Site icon Londra Gazete

Ağrı kesici için doktora başvurun

Dünya Sağlık Örgütü ağrıyı “kişiye özgü, hoş olmayan bir duyu” diye tanımlıyor. Bu nedenle ağrının tedavisi de kişiye ve o ağrıya özgü olmalı. Rastgele ağrı kesici almak uzun vadeli bir sağlık sorununu doğurabiliyor.

AĞRI BİR MESAJDIR

IASP (Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı) ağrıyı, yaptığınız şeyin zararlı olduğu ve bunun durdurmanız gerektiğini bildiren bir mesaj. Ağrı kişiye özeldir. Bu nedenle kişiden kişiye farklılıklar gösteriyor.

Ağrıyı kesmek için sık olarak analjezik ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçlar çok çabuk etki gösterip ağrıyı yok edebiliyor. Ancak bilinçsiz ve yoğun kullanılmasının birey ve ülke ekonomisine yükü ağır. Bazı fizyolojik fonksiyonları olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle her defasında dozun arttırılması nedeniyle vücut ağrı kesiciye karşı tolerans geliştirebiliyor yani ağrı kesici etkisini kaybedebiliyor. Her ağrı için doktora danıştıktan sonra ağrı kesiciyi kullanmak gerekiyor.

AĞRI KESİCİ ASIL SORUNU ÇÖZMÜYOR

Vücutta ağrıya sebep olabilecek herhangi bir koşul meydana geldiğinde ağrı merkezimiz harekete geçiyor ve ağrıya neden olan bileşikler salınıyor. Dolayısıyla ağrı kesiciler de bu kimyasalların oluşumunu engelleyerek etki gösteriyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol ağrı kesicinin vücuttaki hasarı tedavi etmediğini sadece ağrıyı hissetmemizi durdurduğunu söylüyor. Erol şöyle açıklıyor: “Ağrı kesiciler bazı hastalıklar hariç tedavi olmaktan çok belirti gidermeye yönelik ilaçlardır. Bilinçsizce kullanıldığında olumsuz birçok sonuca yol açabilir.” Erol şu önemli hatırlatmaları yapıyor:

-10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalı. Günlük dört tabletten fazla ağrı kesici almayın.

-Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa, kemiği baskılayabilir.

-Parasetemol etkin maddesi yüksek dozda kullanılırsa, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir.

-Ateşi olan bir çocuğa kesinlikle asetilsalisilik (Aspirin) içeren preparat verilmez. Karaciğer ve beyin hasarı ile sonuçlanan Reye Sendromu’na neden olabilir.

-Astım ve solunum yolu rahatsızlıklarıyla gut hastalığı olan kişiler asetilsalisilik içeren preaparat kullanılmamalı.

-Ağrı kesiciler dahil tüm ilaçlarla alkol almaktan kaçınılmalı.

-Ağrıkesiciyi tok karnına, bir bardak su ile birlikte almak mide tahribatını önlemede yarımcı olabilir.

-Uzun süreli bir ağrı söz konusuysa reçetesiz ağrı kesici yerine doktora başvurulmalı,.

-60 yaş üzerindekiler, hipertansiyonlular, kalp ve böbrek hastalığı bulunanlar, diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlar, birden fazla ilaç alanlar ağrıkesici için mutlaka doktora başvurmalı.

Exit mobile version