Devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için Cambridge Üniversitesi’nde bağış toplamak amacıyla piyano resitali verdi.
Piyanist Gülsin Onay, depremzedeler için İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde resital verdi. Onay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “6 Şubat depreminde kaybettiğimiz canlarımız için yaklaşık 3 haftalık matem sürecinin ardından, UNICEF’e yardım amacıyla fon toplamak üzere Cambridge, Gitron College’deki güzel Stanley Kütüphanesi’nde bir hayır resitali için sahneye geri dönmek ayrıcalıktı. Salon tamamen doluydu ve amacımız için muhteşem bir meblağ topladık” dedi.
Piyano resitalinde toplanan yardımlar, UNICEF Türkiye Milli Komitesi’ne bağışlanacak. Bu bağışlar çocuklara acil psikososyal destek sağlanması, ana su istasyonları ve hizmetleri ile sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, çocuklar için kışlık giysi, battaniye, aile ve seyahat hijyen kitlerinin dağıtılmasında kullanılacak.
Gülsin Onay
Gülsin Onay, 12 Eylül 1954 tarihinde İstanbul‘da Erenköy’de bir köşkte doğmuştur. Alman bir baba ile Türk bir annenin kızıdır. Anne Gülen Erim piyanist, baba Joachim Reusch ise kemancıdır. Annesi Almanya‘da konservatuar eğitimi sırasında tanıştığı eşiyle evlenebilmek için müzik kariyerini bırakan ve Türk uyruğuna geçen Joachim Resuch, Türkiye’de ticaretle uğraşmakta idi. Müzisyen bir aileden gelen Gülsin Onay‘ın ilk piyano hocası annesidir. İlk konserini altı yaşında TRT İstanbul Radyosu’nda verdi. İki yıl Mithat Fenmen ve Ahmet Adnan Saygun tarafından Ankara‘da özel eğitim verilerek 12 yaşında Ulvi Cemal Erkin vasıtasıyla harika çocuklardan biri olarak, yasayla Paris Konservatuarı’na gönderildi. Ailecek Paris’e yerleştiler. On altı yaşında konservatuarını piyano ve oda müziği dallarında birincilikle bitirdi.
Türkiye devleti tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanının sahibidir . Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistidir ve Bilkent Üniversitesi’nin de sürekli sanatçısıdır. Ayrıca 2003 yılından beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi’dir.
1954 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi Türk piyanist Gülen Erim, babası Alman kemancı Joachim Reusch’tur. Matematikçi Kerim Erim’in torunudur. 1973-83 yılları arasında piyanist Ersin Onay ile evli kalan Gülsin Onay, sanatçı Erkin Onay’ın annesidir.
Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater, sanatçının konser verdiği salonlardandır. Onay; Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinde yer almaktadır.
2004 yılında başlayan Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinin beğenisini toplayan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükûmeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir.
Amerikan VAI firması DVD olarak “Gülsin Onay in Concert” adıyla Grieg ve Saint-Saëns konçertolarını mart 2009’da ve “Gülsin Onay Live in Recital” başlığıyla sanatçının Miami Piyano Festivali resitalini 2011 şubatında yayınladı.
Onay’ın şef Jörg Faerber yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydettiği Mozart Piyano Konçertoları KV 466&467 ise Lila etiketiyle 2010 sonbaharında Türkiye’de piyasaya çıktı. Her iki Saygun konçertosunu yorumladığı albümü ekim 2008’de Alman CPO etiketiyle piyasaya çıkmıştır. 2007 yılında yayınlanan Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü, Vladimir Ashkenazy başta olmak üzere pek çok virtuöz ve eleştirmen tarafından büyük övgüyle karşılanmıştır. Gülsin Onay’ın yirmiye yakın albüm kaydı, sanatçının yorum gücü yanında repertuvar zenginliğini de yansıtır.
Tekirdağ’da bir sokağa Gülsin Onay’ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, sanatçının adına “Gülsin Onay Piyano Günleri”ni düzenlemektedir.
Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solisti olup Bilkent Üniversitesi’nin de sürekli sanatçısıdır.