİMİNİN SADECE %11’İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Prof. Dr. Altan dünyanın dörtte birinin Müslüman olduğunu, dünyada 57 Müslüman ülke bulunduğunu fakat bu ülkelerin dünya üretimindek paylarının %11 olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki gelişmeleri de bu verilerin ışığında incelemek gerektiğini iletti. Türkiye’de AB üyesi olma yolundaki eğilimin yerine şimdi Sunni İslam refleksi, tek adamlı ve otoriter bir yönetim anlayışının getirildiğini savundu.

ASKERİ REJİM YASALARLA HALA DEVAM EDİYOR

AKP’nin küresel dinamikleri okumada daha başarılı olması beklenirken, AKP döneminde Türkiye’nin ihtiyacı olduğu yapısal reform ve değişikliklerin yaşanmadığını açıkladı. Askeri rejimin anayasa ve ilintili 600 yasası ile devam ettiğini söyleyen Altan siyasi partiler kanunu ile seçim yasasının özellikle hala problemli olduğuna dikkat çekti. Bu yasaların siyasetin demokratikleşmesini engellediği, parti içi demokrasinin olmamasının tek adamlar iktidarından başka bir sonuç doğuramayacağını iletti. Siyaset demokratikleşmeden hükümet ve toplumun demokratikleşmesini beklemenin anlamsız olduğunu, halen siyasetin din, etnik ve mezhepsel kimlikleri suistimal ettiğini kaydetti.

Türkiye’de AKP iktidarı altında kişi başına düşen gelirin 3000 dolardan 10 000 dolara çıktığını fakat bunun 25 000 dolara yükselmesi için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu ileri sürdü. AKP’nin Sunni İslam anlayışı ile de Türk ekonomisinde kişi başına düşen milli gelirin 25 000 dolar seviyelerine ulaşamayacağını iddia etti.

ERGENEKON’LA SÜRÜCÜ DEĞİŞTİ FAKAT VESAYET AYNI KALDI

Prof. Dr. Mehmet Altan soru cevap kısmında ise önemli sorulara yanıt verdi. Ergenekon davası hakkında ise öncelikle Türkiye’deki siyaseti ve bu davayı kışla ile cami arasındaki kavganın kıskacında görmek gerektiğini belirtti. Askeri rejimin tasfiye edilmesi yolunda büyük bir adım olması nedeniyle Ergenekon Davası’nın özünde önemli bir adım olduğunu fakat davanın işleyişinde hukuksuzluklar yapıldığını anlattı. Vesayet yapısının aynı kaldığını fakat direksyonu kullananların değiştiğini iddia etti.

 

Exit mobile version