kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,0491
EURO
36,4390
STERLIN
44,1412
BITCOIN
$99.597
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Büyükelçi Ertaş: ”Brexit sonrası Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki stratejik değer arttı”

Büyükelçi Ertaş: ”Brexit sonrası Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki stratejik değer arttı”
07.05.2024
0
A+
A-

Birleşik Krallık Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Journal of Anglo-Turkish Relations dergisine verdiği röportajda, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki tarihi ilişkileri, Brexit sonrası ortaya çıkan fırsatları ve ortak stratejik projeleri değerlendirdi. Ertaş, iki ülkenin güçlü müttefikler olarak Avrupa’nın güvenliği ve refahına katkı sağladığını vurgulayarak, ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihine değinen Ertaş, 400 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını ve stratejik ortaklıklarını 2010 Stratejik Ortaklık Belgesi ile daha da güçlendirdiklerini ifade etti. Brexit’in ardından, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın stratejik değerinin arttığını ve her iki ülkenin de Avrupa’nın güvenliği ve refahı için kritik rol oynadığını söyledi.

Büyükelçi Ertaş, Brexit sonrasında Türkiye ve Birleşik Krallık arasında gözle görülür değişiklikler olduğunu, iki ülkenin AB üyesi olmayan önemli Avrupalı güçler olarak ortaya çıktığını ve NATO müttefiki olarak kıtanın güvenliği ve refahı için gerçek bir fark yaratabileceklerini belirtti. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları geçtiğini ve Brexit sonrası dönemde mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nı güncellemek ve genişletmek için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Ertaş ayrıca, Birleşik Krallık’ın Türkiye’deki üçüncü en büyük yabancı yatırımcı olduğunu belirterek, savunma ve yeşil enerji gibi stratejik alanlarda yoğunlaşan ortak projelerin uzun vadeli olduğunu söyledi. Bu projelerle iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşeceğini ve genişleyeceğini vurguladı. Ayrıca, Birleşik Krallık’ın Türkiye için önemli bir turizm pazarı olduğunu ve Türkiye’nin Britanyalı turistler arasında en popüler destinasyonlardan biri olmaya devam ettiğini belirtti.

Ertaş, ayrıca Kıbrıs Türkleri’nin başarılarından gurur duyduğunu ve onların da geniş Türk toplumunun bir parçası olduğunu vurguladı. Büyükelçi, bu tür etkinliklerin, Birleşik Krallık’taki Türk toplumunun bütünlüğünü pekiştirmekte önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Büyükelçi Osman Koray Ertaş, Birleşik Krallık’ta eğitim gören 5,000’den fazla Türk öğrencinin bulunduğunu ve gençlerin toplum faaliyetlerine dahil edilmesine büyük önem verdiklerini vurguladı. Londra’daki Türk Büyükelçiliği ikametgahında öğrenciler, akademisyenler, öğretmenler ve bilgi teknolojileri profesyonelleri gibi çeşitli gruplara yönelik tanışma etkinlikleri düzenlediklerini belirtti. Diplomasi mesleği hakkındaki bir soruya cevaben Ertaş, dışarıdan bakıldığında gösterişli görünen hariciye mesleğinin, gerçekte büyük adanmışlık ve fedakarlık gerektirdiğini vurguladı. Farklı kültürel ve politik ortamlarda görev yapmanın sınamalarına değinen Büyükelçi, bir diplomatın empati, uyum yeteneği ve iyi iletişim becerilerine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Diplomatların günümüzde yalnızca klasik diplomatik faaliyetlerle sınırlı kalmayıp, yapay zeka gibi yeni teknolojilere adapte olmaları gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.