kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,2409
EURO
36,7438
STERLIN
44,1039
BITCOIN
$96.856
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
9°C
LONDRA
9°C
Kapalı
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Yurtdışı Kıbrıslı Türkler’de gergin anlar

Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi geçtiğimiz hafta Perşembe günü Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde Esat Mustafa’nın başkanlığında toplandı.

Yurtdışı Kıbrıslı Türkler’de gergin anlar
01.08.2015
0
A+
A-

 

DSC_0323

Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi geçtiğimiz hafta Perşembe günü Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde Esat Mustafa’nın başkanlığında toplandı.

DSC_0325DSC_0332DSC_0337DSC_0328DSC_0343

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin de katıldığı toplantıya, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin seçme ve seçilme haklarıyla ilgili konunun görüşülmesi amacıyla konseye üye olan ve olmayan bazı dernekler de hazır bulundu.

Toplantıda ilk sözü alan Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi Başkanı Leyla Kemal “Tüm toplumu ilgilendiren böyle bir çalışma için biz, Komiteye konsey dışındakilerin de katılması için çağrı yaptık. Katılımların olacağını ümit etmiştik.  Ama gördük ki eski konseyde olan yönetim hataları 30 sene geçmesine rağmen hala daha sorun olmaya devam ediyor.  Sadece sizlere değil bizlere de sorun oluyor. Her adımda başkalarının yapmış olduğu hataların bedelini biz ödemek durumunda kalıyoruz veya haksız yere itham ediliyoruz” diyerek sözlerine başladı.

Leyla Kemal sonrasında iki farklı öneri sundu. İlk önerisinde “başkanı ile var olan komiteye sizlerden katılımlar olsun. Yeni katılacak arkadaşlar aralarından bir başkan seçsinler ve komite bundan sonraki çalışmalarını eş başkanlı olarak devam ettirsin. Bu öneriyi yapmamızın sebebi ise hem zaman darlığı hem de Konsey’i tamamen devre dışı bırakacak bir çalışmaya sıcak bakmadığımız içindir.  Tabi ki bu platforma bir de isim bulmamız gerekir” dedi.

TOPLANTIDA GERİLİMLİ ANLAR

Kemali’in ikinci önerisi ise “Bugün burada anlaşmamız, bundan sonra toplumumuz için yapılacak çalışmalara bir örnek teşkil edecek ve sorunlarımızın üzerine daha güçlü gideceğiz. Bizim tercihimiz, birinci önerinin kabul görmesidir. Ancak birinci önerinin kabul görmemesi durumunda şunu öneririz: Bu çalışmayı bu komite tamamlar, sizler de çalışmaya destek beyan edersiniz. Sizin toplum yararına yapacağınız çalışmalara da Konsey destek olur” cümleleri ise toplantıda bazı katılımcılardan tepki gördü.

Eğitimci ve köşe yazarı Ertanç Hidayettin’in yapılan toplantının bir fikir alışverişi değil tamamen bir dayatma olduğunu dile getirdi. Hidayettin “siz kafanızda her şeyi halletmişsiniz zaten. Böyle bir toplantı olacağını bilseydim gelmezdim. Siz bizim fikirlerimizi almak için değil, konseyin fikirlerini bize dayatmak için buraya çağırmışsınız” diyerek tepkisini gösterdi.

Hidayettin’in açıklamalarına diğer katılımcılardan da destek gelirken Leyla Kemal “ben size bir öneriyle geldim. Sizlere herhangi bir dayatmada bulunmuyorum. Görüş ve önerileriniz varsa siz de paylaşabilirsiniz. Toplantının amacı fikir alışverişi yapmaktır. Anlattıklarım hayata geçmiş değil. O nedenle sizinle paylaşıyorum. Farklı düşünceleriniz varsa onlara da açığız” diye karşılık verdi.

Leyla Kemal “böyle geniş çalışma gerektiren bir konuyu neden aceleye getirip kısa bir zamana sıkıştırıyorsunuz?” sorusuna “Biz bu çalışmayı başlattığımızda, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra hükümetin bozulacağının, UBP- CTP koalisyon hükümetinin kurulacağı ihtimalinin büyük olduğu veya olmazsa seçime gidileceği söylenmişti. Koalisyon hükümeti olması durumunda hükümet göreve geldiğinde yapacağı çalışmaların biri de, daha önce halkın onaylamadığı Anayasa değişiklikleri üzerinde çalışacakları idi. Biz bu öneriyi meclis tatilden döndükten sonra sunmazsak, anayasa değişikliklerinde yer almayacak ve daha sonra da sadece bir konu için anayasa değişikliği yapmaları mümkün olmayacaktır.  Seçim olması durumunda da konuyu partilerin manifestolarına koymalarını sağlamamız gerekir ki seçildikleri zaman konu gündemlerinde olsun.  Acelemiz bunun içindir. Konunun üzerine 10-15 yıl önce gitseydik belki de bugün bu mesele halledilmiş olurdu” diye yanıtladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.