Londra Marriot Otel’de yapılan Avrupalı Türk Markalar Birliği Konferansı’na Türkiye ve Avrupa’nın bir çok kentinden iş adamları ve tanınmış markalar katıldı. Türkiye’den İstanbul Tekstil ve Kofeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da katılımcılar arasındaydı.
Burak GÜLŞEN’in haberi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılması beklenen konferans, HDP’nin Zeybekçi hakkında verdiği Gensoru Önergesi ve görüşmelerin 18 Mart’a ertelenmesi sebebiyle Londra ziyaretini gerçekleştiremedi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın katıldığı Avrupalı Türk Markalar Birliği Konferansı’nda Türk işadamlarına verilecek destekler konuşuldu.
Açılış konuşmasını Yapan Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü sebebiyle “100. yılda başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla destan yazan tüm şehit, gazi ve kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
“TÜRKLER AVRUPA’DA İŞÇİ DEĞİL İŞVERENDİR”
Mahiroğlu, Türkler’in Avrupa’nın her şehrinde büyük bir nüfusa ve iş potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak “Eskiden Avrupa’da misafir olarak görülen Türk işçileri artık bu ülkelerde söz sahibidirler. Artık vatandaşlarımız işçi konumundan çıkmış ve iş veren konumuna gelmiştir. Hem üreten hem de tüketen, Avrupa ekonomisinde etkin bir toplumuz artık” dedi.
Avrupalı Türk KOBİ’lerin destek almadan yurt dışına açıldıklarını ifade eden Mahiroğlu “Bu firmalar bir de destek alsalar, siz o zaman yaratılacak mucizeleri görün. Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında ne kadar büyük bir rol oynayacağını tahmin ediniz” diyerek sözlerine şöyle devam etti.
“Biz Londra’dayız, Avrupa’dayız. Buranın kurallarını, çalışma şartlarını, standartlarını ve iş disiplinini daha iyi biliyoruz. Türkiye’de kurulması büyük çaba ve zaman gerektiren ilişkilere zaten sahibiz. Bu alanlarda karşımıza çıkabilecek sorunları daha hızlı çözebiliyoruz. Türkiye’de bulunan pek çok işletmenin, kendi sektöründe Avrupa’ya ve hatta dünyaya entegre olabilmesi için önemli bir role sahibiz” diye devam etti.
“TURQUALITY İLE AVRUPA’YA AÇILABİLİRSİNİZ”
Konferansta bir konuşma yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da Avrupalı Türk Markalar Birliği’nin çalışmalarına özel önem verdiklerini ve ilgilendiklerini belirterek sözlerine başladı. Yıldırım “Tüm kuruluşlara hem makro bazda hem de detayda ileriye yönelik 2023 yılı ve sonrası için sürekli projeler üretiyoruz. Bunu üç aşamada gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Tedarik kanallarında olmak, üretim alanında nitelikli ve yüksek teknolojinin kullanıldığı alanlar ve dağıtım-perakende kanallarında etkin olarak projelerimizi ilerletiyoruz” dedi.
Avrupalı Türk markaları destekleyen ve Ekonomi Bakanlığı’nın düzenlediği Turquality destek paketinden de bahseden Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım “Turquality, Avrupa standartlarını yakalamış ve yurt dışında faaliyet gösteren markaları desteklemeyi amaçlayan bir paket programdır. Tabi bu paketin içerisinde farklı paket uygulamaları da bulunmaktadır. Her geçen gün Turquality desteği alan markaların sayısı artmaktadır” diye konuştu.