Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA), 23 Ekim Pazar günü, üye okullarıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdi. CTCA Başkanı Fahri Zihni, okulların ve çocukların eğitimi için büyük bir tehlike dönemi yaşadığını belirtti.
Zihni yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “Zamanını ve enerjisini bu asil amaca veren birçok gönüllü öğretmen ve personelin kahramanca çabalarına rağmen, şimdi yerel okulların yaygın kaybıyla karşı karşıyayız. Alarm zillerimizi çalmanın ve CTCA olarak velilerimizden, öğretmenlerimizden, işinsanlarımızdan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Evkaf’tan okullarımızı yok olmaktan korumak için hızlıca tedbir almalarının zamanı gelmiştir.
“Yıllar içinde, on binlerce çocuk Türk Kültür ve Dil okullarına katıldı. Bu onların Türk diline olan hakimiyetlerini geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda Türk kültür mirasının müziğini, folklorunu, şiirini ve sanatlarını da öğrenmişlerdir. Bu, miras ülkeleri olan Kuzey Kıbrıs ve Türkiye için bir kimlik, aidiyet ve sevgi duygusu aşılamaya yardımcı oldu.
“GCSE’lerde ve A Level’da Türkçe başarı elde etmek, birçok öğrencinin kolej ve üniversitelerde yer almasına da yardımcı oldu. En önemlisi, Türk okullarımız İngiltere’nin Türkçe konuşan topluluğu için bir güven ve uyum duygusu yarattı.
“Ne yazık ki, birkaç yıldır okullarda yıldan yıla azalma olmuştu ve COVID pandemisi durumu daha da kötüleştirdi. Karantina nedeniyle yüz yüze eğitim durduğunda, okullar, fiziksel deneyimle eşleşmeyen sanal bir deneyimle de olsa eğitimin devam etmesi için ellerinden geleni yaptılar. Ancak, çocuklar ve veliler için bu kadar uzun bir aradan sonra gerçek bir okulda yüz yüze çalışmaya başlamak zor oldu.
“Okul binalarının kiraları keskin bir şekilde artmıştır ve bu da okullar için çok pahalı olmaktadır. Sonuç olarak, birçok okul bütçe rezervlerini sıfıra indirdi. Her bir okulu çalıştırmanın toplam maliyeti, yılda 30.000 isterlinden fazla olabilir.”
Toplantıya katılan okul yöneticileri ve öğretmenler, dönem başında İngiltere’ye gelen KKTC öğretmenlerinin geciktiğini vurguladı. “Artık Ekim ayının sonundayız ve Kıbrıs’tan tek bir profesyonel öğretmen gelmedi. Nedenini anlayamıyoruz. Her yıl vizelerini zamanında alamıyorlar” ifadellerini kullandılar. Zihni, ”Bunun anlamı, okullarımızın ya öğretime başlayamayacağı ya da biraz güçlükle pahalı geçici özel öğretim elemanları bulmaya çalışması gerektiğidir. Pek çok veliler, okullara güvenini kaybetmiş ve bunun sonucunda çocuklarını Türkçe eğitiminden çıkarmışlardır” diyerek ekledi.
Londra Gazete’nin KKTC İngiltere Eğitim Ataşeliği’nden elde ettiği bilgiler netecesinde, KKTC’den 10 öğretmenin görevlendiği ancak dokuzun vize sürecinden dolayı henüz göreve başlamadığı ve şu an bir öğretmenin görev yaptığı öğrenildi.
CTCA başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef, bir okulumuzun çok yakında kapılarını son kez öğrencilerine kapatmaktan başka seçeneği kalmadı. Aynısını başka okullarda da görmeyi göze alamayız. Çocuklar bizim geleceğimiz ve buna izin veremeyiz. Eğitimlerini ellerinden alamayız.”
Toplantıda velilere, mevcut tüm zorluklara rağmen çocuklarını okullara getirmeleri, okul faaliyetlerine katılmaları ve okul personeline daha fazla destek vermeleri istendi.
CTCA, dış ve diğer alternatif gelir kaynakları proje finansmanı için mevcut fırsatları araştırmak için okullarla birlikte çalışma kararını aldığını açıkladı.