Site icon Londra Gazete

Lord Maginnis :Lobicilik arttı

turkler.konferansi3İkinci Yurtdışı Türklerkonferansı, geçtiğimiz Cuma akşamı Londra Üniversitesine bağlı Doğu ve Afrika Araştırmaları Bölümü’nde (SOAS) gerçekleşti. uzey Kıbrıs, Iraklı Türkmenler, Batı Trakya ile Azerbaycan’daki gelişmelerin konuşulduğu konferansa konuşmacı olarak Sundus Saqi Abbas, Lord Maginnis, Sebahattin Abdurrahman ve Murad İsmayilov katıldılar.

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok’un da izleyiciler arasında yer aldığı “21. Yüzyıl Küresel Dünyasında Yeni Gelişmeler Işığında Türkler” başlığıyla düzenlenen konferansta, Kıbrıs’ta yaşananlar ve son gelişmeleri İngiliz Lordlar Kamarası Üyesi Lord Maginnis anlattı.

 

YENİTEMSİLCİYE VİZE ENGELİ

KKTC’nin yeni Londra Temsilcisi Oya Tuncalı için son iki haftadır yoğun olarak vize alma süreci ile uğraştığını aktaran Lord Maginnis, Göçmenlik Masası UKBA’i eleştirerek, yeni temsilcinin uzun prosedürler gereği havaalanında bekletildiğini belirterek bunu eleştirdi ve değişmesi gerektiğini savundu. Oya Tuncalı’nın Cuma akşamı Londra’ya gelerek, Pazartesi günü görevine başladığı öğrenildi.

Eski dönemlerde Parlamento’da Kuzey Kıbrıs meselesini savunurken kendisini yalnız hissettiğini belirten Lord Maginnis, artık lobicilik faaliyetlerinin arttığını söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs’ın yakın tarih süreci hakkında bilgiler veren Lord Maginnis, ‘Rumlar Kıbrıs sorununun 1974’te Türkiye’nin gerçekleştirdiği barışharekatıyla başladığını söylüyor ama bu doğru değil. Adadaki sorunlar çok daha önce, 1960’larda başlamıştı’ dedi.

Kıbrıs Rum kesiminin yaşanan olayları dışdünyaya doğru aktarmadığını hatırlatan Lord, Ada’da barışve birlikte yaşamak istediklerini belirten Rum tarafının, bu amaca yönelik hazırlanan Annan Planı’na ‘hayır’ oyu verdiklerinin altını çizdi.

‘EŞCİNSEL İLİŞKİYE KARŞIYIM’

Londra’da Türkçe konuşan toplumda kurulan Rainbow eşcinseller birliğinden bir üyenin Kuzey Kıbrıs’taki eşcinsel gözaltıları üzerine harekete geçip geçmeyeceği sorulan Maginnis ‘eşcinsel ilişkiye karşıyım. Bu konuda yardımcı olamam’ yanıtını verdi.

Irak Türkmen Cephesi İngiltere Temsilcisi Sundus Saqi Abbas, Irak Türkmenlerinin mücadelesini anlatırken, Irak’ın işgali sonrası yaşananları da dile getirdi. Abbas, bugüne dek 863 yıl boyunca Irak’ta Türkmen varlığı ve yönetimi olduğuna değinerek, bölgede eşitlik, denge ve adaletin geliştirilmesi halinde bunun tüm Orta Doğu için iyi bir model olacağını savundu.

SOAS Doktora Öğrencisi Sebahattin Abdurrahman, “Çok Kültürlülük ve Batı Trakya Türkleri”, başlıklı konuşmasında, Yunanistan sınırları içerisinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin yaşamından kesitler dile getirdi.

Azerbaycanlı doktora öğrencisi Murad İsmayılov da, “Bağımsızlık Sonrası Azerbaycan: Azerbaycan Ulusu ve Kimlik Değişimi” başlıklı konuşmasında, Azerbaycan’ın tarihini özetleyerek, coğrafi, ekonomik ve toplum hakkında izleyenlere bilgiler sundu.

Exit mobile version