kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,0248
EURO
37,7212
STERLIN
44,6648
BITCOIN
$54.136
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
22°C
LONDRA
22°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi şiddetli yağmur
18°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

İADD’den Lozan Barış Antlaşması’nın 101. Yılına dair basın açıklaması

İADD’den Lozan Barış Antlaşması’nın 101. Yılına dair basın açıklaması
24.07.2024
0
A+
A-

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılında bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Lozan Barış Antlaşması 101. yılını tamamladı. Bu antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ülkesinin bütün dünya milletleri nezdinde geçerli olan ve hep geçerli kalacak olan tapusudur. Türkiye, coğrafyasındaki tüm insanların eşitlik ve özgürlükleri ile devletinin laikliği temelinde, bilimi rehber edinerek varlığını sürdürmektedir.

Lozan Barış Antlaşması, Padişah Vahidettin’in, başta İngiltere olmak üzere emperyalist ülkelere Sevr Antlaşması ile devrettiği Anadolu ve Trakya’yı, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde verdiğimiz Kurtuluş Savaşı ile düşman istilasından temizleyerek kazandığımız bir ulusal tapudur. Misak-ı Milli sınırları içinde üniter bir yapıya sahiptir; bütündür ve bölünmezdir. Bu başarı, rica ile değil, savaşarak, bileğimizin gücüyle kazanılmıştır.

Savaşın ardından bir çeşit masa başı mücadelesi sayılabilecek olan antlaşma süreci bile amansız geçmişti. Örneğin, antlaşma görüşmeleri İzmir’de düşmanı denize dökmemizin ardından, 20 Kasım 1922 günü saat 15.30’da İsviçre’nin Lozan kentindeki Mont Benon Gazinosu’nda başlamış ve 24 Temmuz 1923 tarihine kadar sürmüştü. Zaman zaman oturumlar kesilmiş, hatta bir keresinde heyetimiz Ankara’ya geri dönmüş, iş savaşın yeniden başlamasına kadar zor aşamalara varmıştı. Ancak, Murahhas Heyetimizin başında İsmet İnönü ve ülkemizin başında Mustafa Kemal Paşa vardı. Birlik içindeydik, güçlüydük. Karşımızda ise o zamanların Düveli Muazzama adı verilen emperyalist ülkeler, özellikle de İngiltere ve İngiltere’nin yanındaki Fransa, İtalya dahil bütün İtilaf Devletleri ile Amerika gibi dünya devleri vardı. Bizim yanımızda ise sadece Dışişleri Bakanı Çiçerin ile temsil edilen Sovyet Rusya bulunuyordu.

Lozan Barış Antlaşması, zor şartların eseridir ancak ülkemiz insanlarına aittir. İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, ülkemizin tapusunu hep onur bildik ve hep savunduk. Emperyalistlerle işbirliği içindeki din satıcılarına karşı da savunmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.