Site icon Londra Gazete

Türk vatandaşlarına vize tartışmaları Parlamento’da

 

Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz

TC eski Çalışma Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar.

Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS, Türk vatandaşlarının İngiltere vizesi süreçlerini düzenlediği bir toplantı ile İngiliz Parlamentosu’na taşıyor.

‘Göçmenlikten Uyuma; Türkiye-İngiltere vize ilişkileri’ konulu toplantı, 10 Eylül tarihinde İngiliz parlamentosunda gerçekleştirilecek. İngiltere’de göçmenlik ile ilgili en yetkin isimlerden birisi olarak kabul edilen Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz, etkinliğe hem ev sahipliği yapacak hem de konuşmacı olarak katılacak.

Gazeteci Michael Daventry’nin moderatörlük yapacağı toplantıda ayrıca hukukçular Maria Patsalos ve Serpil Ersan ile Çalışma eski ateşesi Ayşegül Yeşildağlar da konuşmacı olacaklar.

10 Eylül Perşembe günü 18:00 – 20.00 saatleri arasında Parlamento’nun 9 numaralı komite odasında yapılacak olan toplantıya dinleyici olarak katılmak isteyenler info@ceftus.org mail adresine kayıt yaptırabilecekler.

 

Hukukçu Maria Patsalos.

Gazeteci Michael Daventry moderatörlük yapacak.

—————————————————————————————————-

VİZE BEKLEME SÜRELERİ VE SERBEST DOLAŞIM HAKKI KONUŞULACAK

AB istatistiklerine göre 2003-2012 yılları arasında 52 bin dolayında Türk vatandaşı İngiliz vatandaşlığına geçti. Home Office istatistiklerine göre ise her yıl 90 binin üzerinde Türk vatandaşı, Türkiye’deki İngiliz temsilciliklerinden vize alıyor. Türk vatandaşları Çin, Hindistan ve ABD’nin ilk üç sırayı paylaştığı en çok İngiltere vizesi alan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bunların yaklaşık yüzde 85’i  turist ve ziyaretçi vizesi ile transit vize sahipleri oluyor. Öğenci vizelerinde son yıllarda yaşanan düşüşe karşın, Türkiye halen İngiltere’ye en çok öğrenci gönderen ilk 10 ülke arasında bulunuyor.

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları için ise en önemli vize süreçlerinden birisi Ankara Anlaşması olarak bilinen ‘Avrupa Toplulukları Ekonomik Sözleşmesi’ kapsamındaki vize başvuruları. İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne girişi ile birlikte diğer birlik üyesi ülkelerle Türkiye arasında imzalanan 1963 tarihli anlaşma ve 1973 tarihli katma protokole dayandırılan vize, Türk vatandaşlarının serbest dolaşım ve ticaret haklarını düzenliyor. Bugüne kadar binlerce öğrenci ve turist vizeli Türk vatandaşının yararlandığı ‘Ânkara Anlaşması’ ile ilgili yaşanan sıkıntıların da  CEFTUS toplantısında ele alınması bekleniyor. Özellikle bekleme süreleri Türk vatandaşlarının vize başvurularında en çok dile getirilen sorunların başında geliyor. Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu yetkilileri ile İngiltere İçişleri Bakanlığı görevlilerinin düzenli olarak gerçekleştirdikleri görüşmelerde, geçtiğimiz yıllarda 6 aydan fazla süren Ankara Anlaşması başvuruların sonuçlanması sürecinin ortalama olarak 4 aya düştüğü kaydedilmişti.

Exit mobile version