kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,0633
EURO
38,0566
STERLIN
45,2797
BITCOIN
$62.976
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
23°C
LONDRA
23°C
Parçalı az bulutlu
Cuma Hafif yağmur
23°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

İngiltere’de ödüllendirilen Türk inovasyonu: Taşınabilir aşı dolabı

İngiltere’de ödüllendirilen Türk inovasyonu: Taşınabilir aşı dolabı
27.08.2024
0
A+
A-

Rize’de, pandemi sürecinde aşıların taşınmasında karşılaşılan zorlukları aşmak amacıyla güneş enerjisiyle çalışan ve iç sıcaklığı dengeleyebilen taşınabilir bir aşı dolabı tasarlandı. Bu yenilikçi proje, İngiltere’de bulunan World Society of Sustainable Energy Technologies (WSSET) ve Oxford University Press tarafından inovasyon ödülüyle onurlandırıldı.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Pınar Mert Cüce, koronavirüs pandemisi sırasında aşıların güvenli taşınmasına yönelik karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla bir çalışma başlattı. Bu çalışma sonucunda, enerjisini hem şebekeden hem de üzerinde bulunan güneş panelinden alan, iç sıcaklığı dengeleyen ve taşınabilir bir aşı dolabı geliştirildi. Bu dolap, saklama koşullarında 200 aşıyı muhafaza edebiliyor ve termal kaplama sayesinde 24 saat boyunca sıcaklığı koruyabiliyor.

Ödüllü Proje: Taşınabilir Aşı Dolabı

İngiltere merkezli World Society of Sustainable Energy Technologies ve Oxford University Press, Doç. Dr. Cüce’nin tasarladığı bu taşınabilir aşı dolabını inovasyon ödülüne layık gördü. Dolabın tasarımında kullanılan yalıtım malzemeleri ve güneş enerjisi panelleri sayesinde dolap, kırsal bölgeler gibi ulaşımın zor olduğu alanlarda bile aşıların güvenli taşınmasını sağlıyor.

Kendi Kendine Yeten Sistem

Doç. Dr. Cüce, geliştirdiği dolapla ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının çabalarına mühendisler olarak nasıl katkı sunabileceğimizi düşündük. Bu düşünce sonucunda, aşıların güvenli taşınmasını sağlamak amacıyla portatif bir aşı dolabı tasarladık. Bu dolap, elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan, güneş panelleri sayesinde kendi kendini besleyebiliyor ve özellikle ulaşımın zor olduğu bölgelerde büyük kolaylık sağlıyor” dedi.

Literatürde Bir İlk

Doç. Dr. Cüce, geliştirdikleri sistemin literatürde bu teknikle çalışan tek dolap olduğunu belirterek, “Mevcut aşı dolaplarında soğutma amacıyla buzlar kullanılıyor. Bizim tasarımımızda ise güneş ışığı ve süper yalıtım malzemeleri sayesinde aşılar belirli sıcaklık aralığında termal dolaşım sağlanarak korunabiliyor” diye ekledi.

Kırsal Alanlarda Büyük Kolaylık

Bu proje, özellikle kırsal bölgelerde aşıların güvenli taşınması ve saklanmasında büyük avantaj sunuyor. Doç. Dr. Cüce, “Bu dolap, kırsal bölgelerde veya ulaşımın zor olduğu yerlerde aşıların güvenli şekilde saklanmasını sağlamak amacıyla tasarlandı. Projemizin, uluslararası uzmanlar tarafından değerlendirilerek inovasyon ödülü kazanması bizim için büyük bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.