Photos: Halil Yetkinlioglu
21 Aralık’ı 22 Aralık’a bağlayan gece, Kıbrıs’ta gerçekleşen ve tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen acı olayın yıl dönümünde bir anma töreni düzenlendi. Bu trajik olay, Kıbrıs Rumlarının Kıbrıs Türkleri’ne karşı başlattığı katliamla damgalandı.
AMBARGOLULAR! (Embargoed), Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği (British Turkish Cypriot Association) ve Genç Kıbrıslı Türkler (Young Turkish Cypriots) Derneği, 21 Aralık Perşembe akşamı, ‘Kanlı Noel’i Rum Yönetimi’nin Londra Büyükelçiliği önünde düzenledikleri sessiz nöbetle protesto etti. Nöbet, 18.30-20.30 saatleri arasında gerçekleştirildi ve katliamda hayatını kaybedenler için sela okunarak, dualar edildi. Protestocular ayrıca, hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını sergiledikleri etkinlikte mum yaktılar.
Katılımcılar, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkından özür dilemesi gerektiğini vurgulayarak, ardından Kıbrıs Rum Kesimi Yüksek Komiserliği’ne internet üzerinden bir mektup gönderdi. Mektupta, 1963-1974 yılları arasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve arkadaşları adına duyulan acının altını çizerek, müzakerelerde iki devletli çözüm önerileri üzerinde çalışılırken ambargoların hemen sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca, insanlığa karşı işlenen suçlara karşı adaletin sağlanması gerektiği vurgulandı.
KANLI NOEL
“Kanlı Noel,” Kıbrıs’ta 20 Aralık 1963’ü 21 Aralık’a bağlayan gece başlayan ve Kıbrıs Türklerine yönelik gerçekleşen şiddet olaylarına verilen bir isimdir. Bu olaylar, Kıbrıs’ın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra Kıbrıs Rumları ile Kıbrıs Türkleri arasındaki siyasi gerilimlerin bir sonucudur.
Kıbrıs’ta, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte etnik çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklar ortaya çıktı. 1963 yılında, Kıbrıs Rumları, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetindeki egemenlik paylaşımı konusundaki anlaşmazlıkları gerekçe göstererek Kıbrıs Türkleri’ne karşı saldırıya geçti. Bu şiddet olayları, adada Kıbrıs Rumları ile Kıbrıs Türkleri arasında ciddi bir ayrılık ve düşmanlık yaratmıştır.
“Kanlı Noel” olarak adlandırılan bu dönemde, Kıbrıs Türkleri’ne yönelik saldırılar gerçekleşmiş, evler yakılmış, birçok kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce insan yerinden edilmiştir. Bu olaylar, Kıbrıs’taki etnik bölünmeyi derinleştirmiş ve adanın kuzey ve güneyi arasında fiziksel olarak ayrılmış bölgelerin oluşmasına neden olmuştur.
1964 yılında Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs’ta barışı sağlamak amacıyla BM Barış Gücü’nü (UNFICYP) kurdu. Ancak, Kıbrıs’taki siyasi ve etnik çatışmalar, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Harekâtı’na kadar devam etti. Bu harekât, Türkiye’nin müdahalesiyle sonuçlanarak Kıbrıs adasının kuzey ve güneyine ayrı iki topluluğun varlığını sürdürebildiği bir durumu beraberinde getirdi.
“Kanlı Noel,” Kıbrıs’ın tarihindeki önemli ve trajik bir dönemi temsil eder. Bu olaylar, Kıbrıs’ta yaşanan etnik bölünmenin temelini oluşturan faktörlerden biri olarak hatırlanmaktadır.