Site icon Londra Gazete

Metropolitan Üniversitesi’nde Haftasonu Okulları Eğitimi konferansı

 

London  Metropolitan Üniversitesi  ‘Centre for Multilingualism in Education’ Merkezi ve NRCSE ile birlikte ortak düzenledikleri, Axis Educational Trust , Kırkısrak Community Centre ve  Britanya Alevi Federasyonu’nun sponsor olduğu  ‘Comminities in Education’ Konferansı,yaklaşık 150 akademisyen ve eğitimcinin katılımıyla gerçekleşti. Metropolitan Üniversitesi Centre for Multilingualism in Education Bölüm Başkanı Dr Tözün İsa’nın açılış konuşmasından sonra, London Brent Bölgesi Çocuk Eğitimi Servisi direktörü  Gail Tolley konuşmasında Supplementary School’ların çok önemli olduğunu ve bu okullardaki eğitimin, İngiliz okullarındaki başarıları da olumlu yönde etkilediğini ifade etti. İngiltere’de bulunan birçok yabancı milletlere ait okulların yöneticilerinin de katıldığı konferansın çok başarılı geçtiğini açıklayan Dr Tözün İsa ve gün boyunca izlenen program hakkında bilgiler verdi:

Konferansın açılış konuşmalarından sonra oturumlar ve sunumlar   sabah ve akşam olmak üzere iki  seansta  yapıldı. Panellere katılan kurumlar şöyle; İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu, Çin Supplementary Schools Association, Axis Educational Trust, Edith Durham School, Elmwood Community Centre, Hülya Turkish School, Shpresa Albanian Programme- HOPE, Shishu Kishor Club.

EN BÜYÜK SORUN YÜKSEK KİRA BEDELLERİ

Sabah yapılan 1. Panelde, İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’ndan Özlem Hüroğlu Engür, Türk okullarını, Eğitim Konsorsiyumu’nu ve hedeflerini aktardı. Eğitim  Konsorsiyumu’na üye olan 32 Türk okulunun durumunu,ihtiyaçlarını, sorunlarını, Eğitim Konsorsiyumu’nun kısaca tarihini ve hizmetlerini anlatan Özlem Hüroğlu Engür, en büyük sorunlarından birinin bina konusu olduğunu ifade etti. Yakın adreslerdeki okulların birleşmesinin çözümlerden biri olduğunu açıklayan Özlem H Engür, maddi sıkıntıların başında binalara ödenen yüksek meblaadaki kiraların olduğunu belirtti. Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Kelami Dedezade ve Yönetim Kurulu’ndan bazı üyeler de hazır bulundu.

Diğer okul yöneticileri de okullarda yaşadıkları sorunları ve yönetim şekillerini açıkladılar. Öğle yemeği arasından sonra  Applied Linguistics UCL Institute of Education Başkanı Prof  Li Wei  konuşmasında eğitimde yabancı  milletlerin yürütmekte olduğu  haftasonu okullarının gereklerini ve faydalarını anlattı. Bu konuda neler yapılabileceklerini  ifade etti. Öğleden sonra yürütülen panellerde şu konular işlendi:

‘Azınlık (Göçmen) Grupların Çocuklarının  İngiliz Okullarındaki Eğitim Durumu’ hakkında; A. Simon  ve A Tereschenko konuşma yaptılar.

‘Okul Dışında Çocukların Aileler Tarafından Desteklenmesi’ konusunda: A Bell ve O. Clennon bu konuda bilgi aktardılar.

‘Çift Dilli Eğitimin Faydaları Hakkında’; M Charalambous ve M. Datta bilgilerini kendi okullarından örnekler aktardılar.

Ayrıca konferansın son oturumlarında akademik araştırmalarını sunan öğrenciler  çok güzel konularda sunumlar yaptılar. Serpil Ermiya: Tarih boyunca Kıbrıslı Türk Kadınının Eğitim Durumları adlı tez sunumunu yaptı. İngiltere’de bulunan Kıbrıslı Türk kadınlarının üçüncü neslinin olduğunu ve bu dönemlerdeki kadınların eğitim düzeylerinin nasıl olduğunu açıkladı.

Panellerin sonunda tüm okul yöneticilerinin akademisyenlerin ve kurumların genel bir değerlendirme için görüşleri alındı. Dr Tözün İsa herkese katılımından dolayı teşekkür etti ve programın başarıyla sonuşlanmasından büyük bir mutluluk duyduğunu açıkladı. Özellikle son zamanlarda OCR’ın GCSE sınavları hakkındaki olumsuz kararına da tepki olarak bu konferansta açıklanan bilgilerin başlatılan kampanyaya çok destek vereceğini ve İngiliz Eğitim Bakanlığı’nın da Supplementary School’ları desteklemesi gerektiği vurgulandı.

Exit mobile version