Site icon Londra Gazete

Kanseri iki kez yenen Kaz Foncette, ‘Wigs for Heroes’ ile kadınlara umut oluyor

WİGS for Heroes’un kurucusu Kaz Foncette’e 2 Mayıs 2017’de 31 yaşında 2. Aşama 3. Derece HER2 pozitif Meme Kanseri teşhisi kondu. Kocası Matthew ile evliliklerinin 6. yılını kutladıktan bir gün sonra Kaz’a üzücü haber verilmişti.

Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Londra doğumlu Kıbrıs Türk kökenli Kaz Foncette, Wigs for Heroes yolculuğunu gazetemiz ile paylaştı.

Teşhisten kısa bir süre sonra Kaz, doktorları tarafından kanseri yok etmek için 6 kür kemoterapi de dahil olmak üzere çeşitli tedavilerden geçmesi gerektiği konusunda bilgilendirilmişti. Kaz’ın doktorlarına sorduğu ilk soru, ‘Saçımı kaybedecek miyim?’ oldu. Dünyanın her yerindeki birçok kadının hala her gün karşı karşıya kaldığı aynı en acı soru.

NHS tarafından sağlanan peruklar, seçim ve tasarım açısından sınırlıydı, zorunlu olarak standart hale getirildi ancak Kaz bu konuda rahatsız oldu perukların onun için uygun olmadığına inanmıştı. Kaz sonunda internette onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek perukçular buldu, ancak bunun bir bedeli olacaktı.

İnternette araştırma yaptıktan ve çeşitli peruklara baktıktan sonra, ne kadar pahalı olduklarına şaşırdı ve çeşitli kadınlarla konuştuktan sonra, bazı kadınlar için tam oturan ve çekici perukların bir haktan çok lüks bir öğe olarak görüldüğü ortaya çıktı. North Middlesex Hastanesi’ndeki diğer kadınları düşününce nasıl yardım edebileceğini merak etti. Bu hassas zamanda güvenlerini nasıl artırabilirdi? Başkalarının mali yükünün kaldırılmasına nasıl yardımcı olabilir? Peruk veya peruk desteği hakkında hiçbir bilgi olmadan, kendilerini benzer bir durumda bulan diğer kişileri desteklemek için bir bağış kampanyası başlatan Kaz, Wigs for Heroes ile bizleri tanıştırdı.

‘ÖLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM’

Hastalığı döneminde yaşadıklarını Londra Gazete ile paylaşan Kaz şu ifadeleri kullandı:

‘‘Dürüst olmak gerekirse öleceğimi düşündüm. Benim yaşımdaki kadınların meme kanserine yakalanabileceğini bile düşünmedim, bunun sadece yaşlı kadınlarda olduğunu düşündüm. Kanser genellikle ölüm anlamına geliyordu, ya da o zamanlar öyle sanıyordum. Yani ilk düşünce benim varlığımla ilgiliydi. Ardından saçımı kaybetme korkusu geldi.

Hepsini kaybedeceğim söylendikten sonra önce kemoterapiyi reddettim ve ikinci bir görüş istedim. Korkmuştum. Afişlerde, dizilerde insanlar gibi görünmek istemedim, kanser hastaları hep ‘savaş kaybetmek’ portresi çiziyor ve ben hayatta kalmak istiyordum. Sonunda kemoterapi almam gerektiği gerçeğiyle anlaştım, kanserim nispeten agresif bir türdü, bu yüzden kemoterapi ve diğer tedavilerin bir karışımı hayatımı kurtarmaya yardımcı olabilecek tek şey olurdu. Benim için iki kez çalıştığı için minnettarım. 2019’da geri geldi ama bir kez daha remisyondayım.’’

