kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,2451
EURO
37,1060
STERLIN
44,5971
BITCOIN
$67.786
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
17°C
LONDRA
17°C
Açık
Çarşamba Parçalı az bulutlu
17°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Genç şairler için ilham kaynağı: Sonay Yakup Yakupsoy anısına düzenlenen şiir yarışması

Genç şairler için ilham kaynağı: Sonay Yakup Yakupsoy anısına düzenlenen şiir yarışması
22.10.2024
0
A+
A-

İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği (TWPA), Kıbrıslı Türk şair ve yazar Sonay Yakup Yakupsoy’un anısına bir şiir yarışması düzenledi. 1970’li yıllarda İngiltere’ye göç eden ve uzun yıllar derneğin aktif bir üyesi olan Yakupsoy, Kıbrıs Türk toplumuna yaptığı katkılarla tanınmakta. Londra’da Türkçe eğitim veren okullarda gençlere yazma sevgisini aşılamaya yönelik faaliyetlerde de bulunan Yakupsoy’un anısına düzenlenen bu yarışma, Türkçe ve İngilizce dillerinde çeşitli kategorilerde şiirleri değerlendirdi.

Yarışmanın amacı, yazma sevgisini topluma yaymak ve yetenekli şair ve yazarları teşvik etmek. Çocuklar, yetişkinler ve öğrenme güçlüğü çeken bireyler için beş ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmaya katılan şiirler, jüri tarafından kör değerlendirme yöntemiyle puanlandı. Jüride Yakupsoy’un yanı sıra, Semra Eren Nihar, Susan Darbaz ve Ali Uysal gibi isimler yer aldı. KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Muavin Konsolosu Mustafa Erçakıca, sivil toplum örgütleri temilsicileri ve toplum üyeleri de etkinliğe katıldı.

Tüm Şiirler Kitaplaştırıldı

Yarışmaya katılan şiirlerin tamamı bir kitapta toplanarak satışa sunuldu. Elde edilen gelir ise topluma yönelik eğitim projelerine aktarılacak. Dernek başkanı Seyyare Beyzade, bu yarışmanın gelecek yıllarda da devam edeceğini ve Türk sanat camiası için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yarışmanın kazananları arasında farklı yaş gruplarından şiir yazarları yer aldı. 8-11 yaş çocuklar kategorisinde Maya Beyzade birinci olurken, yetişkin kadınlar kategorisinde Münevver Borova, erkekler kategorisinde ise Mete Ekmekçioğlu birinciliği elde etti. Beyzade ayrıca, jüri üyelerine ve etkinliğe katılan misafirlere teşekkürlerini sundu.

Son olarak, yarışmaya katılan tüm şiirlerin Türk edebiyatının önemli şairleri Nazım Hikmet, Osman Türkay ve Orhan Veli Kanık’ın eserleriyle birlikte okunduğu etkinlik, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Sonay Yakup Yakupsoy

Kıbrıslı Türk şair, yazar ve uzun yıllar İngiltere’de yaşamış bir edebiyatçıdır. 1970’lerde İngiltere’ye göç eden Yakupsoy, özellikle Kıbrıs Türk toplumuna önemli katkılarda bulunmuştur. Edebiyat ve şiir alanındaki çalışmalarıyla tanınan Yakupsoy, Türkçe eğitim veren okullarda gençlere yazarlık sevgisini aşılamak için gönüllü olarak çalışmalarda bulunmuş ve birçok gence yazı yazma konusunda ilham vermiştir.

Yakupsoy’un yazın dünyasına olan katkıları sadece eserleriyle sınırlı kalmamış, aynı zamanda topluma yönelik etkinliklerde aktif bir rol üstlenmiştir. İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği’nin (TWPA) uzun yıllar aktif bir üyesi olmuş, kültürel ve sanatsal etkinliklerde yer alarak Kıbrıs Türk toplumunun sesini duyurmuştur. Kendisinin anısına düzenlenen şiir yarışmaları, bu katkıların bir göstergesi olarak görülmektedir.

Yakupsoy’un eserleri genellikle Kıbrıs Türk toplumunun kimlik arayışları, kültürel mirası ve göçmenlik üzerine odaklanır. Şiirlerinde duygusal bir derinlik ve toplumsal meselelere dair güçlü bir bilinç yer alır. Yazdığı eserler, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde çeşitli temaları işler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.