İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan Haringey ve Enfield belediyeleri, ülkedeki 35’ten fazla yerel belediye yönetimle birlikte İngiliz hükûmetine seslenerek Kumar Yasası 2005’in acilen reforme edilmesi gerektiğini duyurdu. Belediyeler, kumar endüstrisinin toplumlar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesini talep ediyor.
Ocak ayında kumar reklamlarının yasaklanması için hükûmete dilekçe sunan ilk belediye olan Haringey, şimdi de bu çağrısını ülke çapında daha geniş bir koalisyonun parçası olarak sürdürüyor. Haringey Belediye lideri Cllr Peray Ahmet, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Lisa Nandy’ye hitaben yazılan açık mektuba imza atan liderler arasında yer aldı.
Benzer şekilde Enfield Belediye lideri Cllr Ergin Erbil de mektuba destek vererek kumar yasasının mevcut hâlinin yerel halkı koruyamadığını ve zararları derinleştirdiğini belirtti.
Brent Belediyesi liderliğinde hazırlanan ve Parlamento’daki Kumar Reformu Tüm Partiler Arası Grubu (APPG) tarafından da desteklenen mektupta, altı ana talep sıralandı:
Enfield Belediye lideri Ergin Erbil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kumar zararları yalnızca bireysel kayıplarla sınırlı değil; bu, aileleri, kamu sağlığını ve yerel ekonomileri etkileyen büyüyen bir krizdir.
Enfield’de, kumarhanelerin en savunmasız kesimleri hedef alarak borç, ruh sağlığı sorunları ve suçu körüklediğine bizzat tanık olduk.”
Haringey Belediye lideri Peray Ahmet ise şu sözlerle çağrıya destek verdi:
“Halkımız sokaklarında her köşe başında açılan kumarhanelerden bıktı ancak mevcut yasalar nedeniyle harekete geçemiyoruz.
Birçok yerel liderin bu çağrıya katılması, meselenin ne kadar yaygın ve derin olduğunu gösteriyor. Gerçek bir değişim yaratmayı umuyoruz.”
Bakan Lisa Nandy, mektubun ardından Parlamento’da yaptığı açıklamada, kumar endüstrisinin finansmanıyla oluşturulan yeni bir yasal fonun devreye gireceğini ve her yıl yaklaşık 100 milyon sterlinin kumar zararlarının araştırılması ve önlenmesi için ayrılacağını duyurdu.
Ayrıca, çevrim içi oyunlarda bahis limitlerinin ilk kez uygulanacağı ve reklam düzenlemeleriyle ilgili yeni standartların gündeme alınacağı belirtildi.
Haringey Belediye lideri Cllr Peray Ahmet, şu açıklamalarda bulundu:
“Brent Belediyesi’nin başlattığı kampanyaya katılmaktan memnuniyet duyuyoruz. Yerel yönetimlerin kendi bölgeleri üzerinde daha fazla söz sahibi olması için hükûmeti harekete geçmeye çağırıyoruz.
Sokaklarında ardı ardına açılan kumarhanelerden bıkan halkımızın, mevcut yasalar nedeniyle hiçbir şey yapamaması kabul edilemez.
Ülke genelinde birçok liderin bu çağrıya destek vermesi, bu sorunun yalnızca bir bölgeye değil, birçok topluluğa dokunduğunu açıkça gösteriyor. Büyük bir değişimi başlatmayı umuyoruz.”
Cllr Erbil, kampanyanın kumarı tamamen yasaklamayı değil, toplumların kendi bölgelerinde sağlıklı ve güvenli alanlar oluşturabilmesi için araçlara sahip olmasını sağlamayı amaçladığını vurguladı.
Haringey’de 8.000 kişi doğrudan, 25.000 kişi ise dolaylı olarak kumar zararlarından etkileniyor. Yetkililer, yasa reformu gerçekleşmediği sürece bu sayının artmasından endişe ediyor.
Bu ortak çağrı, yalnızca Londra değil, İngiltere genelindeki 12 milyondan fazla vatandaşı temsil eden belediyelerin birleşerek merkezi yönetime yönelik en güçlü toplumsal reform taleplerinden biri olarak kayda geçti.