kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,2875
EURO
37,5079
STERLIN
44,7740
BITCOIN
$69.433
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
15°C
LONDRA
15°C
Kapalı
Çarşamba Parçalı bulutlu
15°C
Perşembe Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cuma Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Göçmenleri Ruanda’ya göndermek yasadışı

Göçmenleri Ruanda’ya göndermek yasadışı
29.06.2023
0
A+
A-

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının yasalara uygun olmadığına karar verdi.

Yüksek Mahkeme’nin, aralık ayında “Ruanda Planı”nın yasalara uygun olduğuna hükmetmesinin ardından insan hakları savunucularınca Temyiz Mahkemesine taşınan kararla ilgili duruşma yapıldı.

Duruşmanın ardından mahkemenin kararını açıklayan Başyargıç Ian Burnett, 2’ye 1 çoğunlukla kaçak göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının, İngiltere yasaları ile hükümetin uymakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna karar verildiğini ifade etti.

Temyiz Mahkemesi Başkanı Geoffrey Vos ile Yardımcısı Nicholas Underhill’in, ülkesine iade edilemeyecek kaçak göçmenlerin Ruanda’ya da gönderilemeyeceğine inandığını belirten Burnett, “Ruanda’ya gönderilen kişilerin ana vatanlarına geri döneceğine ve burada çeşitli işkence ve insanlık dışı davranışlara maruz kalacağına inanmak için somut nedenler var.” diye konuştu.

Burnett, bu nedenle Ruanda’nın “güvenli üçüncü ülke” kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Mahkeme, Ruanda’nın verdiği garantilerin iyi niyetle verildiği konusunda ise fikir birliğine sahiptir.” dedi.

Kendisinin ise iki yargıcın aksi yönünde oy kullandığını kaydeden Burnett, “Ruanda anlaşması sürecinde uygulanan prosedürler ve Ruanda hükümetinin verdiği garantilerin gerçek bir risk olmamasını sağlamak için yeterli olduğunu kabul ediyorum.” ifadesini kullandı.

AİHM İLK RUANDA UÇAĞINI DURDURMUŞTU

İngiltere geçen sene hazırlanan “Ruanda Planı” kapsamında, kaçak göçmenleri ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda’ya gönderme hedefini açıklamıştı.

Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından da yasaya uygun bulunmuştu.

Ruanda’ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık’ta Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.

Mahkeme temyiz yolunu da açık tutarken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, mart ayında, yazın uçakların Ruanda için havalanacağını söylemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.