Manchester Arena terör saldırısında hayatını kaybeden Hakan Martyn Hett’in annesi Figen Murray, Martyn Yasası’nın 17 Temmuz’da Kral’ın Konuşmasında yer almasını memnuniyetle karşıladı. Bu yasa tasarısı, yeni İşçi Partisi Hükümeti’nin yeni parlamento oturumunda kabul etmeyi planladığı 39 yasadan biri.
X (eski adıyla Twitter) üzerinde yazan Figen Murray, “Martyn Yasası kesinlikle hayat kurtaracak ve hükümetin bunu en kısa sürede gerçekleştirmesini içtenlikle umuyorum. Atılması gereken birkaç adım daha var ama umarım bunlar hızlı bir şekilde ele alınır.” dedi. Ayrıca, “Martyn Yasası daha önce de Kral’ın Konuşmasında yer almıştı, ancak bu sefer farklı hissediyorum. Bu yeni hükümetin yasayı ele almasından ve ilerletecek olmasından minnettarım. Kendimi çok daha pozitif hissediyorum.” diyerek Başbakan Keir Starmer, İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Güvenlik Bakanı Dan Jarvis ve Manchester Central Milletvekili ve Avam Kamarası Lideri Lucy Powell’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Önerilen terörle mücadele tasarısı, diğer adıyla Martyn Yasası, kapasitesi yüz kişiyi aşan mekanların terör tehdidine karşı önlemler almasını gerektirecek. Bu, hükümet tarafından sağlanan ücretsiz çevrimiçi eğitimleri personelin almasını ve beklenmedik bir durum için bir terörle mücadele planının hazırlanmasını içerecek.
Dört yıl önce, Manchester terör saldırısıyla ilgili bir soruşturma, mekanın risk değerlendirmesi ve güvenlik planlamasında terör tehdidine yeterince önem verilmemesi nedeniyle güvenlik açıkları olduğunu ortaya koymuştu. Ayrıca Ariana Grande konseri sırasında mekanda yeterli güvenlik kontrollerinin yapılmaması, saldırganın saldırısından önce fark edilmeden kalmasına neden olmuştu.
Bir danışman olarak çalışan Figen, oğlunun ölümünden sonra gündelik işini bırakıp İngiltere genelinde barış, hoşgörü ve güvenliğin artırılması için bir misyon üstlenmeye karar verdi. İstanbul doğumlu anne, İngiltere’deki mekanların terör tehditlerine karşı daha iyi hazırlıklı olmasını sağlamak için yasal değişiklikler için kampanya başlattı. İlk adımı, 23.000’den fazla imza toplayan bir çevrimiçi dilekçe başlatmak oldu.
O zamandan beri Figen, birlikte kampanya yürüttüğü bir ekiple ve hükümet yetkilileri ve bakanlarla düzenli olarak görüşerek büyük mekanların risk değerlendirmelerine terör tehditlerini ve kamu güvenliğini dahil etmelerini yasal bir zorunluluk haline getirme fikirlerini tartıştı. Önceki Muhafazakar hükümet tasarıyı geçirmeyi taahhüt etmesine rağmen, bu gerçekleşmedi. İlerlemenin olmaması, Figen’in Martyn Yasası’na dikkat çekmek ve Rishi Sunak’ı harekete geçmeye zorlamak amacıyla bu yıl Manchester’dan Londra’ya 200 mil yürüyüş yapmasına neden oldu.
Figen, yürüyüşüne 7 Mayıs’ta başladı ve 22 Mayıs’ta, Martyn’in ölümünün yedinci yıldönümünde Downing Street’e ulaştı. Genel seçimler nedeniyle, Muhafazakarlar yasayı geçirecek zamanı bulamadı ve şimdi bu görev İşçi Partisi’ne geçti. Martyn Yasası’nın Kral’ın Konuşmasında yer alması, yeni hükümet için öncelikli olacağı anlamına geliyor.
Kampanyalarının yanı sıra Figen, mevcut yasanın nasıl işlediği ve neyin geliştirilmesi gerektiği konusunda daha derin bir anlayış kazandığı bir terörle mücadele yüksek lisans derecesi de tamamladı. Figen, 2022 yılında Salford Üniversitesi’nden Fahri Doktora aldı ve Stratejik Risk Yönetimi Enstitüsü’nde (ISRM) Misafir Öğretim Üyesi oldu. Ayrıca 2022 Yeni Yıl Onur Listesi’nde OBE ile ödüllendirildi.