‘BAŞKALARINI GÜLÜMSETMEK BENİ GÜLÜMSETTİ’

Wigs for Heroes’un insanların hayatlarında nasıl bir fark yarattığı konusunda konuşan Kaz, kendi teşhisi boyunca başkalarını da desteklemeyi kendisine hedef olarak koyduğunu ifade etti. Kaz, ‘‘Başkalarını gülümsetmek beni gülümsetti ve cehennemden geçerken, izole ve yalnız ve fazla bir şeye sahip olmayan birçok insanla tanıştığım için etrafımı önemseyen arkadaşlarım ve ailem olduğu için ne kadar şanslı olduğumu fark etmemi sağladı. Bir destek sistemidir. Onlar için orada olmak istedim’’ ekledi.

‘TOPLULUK İÇİNDE BİR TOPLULUK DUYGUSU YARATMAK ÖNEMLİDİR’

Türkçe konuşan toplumun Wigs for Heroes hayır kurumunu nasıl destekleyebilir sorusuna yanıt olarak, Kaz, ‘‘Kanser yaşamlarımız boyunca her birimizi etkileyebileceğinden, topluluktan mümkün olduğunca dâhil olarak farkındalık ve fon yaratmamıza yardım etmelerini isterim’’ diyerek şöyle konuştu:

‘‘Bağış kampanyaları, balolar, akşam yemekleri ve danslar, güzellik ürünleri bağışı ve hatta gönüllü olarak zamanınızı ayırma. Topluluk içinde bir topluluk duygusu yaratmak önemlidir, bu nedenle, Türkçe konuşan topluluktaki insanlar etkilenirse, oradaki yardım ve destek hakkında sağlam tavsiyelerde bulunma konusunda daha donanımlı olursunuz. Saç benim kültürümdeki insanlar için çok önemli, beni ne kadar etkilediğini biliyorum, bu yüzden kim olduğumuz ve insanlar için neler yapabileceğimiz konusunda farkındalık yaratmak bir yerden başlamalı.’’

‘DESTEKLEMENİN HER ZAMAN BİR YOLU VARDIR’

Dünya çapından özellikle pandemi sorasında her alanda yaşanan zorluklar kapsamında ve hayat pahalılığında etkisiyle, hayır kurumları da bu durumdan oldukça etkilenmeye devam ediyor. Çeşitli zorlukların üstesinden gelen Wigs For Heroes kurucusu Kaz, kurumun şu an yaşadığı zorlukları gazetemizle paylaştı.

‘‘Şu anda ofis binamız veya perakende alanımız yok, ne yazık ki son ofis alanımızı boşaltmak zorunda kaldık, bu yüzden şu anda kuzey Londra’da sıfır kanser hizmeti olduğu için bir yer kurmak için çaresiziz ama ne yazık ki fiyatlar çok yüksek. Ayrıca büyümemize yardımcı olacak gönüllülere, sosyal medya desteğine ve etkinlik desteğine ihtiyacımız var. Bizleri yakından veya uzaktan desteklemenin her zaman bir yolu vardır.’’

‘HAYALİMİZ TOPLULUĞUMUZ İÇİN KENDİ ALANIMIZA SAHİP OLMAKTIR’

Wigs For Hereos için gelecek yönündeki hedeflerini anlatan Kaz, kendi yardım dükkânlarına sahip olmayı hedeflediklerini belirtti.

‘‘Bu bizim hayalimiz. Giyim satışı vb. yoluyla kendi kaynaklarımızı toplayabileceğimiz çok amaçlı bir alan, buluşma noktası ve kanserden etkilenen insanlar için destek etkinlikleri düzenleyebileceğimiz güvenli bir alanda yerel olarak peruk bağlantılarını yapabileceğimiz yer istiyoruz. Kuzey Londra’da bir topluluk duygusu yaratmak, kansere yakalanan insanlar için son derece yalnız olabileceğinden önemlidir. Tedavi bittikten sonra bile. Şu anda neredeyse yok, bu yüzden evet, hayalimiz topluluğumuz için kendi alanımıza sahip olmaktır.’’

Exit mobile version