Site icon Londra Gazete

KKTC’nin TDP’li Heyeti İngiliz Parlamentosu’nda Konuştu (video)

3 Şubat 2015 akşamı Londra merkezli Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin (Centre for Turkey Studies – CEFTUS) yeni yıldaki ilk paneli Kıbrıs üzerine gerçekleşti. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa milletvekili Hüseyin Angolemli ve Dışilişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci ‘Kıbrıs Meselesi: Ekonomik Kırz ve Hidrokarbons’ başlıklı panellde Kıbrıs’taki genel durumu ve müzakereleri değenledirip özellikle Maraş ve Hidrokarbon konusu üzerinden görüşlerini paylaştılar.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8rCERHfmPw4[/youtube]

 

Toplantının ev sahipliğini yaptığı Muhafazakar Milletvekili Nick De Bois panel öncesinde kısa bir açılış konuşması yaptı. De Bois Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında uzun süreden beri beklenen barışın gelmesini umduğunu belirtti ve kendi seçim bölgesindeki diaspora Türk ve Rum Kıbrıslıların birlikte uyum içerisinde yaşadıklarını ekledi.

Kıbrıslı Türk asıllı Baroness Meral Hussein-Ece panelin moderatörlüğünü yaptı. Ece Kıbrıs konusunun kendisi için olan önemini vurguladıktan sonra İngiltere’nin Kıbrıs’ta üzlaşma sürecine yeterince katkıda bulunmadığını ve bu zor görevi aslında Birleşmiş Milletlere bıraktığını söyledi. Ece İngiltere’nin tarihi bir sorumluluğunu belirterek dinleyicilerden kendi bölge milletvekillerine Kıbrıs konusunda çalışma yapmalarını dair baskıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Hüseyin Angolemli, Deniz Birinci, Cemal Özyiğit. Meral Ece, SongurCambaz

TDP Başkanı Cemal Özyiğit

İlk sözü alan TDP Başkanı Cemal Özyiğit Kıbrıs’taki politik durumu tarihi olarak kapsamlı ele alan bir konuşma yaptı. Özyiğit konuşmasında 1960’larda başlayan problemlerin 2004’teki Annan Planı’na Rum kesiminin %78’nin hayır demesiyle adanın bütünleşmesinin sağlanamadığını belirtti. Aynı şekilde 2014’teki referandumda da Türk kesiminin hayır demesiyle aynı sonuç alındığını söyleyen Özygiti Kıbrıs’ın uluslarası bir kimlik ve egemen yapısıyla iki toplimlu federasyon olmasını savunduklarını söyledi. Özyiğit’e göre Hidrokarbonların keşfedilmesiyle bu sürecin aslında hızlanacağı umuldu ama Rum kesiminin drile başlaması, Türk kesiminin keşif yapmaya başlaması ve İsrail, Rum Kesimi and Rusya’nın ortak askeri tatbikat yapmaları süreci yine tıkadı. Özgiyit müzakerelerde TDP olarak Maraş ve gaz konusunun öncelikli olması gerektiğini savunduklarını ekleyerek İngiltere’nin de garantör olarak müzakere sürecindeki engelleri kaldırmaları konusunda sorumluluğunu söyledi.

Hüseyin Angolemli – Gazimağosa Milletvekili

 

 

İkinci sözü alan Hüseyin Angolemli Kıbrıs müzakerelerini değerlendirirken müzakelerde sıkça yaşanan durumun tarafların her anlaşma aşamasında zıt yanıtlar vermesi olduğunu söyledi. Maraş’ın geri verilmesi üzerindeki müzakelerde de Rum kesimin veya Türk kesiminin başta hayır dediği şartlara daha sonra evet demeleri fakat karşı tarafın bu kez hayır demesiyle süreçte ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Angolemli iki toplumun asıl niyetinin önemli olduğunu vurguladı ve toplumlar arasında güven inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Angolemli geleceğe pozitif baktığını belirterek yeni Yunan Hükümeti’nin Türkiye ile ekonomik ittifaklara girmesinin adada politik durumu olumlu etkileyeceğini ekledi.

 

 

 

 

Deniz Birinci – TDP’nin Uluslararası İlişkiler Sekteri ve Genel Sekreter Yardımcısı

 

Panelin son konuşmacısı Deniz Birinci Kıbrıs’taki iletişim eksikliği üzerine konuştu. İki farklı dilin olmasından ötürü doğal bir engel olduğunu söyleyen Birinci Kıbrıslılar’ın birbirlerinin dilini öğrenmeye çalışmaları gerektiğini savundu. Birinci’ye göre diasporadaki Kıbrıslılar iletişim kuruyorlar, birlikte çalışıyorlar, evleniyorlar ama Kıbrıs’taki kutuplaşma yüzünden yüzeysel düzeyde iletişimin bile zor olduğunu söyledi. Birinci özellikle Türk kesiminin ambargo dolayısıyla Kıbrıs’la ilgili verilen kararlarda söz sahibi olmadığını belirtti. Kıbrıs’ta yaşayan her iki halkın da Kıbrıs üzerinde hakkı olduğunu söyleyen Birinci hidrokarbon konusu da dahil temsiliyeti gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından aralarında Kıbrıslı Türk ve Rumların yanı sıra Türkiyeli veİngilterelilerin de bulunduğu dinleyicilerden gelen yorum ve sorularla toplantı sona

 

Exit mobile version