Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı NLP uzmanı ve yaşam koçu Shevket Gül, sosyal paylaşım sitesi facebook ve bilgisayar oyunlarına dengesiz ve kontrolsuz bağımlılığın, çocukların ruhsal, psikolojik ve sosyal sağlıklarına büyük zararlar verdiğine dikkat çekti.
Gül, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
‘Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi’ne bağlı uzman doktorların yaptığı bir araştırmaya göre, sosyal iletişim ağı web sitelerine olan obsesiflik, çocuklarda ‘Facebook depresyonu’ yani, ruhsal sağlık bozukluğun gelişmesine sebep oluyor. Facebook gibi sosyal iletişim sitelerinde bir çocuğa; arkadaşları tarafından alay edilmesi, dedikodunun yayılması, ciddiye alınmaması ve arkadaşlık çemberin dışına itilmesi vb çocuklarda derin bir üzüntü, endişe, kaygı, panik atak, depresyon ve hatta, intihar düsüncelerine bile sebep verebilecek bir güçtedir.’
Kalıcı zararlar nelerdir?
Shevket Gül, bilgisayar bağımlılığının gelişme döneminde olan hassas çocuk beyni üzerindeki kalıcı zararlarını, 1.Konsantre bozukluğu, yani ADHD hastalığı, 2. Sadece, devamlı ‘anında’ yaşama alışkanlığı ve beklentisi 3. Vurdum-duymazlık 4. Empati kapasitesinin azalması 5. Mecaz (metaphor) yapma, anlama kapasite, kabiliyetin ve sanatının körelmesi 6.Öz kişiliğimiz üzerindeki etkisi vb. şeklinde özetleyerek gelişme devresinde olan çocukların genç-hassas beyinlerinin ‘öz kişilik’ ve ‘kafa-eksen yapısı’ değiştirici ve sağlığa zararlı video oyunları ve obsesif Facebook bağımlılığından arındırmak gerektiğinin altını çizdi.