Haringey Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları, Türkiye’deki deprem mağdurlarını onurlandırmak için bir araya geliyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelen yıkıcı depremde binlerce insanın hayatını kaybetmesinin ardından, Kuzey Londra’da Haringey Belediyesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, kayıpları anmak ve onurlandırmak amacıyla bir etkinlik düzenliyor. Haringey Belediyesi lideri Peray Ahmet’in de katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, “Planting a Memorial Tree” adlı hatıra ağacı dikimi planlanmaktadır.
Etkinlik Detayları:
– Tarih: 7 Şubat
– Saat: 10.00
– Yer: Bruce Caste Park
Haringey Belediye lideri Peray Ahmet, depremin ardından hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak ve toplumun bir araya gelmesini sağlamak adına bu önemli etkinlikte yer alacak. Bruce Caste Park’ta gerçekleşecek hatıra ağacı dikimi, depremin yıldönümünde duygusal bir an olacak ve katılımcıları bir araya getirerek dayanışma ruhunu pekiştirecek.
Bu etkinlik, toplumun birlikte yaşadığı acıları hatırlaması ve birbirine destek olması açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Tüm Kuzey Londra sakinleri etkinliğe davetlidir.
Dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir felaket, 6 Şubat’ta Türkiye’yi vurdu. Yüzeye çok yakın mesafede, 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem art arda yaşandı. Depremler öyle şiddetliydi ki fay hattı üzerinde 6 buçuk metreye varan kaymalar görüldü. Pazarcık ve Elbistan depremleri, “Asrın Felaketi” olarak literatüre girdi.
6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremlerinden birini yaşadı.
Daha ilk afetin şoku atlatılamamıştı ki, deprem yeniden vurdu Kahramanmaraş’ı. Sarsıntılar öyle büyüktü ki 11 ilde yıkım meydana geldi. O yıkıma, “Asrın felaketi” adı verildi.
İlk deprem sabaha karşı saat 4.17’te meydana geldi. Sadece 8,6 kilometre derinlikteki Pazarcık merkezli depremin büyüklüğü 7,7 idi.
İkinci deprem 9 saat sonra 13.24’te gerçekleşti. Elbistan merkezli 7,6’lık deprem yalnızca 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.
Tarihte görülmemiş doğa olayı
Büyüklüğü bu derece yüksek, yüzeye bu kadar yakın 2 depremin böylesine kısa aralıklarla yaşanması o tarihe kadar görülmüş bir doğa olayı değildi.
Üstelik depremlerin türü, “yanal doğrultu atımlı” idi. Yani levhalar birbiri üstüne gelmemiş, en büyük yıkıma yol açacak şekilde yatay ve dikey yönlü hareket etmişti.
Asrın Felaketi, sadece Kahramanmaraş’ı değil 11 ili birden vurdu. Metrelerce yer değiştiren toprak, kırık hatlar gözle görülebilir seviyedeydi.
300 kilometre yüzey kırığı oluştu
Deprem bölgesinde 300 kilometre yüzey kırığı oluşurken, 6,5 metrenin üzerinde yer değiştirmeler meydana geldi.
İki büyük depremde, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 120 bin kişi depremden yaralı kurtuldu, 40 bine yakın bina yıkıldı.
Sayıları 40 bine yaklaşan ve büyüklüğü 6,6’ya kadar erişen artçı sarsıntılar bölgede halen devam ediyor.