Londra’da düzenlenen Acil Durum Konferansı, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünde gerçekleşti. Toplantı, Gazze Şeridi’ndeki insanlık dramına odaklanarak, bölgedeki ciddi krize yol açan UNWRA’ya yönelik fon kesintilerine dikkat çekti. 27 Ocak 2024 tarihinde yapılan toplantı, Gazze’deki soykırım felaketi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın son ara kararına yanıt niteliğindeydi.
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve London Queen Mary Üniversitesi/Princeton Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Richard Falk’ın düzenlediği konferansa akademik uzmanlar, eski hükümet üyeleri, BM yetkilileri, sivil toplum ve insan hakları aktivistleri katıldı.
Toplantının ardından yayımlanan “Vicdan ve Kaygı Bildirgesi”nde, Gazze’deki soykırım faaliyetlerini durdurmak ve temel insani yardımın sürdürülmesi için uluslararası toplumu acil eyleme çağıran bir bildiri yer aldı. Bildirgede, Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi ve bölgedeki trajedinin sona erdirilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.
Bildirgede ayrıca, ABD, İngiltere, Almanya ve diğerlerinin Gazze’deki başlıca insani yardım kuruluşu olan UNWRA’ya yönelik fonları askıya alma eylemlerinin kınandığı belirtilerek, bu eylemlerin Gazzelileri yavaş ve acımasız bir ölüme mahkum ettiği ifade edildi. Gazzelilerin temel insani yardımlardan yoksun bırakılmasının, Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali olarak değerlendirildiği bildiride, uluslararası toplumdan UNWRA’ya destek vermeleri ve soykırım suç ortaklığı eylemlerine son vermeleri talep edildi.
Konferansta gün boyunca yapılan tartışmalar sonucunda, aşağıdaki acil girişimler için çağrıda bulunuldu:
1. Derhal ateşkes sağlanması ve İsrail Silahlı Kuvvetlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi,
2. Kitlesel açlık ve hastalıkların yayılması karşısında insani yardımın serbest bırakılması ve genişletilmesi,
3. Ulusal bayraklarla, uluslararası bir insani yardım konvoyunun düzenlenmesi,
4. UNWRA ve Filistin sivil toplumuna yönelik fonların derhal yeniden sağlanması.
Konferans, soykırımın durdurulması ve bölgedeki trajedinin sona erdirilmesi amacıyla bir dizi öneride bulunarak, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.