kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5279
EURO
35,0522
STERLIN
41,3538
BITCOIN
$62.030
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Hafif yağmur
20°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

7. Kıbrıs Türk Kültür Festivali Londra’da coşkuyla kutlandı

01.07.2024
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen 7. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.

Festivale, İngiltere milletvekili Iain Duncan Smith, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Kıbrıs İnşaat Türk Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, belediye meclis üyeleri, Kıbrıs Türk ve Türk toplumu temsilcileri ile Birleşik Krallık Parlamentosu eski üyeleri ve diğer yetkililer de katıldı.

Festival, Londra ve çevresindeki 20 derneğin çatı kuruluşu olan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından organize edildi ve Enfield Belediyesi’ne bağlı Donkey Lane’de gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Kenan Nafi, festivale katılan herkese teşekkür etti. Nafi, festivalin bu noktaya gelmesinde emeği geçenleri anarak, Kıbrıs Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında büyük rol oynadıklarını vurguladı. Ayrıca, festivalin birlik, mutluluk ve paylaşım amacı taşıdığını belirtti. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, “Bu festival, Kıbrıs Türklerinin ‘Biz de buradayız’ dediği anlamlı bir buluşma. Yeni nesillere kültürümüzü ve geleneklerimizi anlatmanın bir yolu. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC, el ele yürümeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Geçen sene de buradaydık, bu sene de buradayız. Konsey Başkanı’na yürekten teşekkür ediyorum, altı aydır yaptıkları çalışmalarla buradayız. Altı hafta önce Avustralya’ya gittim. Oraya ilk KKTC Cumhurbaşkanı olarak gitmeyi başardık. Yıllar önce buraya gelmiş, KKTC ile bağlarını hiç kopartmamış insanlarımızı selamlıyorum, teşekkür ediyorum. Bütün bu fedakârlıkları yapabilmek hiç kolay değildir. Kıbrıslı Türkler kökenlerini hiçbir zaman unutmadı. Biz, Kıbrıs Türk’ünün hakları için mücadeleye devam edeceğiz.”

Muhafazakar Parti milletvekili Iain Duncan Smith, festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türk toplumunun hakları için mücadele verdiğini ve özellikle KKTC’ye direkt uçuşlar konusunda büyük destek sağladığını ifade etti. Smith, festivale katılan herkese aileleriyle birlikte güzel vakit geçirmelerini diledi.

Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Londra’daki büyük Türk toplumu adına Cumhurbaşkanı Tatar’a festivale katılımından dolayı teşekkür etti. Festivalin, Kıbrıs Türk toplumunun “burada biz de varız” demesi açısından önemli olduğunu belirten Ertaş, festivalin düzenlenmesinde büyük emek olduğunu ve yeni nesillere kültürün ve dilin aktarılması adına önemli bir rol oynadığını söyledi. Ertaş, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, İngiltere’de KKTC ve Türk diasporasının yükseleceğini kaydetti.

 

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, festivale katılan, birlik ve beraberliğe destek veren herkese teşekkür etti. Ataoğlu, kültürün gelecek nesillere taşınmasının önemine işaret ederek, İngiltere’de dördüncü nesile ulaşan Kıbrıs Türk toplumunun geçmişini anlatarak geleceğe emin adımlarla yürümesinin görevleri olduğunu belirtti. Gençlerin önemine vurgu yapan Ataoğlu, ailelerin geçmişte yaşananları genç nesillere aktarmasının önemini vurguladı ve bakanlık olarak bu çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, festivalin Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması adına önemine dikkat çekerek, İngiltere’de yüz yıl öncesine dayanan ve dördüncü nesile ulaşan Kıbrıs Türk toplumunun her alanda başarılı olduğunu ve bunun gurur kaynağı olduğunu söyledi. Keskin, festivalin Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması ve geleceğe taşınmasına olanak sağladığını ifade ederek, konseyi kutladı ve birlik beraberlik içerisinde devamını diledi.

Festivalde, Londra’daki Türk okullarında eğitim gören öğrenciler geleneksel kıyafetlerle folklor gösterileri sundu. Grup Ayna, Eylem ve Grup S.O.S’in sahne aldığı etkinlikte, Metropolitan Türk Polis Derneği de çalışmalarıyla ilgili stant açtı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.