kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
STERLIN
44,6614
BITCOIN
$53.704
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
23°C
LONDRA
23°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
19°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Londra’da Türkçe konuşan öğrencilerin güçlenmesine yönelik bir konferans gerçekleştirildi

Londra’da Türkçe konuşan öğrencilerin güçlenmesine yönelik bir konferans gerçekleştirildi
16.07.2024
0
A+
A-

Londra’daki Türk ve Kürt topluluklarının eğitim konusundaki başarısızlığı hala kritik bir konudur. Türkçe konuşan toplumlar, şehrin kültürel çeşitliliğine birçok yeni katkıda bulunmalarına rağmen, eğitim başarısını etkileyen özel zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu sorunları ele almak amacıyla “Türkçe Konuşan Öğrencileri Güçlendirme: Zorlukları Aşma, Başarıya Ulaşma” adlı bir günlük konferans 10 Temmuz 2024 tarihinde Laurel Park okulunda düzenlendi.

Konferansın düzenlenmesinde öncü görev alan tecrübeli eğitmen Oktay Şahbaz, 17 yıllık Hackney’deki eğitim deneyimi sonrası, Eylül 2023’te geldiği Enfield ve ayrıca gözlemde bulunduğu Haringey bölgelerinde Türkçe konuşan toplumların hem tanınmasına dair zorluklara, hem de eğitim ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığına dikkat çekti. Bu eksikleri gidermek için şu an çalıştığı Laurel Park Ortaokulu müdüresi Adele Christofi ile bu konuyu ele alan Şahbaz, bir konferans düzenleyerek eğitmen, belediye temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirdi.

Farklı Konuşmacılar, Ortak Hedefler

Konferans, eğitimde eşitlik ve dahil edilme konularında taahhütte bulunan topluluk liderleri, eğitimciler, yerel politikacılar ve paydaşları bir araya getirdi. Katılımcılar tartışmalara katıldı, en iyi uygulamaları paylaştı ve Türk ve Kürt öğrencileri güçlendirmek için stratejileri belirlediler.

Konferansa katılan Adele Christofi (Laurel Park Okulu Müdürü), farklı kökenlere sahip öğrencilere yönelik desteğin önemini vurguladı ve Laurel Park Okulu’ndaki başarılı girişimleri paylaştı. Türkçe konuşan öğrencilerin hem kendi okullarında hem de Haringey ve Enfield’deki okullarda büyük bir sayıya sahip olduğuna dikkat çeken Christofi, böyle bir konferansa önderlik ettikleri için gururlu olduğunu söyledi.

Konferansta ikinci olarak söz alan deneyimli eğitmen ve Laurel Park Okulu yöneticisi Oktay Şahbaz, açılış konuşmasında son yıllarda öğrencilerin son derece zorlu bir dönemle karşılaştıklarını, COVID-19 pandemisinin öğrenciler için çok zor bir dönem olduğuna dikkat çekti. Pandeminin ötesinde, öğrencilerin değişen müfredat, artan akademik baskılar ve artan ruh sağlığı sorunlarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını belirten Şahbaz, göçmen öğrenciler için bu zorluklarla beraber, göçmen statüleriyle ilgili ek engellerin de olduğunu ifade etti.

Şahbaz konuşmasının devamında, “Türkçe konuşan öğrenciler, Türk, Kürt, Kıbrıs Türkü ve son zamanlarda Bulgar Türk topluluklarını içerir. Ulusal nüfusun küçük bir yüzdesini oluştursalar da, Enfield ve Haringey’de önemli bir bölümü temsil ederler. Enfield’de Türkçe konuşan topluluklar nüfusun %10’unu oluştururken, Haringey’de bu oran %5’in biraz üzerindedir. Okul çağındaki çocuklar arasında Türkçe, İngilizce’den sonra en çok konuşulan dildir ve Enfield’de %13.7 oranına sahiptir.” diyerek istatistiksel bilgilere dikkat çekti.

Yeni Bir Adım: İlk Türkçe Konuşan Öğrenci Konferansı

Konferansın amacından bahseden Oktay Şahbaz, Türkçe konuşan öğrenciler için ilk defa böyle bir konferans düzenledikleri için gururlu olduklarını dile getirdi. Konferansın amacını da “Türkçe konuşan topluluğu ve onun tanımlayıcı özelliklerini tanımak ve Londra’da akademik başarıya ulaşmada karşılaşılan Türkçe konuşan öğrencilerin benzersiz zorluklarını vurgulamaktır” olarak belirten Şahbaz, bu konferansın bir ilk olduğunu vurguladı.

