Site icon Londra Gazete

Reformlar seçim sürecinin etkisinde kaldı

CEFTUS director İbrahim Doğuş, Professor Bill Park, journalist Eyip Burç, Lord Sheikh Muhammad and BDP Diyarbakır MP Altan Tan

CEFTUS direktörü İbrahim Doğuş, Profesör Bill Park, gazetici Eyip Burç, Lord Sheikh Muhammad ve BDP Diyarbakır milletvekilli Altan Tan

Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (Centre for Turkey Studies) Kürt sorunu konulu toplantıları 17 Ekim Çarşamba günü İngiliz parlamentosunda gerçekleştirilen toplantı ile devam etti. Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve IMC TV Genel Koordinatörü Eyüp Burç’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, bir süre önce Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme paketi ile Kürt sorununun barışçıl çözüm yolları tartışıldı.

Lordlar Kamarası’nda gerçekleştirilen ve Lord Muhammad Sheikh’in ev sahipliği yaptığı panelin moderatörlüğünü Kings College Öğretim üyesi Profesör Bill Park yaptı. Toplantının açılışında söz alan Lord Sheikh, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası önemine değinirken Demokratikleşme Paketi’nin eksiklikleri olsa da önemli gelişmeler barındırdığına ve CEFTUS’un İngiltere ile Türkiye arasındaki bağların geliştirilmesindeki önemine vurguda bulundu.

‘YA SINIRLAR DEĞİŞECEK YA DA YÖNETİMLER’

Toplantının ilk konuşmacısı olan Eyüp Burç Türkiye’nin bugün yaşadığı problemleri ülkenin tarihsel gelişimine bağladı. Avrupa ülkelerinin çizdiği Ortadoğu haritasının bölgedeki etnik, sosyal ve siyasi gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Burç konuşmasını “ya sınırlar değişecek ya da yönetimler” diyerek bitirdi. Türk devletinin Kürtlere bakış açısında değişiklikler olduğunu fakat bu değişimin yeterli olmadığını belirten Eyüp Burç, daha önceki dönemlere kıyasla artık Kürtlerin varlığının tanındığını, fakat bu tanımanın sosyo-kültürel alanla kısıtlı olduğunu söyledi. Demokratikleşme Paketi’nin Kürtleri siyasal alanda tanımak istememenin bir kanıtı olduğunu da savunan Burç, özel okullarda Kürtçe eğitimin önünün açılmasının ise önemli bir değişiklik olduğunu vurguladı. Buna karşın söz konusu reformun Kürtlerin taleplerini karşılamakta yetersiz olduğunu da ileri süren Burç, anadilde eğitim ile kendi kendini yönetebilme arasında doğal bir bağlantı olduğunun altını çizdi. Anadilde eğitimin o toplumun kendi geleceğini inşaa edebilmesindeki en önemli faktör olduğunu söyleyen IMC TV Koordinatörü, bu hakkın devlet okullarında tanınmamasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Barış sürecinin askıya alındığını fakat ateşkesin devam ettiğini düşünen Burç, seçim dönemi geçene kadar AKP’nin Kürtlere daha fazla hak vermek için radikal değişiklikler yapmayacağını tahmin ettiğini de ifade etti.

KEMALİZM’DEN YETERİNCE ÖDÜN VERİLMİYOR

BDP Milletvekili Altan Tan ise Osmanlı İmparatorluğu’ndaki etnik ve dini çoğulculuğun Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni devlet anlayışıyla yok edildiğini, tekil ve dışlayıcı bir sisteme geçildiğini anlattı. Diyarbakır Milletvekili Tan, Müslüman ve Türk olmayanlara uygulanmayan bir demokrasinin çoğulcu olamayacağını, bu tekil anlayışın reforme edilmesi gerektiğini vurguladı.

AKP hükümetinin yaptığı değişikliklerin yeterince kapsamlı ve derin olmadığını da söyleyen Tan, Kemalizm’e benzer bir dar görüşlülüğün aslında AKP’de de hakim olduğunu savundu.

Tan ilgi çeken konuşmasında, Kürtlerle müzakere sürecinde PKK’dan Suriye, İran ve Hizbullah’la olan ilişkilerini azaltarak Batı ile ilişkilerini geliştirmesi ve silahı bırakması beklendiğini, ve büyük ölçüde de bunları yapmaya başladığını anlattı. AKP hükümetinin devletin dar bakışlı politikalarını yeterince değiştirmediğini, daha çok makyaj siyaseti yaptığını ileri süren Altan Tan, seçim siyasetinin gerçek demokratikleşmenin önüne geçtiğini de kaydetti.

Delegeler toplantıda

KÜRTLER ORTADOĞU’DAKİ EN DİNDAR HALK

Toplantının soru cevap kısmında Öcalan’ın önerdiği Demokratik İslam Kongresi ve Gezi Protestolarına ilişkin görüşlerini de aktaran Altan Tan, İslam Kongresi’nin Kürtlerin etnik haklarını İslami açıdan inceleyen ve Kürtlerin dini inançlarını da göz önünde bulunduracak bir bir platform oluşturacağını açıkladı. Kürtlerin Ortadoğu’daki en dindar halk olduğunu fakat bunun Kürt siyasi hareketine yansımadığını belirten Tan, kongrenin bu boşluğu doldurmayı amaçladığını söyledi.

Gezi Protestoları kapsamında ortaya çıkan talepleri ikiye ayıran BDP milletvekili, yeni bir Türkiye kurmak isteyenlerle eski Türkiye’ye dönmek isteyenlerin beklenti ve talepleri arasında önemli farkların olduğunu belirtti. “Yeni ve daha demokratik, çoğulcu bir Türkiye isteyenlerin sonun kadar yanındayız” diyen Tan, eski , dışlayıcı ve tekilci anlayışlı Türkiye’ye dönmek isteyenlerle de aynı tarafta bulunamayacağına vurgu yaptı.

ÖCALAN SİYASET YAPMAK İSTİYOR

Eyüp Burç’un soru-cevap kısmında Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasına ilişkin değerlendirmesi ise dikkat çekiciydi. Öcalan’ın özgürlük talebinin hapisten salıverilme odaklı değil, siyaset yapabilmeye yönelik olduğunu söyleyen Burç, Öcalan’ın Kürt sosyal ve siyasi hareketinin temsilcileri ile görüşmek istediğini düşündüğünü belirtirken, asıl konunun Öcalan’ın danışmanlara ulaşabilme isteği olduğunu vurguladı.

Exit mobile version