İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması ile İngiltere’de çalışma/iş kurma ve oturma izni alan Türk vatandaşlarına yönelik olumlu yeni bir düzenleme yaptı.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın 15 Ekim 2015’de yayınlanan yeni yönetmeliğine göre (Guidance), Ankara Anlaşması ile bu ülkede kalan insanların çocuklarının vize alma işlemlerindeki yaş sınırı 18’den 21’e çıkarıldı. Daha önce 18 yaşından küçük çocuklar ‘Turkish self employed’(Uk’de iş yapma/kurma) vizesine sahip olan anne ve babalarına bağlı olarak kalabilirken bu sınır Ekim 2015 yönetmeliği ile 21’e çıktı. Turkish worker / Türk işçi vizesi ile kalanlar için bu sınır zaten önceden de 21 idi.
15 Ekim düzenlemesi’nde, daha önce Ankara Anlaşması ile ebeveynlerine bağlı olarak İngiltere’de yaşayan çocuklar için 18 yaş sınırı 21’e çıkarıldı. Turkish worker / isci-çalışma izni ile çalışanlarda ise yaş sınırı 21 idi. Yeni düzenleme ile Ankara Anlaşmasinda iki kategori arasında eşitlik sağlanmış oldu.
EŞLERİN SÜRESİZ OTURUM ALMASINDA YENİ DÜZENLEME
Yeni Yönetmelik’te dikkati çeken diğer bir konu ise eşlerin ILR / süresiz oturum alması konusu.
Ocak / Şubat 2014 tarihine kadar, asıl başvuru sahibinin nihaklı eşiyle birlikte UK’de yaşadığı süreye bakılmaksızın asıl başvuru sahibinin ve eşinin birlikte İLR alma hakkı vardı. Ankara Anlaşması’na bakan Home Office Türkiye masasının Sheffield şehrinden Liverpool’a taşınmasından sonra Home Offic, Ocak 2014’den itibaren, ‘eşler UK’de birlikte en az yıl yıl yaşamadılarsa eşlerin ILR almaya hakkı yoktur’ demeye ve eşlerin (ve çocukların) ILR başvurularını red etmeye başlamıştı. Bu hukuki olmayan bir durumdu ve mahkemeler de zaten başvuru sahiplerini haklı bulmaya başlamıştı. Yeni düzenlemeye göre, nikahlı olan çiftler için iki yıl şartının kaldırıldığı, nikahsız olarak, karı koca gibi, yaşayan çiftler için ise bu 2 yıl kuralının devam ettiği anlaşılıyor. Ocak 2014’den bu yana mağdur olan bir çok eş için ise yeniden başvuru yapmak ve red edilen, İLR yerine 2 yıl veya 2.5 yıl vize verilen eşlere İLR verilmesini talep etmek gerekiyor.
RED KARARLARI MAHKEMEYE TAŞINMALI
Göçmenlik avukatları, Ankara Anlaşması kapsamında başvurusu reddedilenler için mahkemeye gitme yolunun (APPEAL) kapatılmasının da ‘hak gasbı’ olduğuna dikkat çekerek, “Nisan 2015’den beri uygunalan ve Ekim 2015 yönetmeliğinde de teyid edilen bu yeni düzenleme ile başvurusu reddedilenlerin Administrative Review denen yol ile bir başka ‘Home Office’ memuruna yönlendirilerek mahkeme hakkının gasbedildiğini vurguladı. Göçmenlik (Immigration) Avukatları “A memurunun red ettigi bir basvuruya B memurunun bakmasını istemek ile adalet sağlanamıyor maalesef. Mahkeme / appeal hakkı, İçişleri Bakanı Theresa May’ın iki dudağı arasından çıkacak kelimelere bırakılamaz, Theresa May ‘mahkeme hakkı kalktı’ dedi diye mahkeme hakkı kalkamaz, gasp edilemez. Mahkeme hakkı Ankara Anlasmaşı’nda var ve bu hakkın olup olmadığını tespit edecek makam da Home Office degil, Tribunal denen mahkemelerdir” diyerek red konusunun mutlaka mahkemeye taşınması gerektiğini altını çizdiler.