Konferansta konuşan Haringey Belediye Başkanı Peray Ahmet, kendi göçmen geçmişi ve eğitimde karşılaştığı sorunlardan bahsederken, etnik kökenli bir politikacı olmasına rağmen zaman zaman önyargılı davranışların hala mevcut olduğunun altını çizdi. Day-Mer, Türk ve Kürt Toplum Merkezi adına konferansa katılan Gülçin Yiğitoğlu ise, yaptığı konuşmada katılımcılara Londra ve İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplumun özellikleri ve güncel hayattaki sorunlarından bahsetti. Yiğitoğlu ayrıca toplum sorunları için Day-Mer’in yaptığı eğitim çalışmaları ve bunun yanında belediye ile okullara düşen sorumlulukların altını çizdi.

Konferansın en dikkat çeken bölümleri ise öğrenciler Adar Dilberoğlu ve Elina Canbolat’ın konuşmaları oldu. İki başarılı öğrenci, kendi eğitim deneyimlerinden bahsederken, başarı yolunda ailelerinin, okullarının ve kendilerinin neler yaptığı ile ilgili bilgi verdiler. İki öğrenci de böyle bir konferansta yer aldıkları için çok onurlu olduklarını dile getirirken, olanakların ve okuldaki öğretmenlerinin yaklaşımının büyük önem taşıdığının altını çizdiler.

British Alevi Federasyonu Temsilcisi Hasan Bölücek ise en son yapılan nüfus sayımı ile Aleviliğin İngiltere’deki en popüler 6. dini inanç olduğunu belirterek, Alevi inancının temel özelliklerini katılımcılar ile paylaştı. Kuzey Londra’da bazı okulların Alevi eğitimi verdiklerini ve bu okullarda özellikle Alevi öğrencilerin eğitsel başarılarında gözle görülür bir artış olduğunu belirten Bölücek, tüm okulların müfredatlarına Alevi inancını almaları gerektiğinin altını çizdi.

Son konuşmacı ise İngiltere’deki eğitim dünyasında tanınan Tony Hartney oldu. Tony Hartney, CBE, eğitim dünyasında seçkin bir figür olarak tanınmaktadır. 1999’da başlayan 23 yıllık olağanüstü süre boyunca Gladesmore Community School’daki dönüştürücü liderliğiyle bilinen Hartney, rehberliği altında Gladesmore, Ofsted’den sürekli olarak olağanüstü dereceler alarak, mücadele eden bir kurumdan mükemmelliğin bir işareti haline geldi. Derin etkisi nedeniyle Hartney, 2006’da Britanya İmparatorluk Nişanı (CBE) ile onurlandırıldı. Görev süresinin ötesinde, Hartney, dezavantajlı topluluklardaki eğitim sonuçlarını artırmaya çalıştı.

Tony Hartney konuşmasında okul kültürüne vurgu yaparak, okul yönetimlerinin tüm öğrencilerine başarılı olabilecekleri hissiyatını vermeleri gerektiğini söyledi. Bu anlayışın okulun tüm kademelerinde kendini göstermesi gerektiğini vurgulayan Hartney, ailelerin de bu konuda desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Hartney, ayrıca toplumları tanımanın ve özelliklerini bilmenin önemli bir araç olduğunu söyleyerek, ailelerin okul topluluğuna katkı sunması için davet edilip desteklenmesi gerektiğini belirtti. Müfredatta farklı toplumları tanıtacak imkanların kullanılması gerektiğini söyleyen Hartney, özellikle coğrafya, tarih, teknoloji ve din derslerinde bunların mümkün olabileceğini belirtti.

Birçok eğitmenin katıldığı konferans, daha sonra soru cevap bölümü ile sonuçlandı. Katılımcılar, bu tür konferansların bölgelerde belediyeler tarafından liderlik yapılarak organize edilmesi gerektiğini vurguladı. Konferansta alınan bir karar ile tartışılan ve sunulan tüm çözümler bir rapor halinde Enfield ve Haringey’deki tüm okullarla paylaşılacak.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.