Site icon Londra Gazete

Öykener: Londra, zenginlerin olacak

Enfield Belediyesi Evlerden Sorumlu Meclis Üyesi Ahmet Öykener.

İşçi Partisi Enfield Belediyesi Evlerden Sorumlu Meclis Üyesi Ahmet Öykener.

YASEMİN BAKAN

Muhafazakar Partili hükümet, devletin finanse ettiği belediye evleri kiracılarının ömür boyu bu evlerde yaşama haklarının ortadan kaldırmak istediğini açıkladı. Türkçe konuşan toplumu da yakından ilgilendiren yeni uygulama eğer kabul edilirse Britanya’da yüzbinlerce aile mağdur olacak. Yeni yasanın parlamentoda önümüzdeki Nisan ayında oylamaya sunulması planlanıyor. Konuyla ilgili Londra Gazete’ye konuşan İşçi Partisi’nin Enfield Belediyesi Evlerden Sorumlu Meclis Üyesi Ahmet Öykener, hükümetin alternatif yaratmadan böyle bir uygulamaya geçmesinin doğru olmadığını söyledi. Öykener, Londra Gazete’nin sorularını yanıtladı:

KISITLAMA EVE VE BÖLGEYE SAYGISIZLIĞI GETİRECEK

–Belediye evlerinde oturma süresini sınırlayan bir yasa çıkarılmak isteniyor. Sizin bu konuda düşünceniz nedir?

Bu yasa kendi başına bir yasa değildir. Muhafazakar Parti’nin sunduğu Housing and Planning yasasıdır. 1 ay kadar önce bu yasa önerisine son dakikada bir madde daha eklendi. Eğer yasa kabul edilirse belediye kiracılarının belediye evinde kalma süresi yasa ile sınırlandırılacak. Ben kesinlikle bu yeni yasaya karşı çıkıyorum. 5 yılla belediye kiracılığını sınırlandırmak, bölgeye ve evlere saygısızlığı getirecek. Hiç kimse evine yatırım yapmayacak, o evde hep geçici olduğunu düşünecek. Muhafazakar Parti’nin düşüncesi ise ihtiyacı olanlara evleri tahsis etmek. Bence sakıncalı. Yerel bölgeleri belirsizliğe itecek. Sürekli değişen toplumlar oluşacak. 2010’dan bu yana hükümet, yüzde 50’ye varan belediyenin genel bütçesinde kesinti yaptı. Bu öneri yasalaştığında 2 ile 5 yıl arasında belediye kiracısına süre verecek. Enfield Belediyesi’nin 10 bin kiracısı var. Diğer belediyelerin daha fazla kiracısı var. Belediye her 5 yılda bir 10 bin kiracıyı nasıl denetleyecek? Gelirine, aile durumuna bakabilirler. Ancak biz şu anda biliyoruzki evde yaşayanların toplam geliri yıllık 70 bin pound olmazsa Londra’da ev alamaz. Housing Benefit’e de sınırlama getirildi. Bu durumda belediye evinden atılan kişi ne yapacak? Alternatifi nedir?

–Belediye evlerinde yaşamayanlar bu haberden hoşnut olmuş gibi görünüyor. Halk arasında destekleniyor.

Genelde belediye evlerinde yaşayanlara karşı bir önyargı var. Bu sistemi istismar eden de var. Bu yıl belediyeye ait 48 tane evi geri aldık. Çünkü bu evlerin sahipleri belediye evinde oturmuyor, evi başkalarına kiraya veriyordu. Bu evlerin belediyeye karı toplam 17 milyon sterlin. Bu kişiler belediye evi haktır diye düşünüp belediye evini alıyor, sonra kendisi özel evini satın alıp, belediye evini kiraya veriyor.

2012’DE ÇIKAN YASAYLA BELEDİYE EVSİZE BELEDİYE EVi BULMAK ZORUNDA DEĞİL

–Belediye evi almak şimdi çok zor değil mi?

Evet çok zordur. Hükümet 2012 yılında yeni bir yasa çıkardı. Yasaya göre evsiz olabilirsin, ama belediyenin sana belediye evi verme yükümlülüğü yok. 2012’den sonra eğer belediye sana özel sektörde ev bulursa o ev bulma görevini yapmış sayılıyor. Örneğin çocuklu bir kişi belediyeye başvuruyor, evsiz olduğunu beyan ediyor. Belediye memuru size “evet evsizsin haklısın, ben şu emlak acentasıyla konuştum. Sana uygun 2 yatak odalı bir ev var onlarda. Alırsan o evi özel bir ev sahibinin evini kiralamış oluyorsun, almazsan evsiz (homeless) oluyorsun.

–Kimler bu yeni yasadan etkilenecek?

Bu yeni yasadan, mağdur olan, kendi kendine bakamayacak olan gerçekten bu evlere ihtiyacı olan insanlar mağdur olacak. Bu sistem zaten fırsatçılara avantaj sağlasın diye kurulmadı. Güçsüz olan, ihtiyacı olan kişiye sosyal devlet anlayışına uygun olarak devletin bakması gerekir. Bu destek hayat boyu olmaması lazım tabiki. Devlet satın almak isteyenlere ekonomik evlerde inşa etmiyor. Alternatif yaratmadan bir yasa çıkarılmak isteniyor.

KİRA SEKTÖRÜ KONTROLDEN ÇIKTI

—Margaret Thatcher’in getirdiği bir yasayı şimdi aynı partinin kaldırmak istemesi ilginç değil mi?

Malesef 2010 yılından beri Muhafazakar hükümet ev yasalarında büyük değişiklikler yaptı. Belediye kiracılarının belediye evlerini almalarını kolaylaştırdılar, bunun belediyelere yükü çok büyük oldu. Thatcher 1983’te bu yasayı yürürlüğe koymuştu. Bu tarihten beri Enfield yaklaşık 10,000 belediye evini, kiracılara satmak zorunda kaldı. Bu yasanın kaldırılması mantıklı değil. Mağdur olan kişi sayısı artacak ve bu herkesi etkileyecek.

LONDRA ZENGİNLERİN OLACAK

–Bu hükümet sosyal devletin temellerini sarsmaya mı başladı?

Yaptıkları mantıklı işler değil. Birşeyi değiştirirken önce alternatifini geliştireceksiniz sonra eskiyi ortadan kaldırabilirsiniz. Kira sektörü kontrolden çıktı, hatta hic bir kontrol yok! Avrupa’nın diğer ülkelerinde bu böyle değil, özel sektörde uzun süreli kiracı olmak gayet normaldir, bizde öyle değil. Ev sahibi veya acenteler her altı ayda kiracısını evden atabilir, çocuklu bir ailenin her altı ayda yeni bir bölgede eve taşınması sizce ne kadar sağlıklıdır? Muhafazakar Partililer bunu düşünmediğine göre bana göre düşünceleri başka. Londra artık kronik İşçi Partili oldu. Hackney, Islington, Southwark, Lewisham vs birçok belediye İşçi Partili. Belediye evlerinin kiracılarını sınırlandırıp bölgelerdeki İşçi Partisi nüfusunun da ortadan kalkmasına sebep olmak istiyorlar. Paris’teki gibi olacak burdada. Zengin elit kesimler Londra’da yaşayacak. Parası olmayanlarda Londra dışında yaşayacak. Ekonomideki bütün sıkıntıları fakirde arıyorlar. Yoksulu suçluyorlar.

Exit mobile version