Site icon Londra Gazete

Seçimlerde randevulu oy sistemi kaldırıldı

Yurtdışında seçime katılımın düşük olmasının  en önemli nedeni olarak gösterilen randevulu sisteme son verildi.

Yurtdışında seçime katılımın düşük olmasının en önemli nedeni olarak gösterilen randevulu sisteme son verildi.

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının seçimlerde oy vermek için randevu almaların zorunlu tutan sistemi kaldırdı. Kararla, 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde yurtdışındaki seçmenler konsolosluklarda randevu almaya gerek olmadan 24 gün süreyle oy kullanabilecek.

Yurtdışındaki konsolosluklar, binalarının yetersiz kalması durumunda ise oy verme yeri için kiralama yoluna başvurabilecekler. YSK ayrıca konsolosluklarda YSK ile internet bağlantısı olmadan da oy kullanılıp sonra bu oyların işlenmesi uygulamasını da kaldırdı. Online olarak kullanılan oy sisteme işlenecek, internet bağlantısı yokken oy kullanılamayacak.

Randevu ile oy verme sistemi, ilk kez bu yılın Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma hakkı elde eden Türk vatandaşlarına uygulanmıştı. Türkiye’nin seçilmiş cumhurbaşkanını belirlemek için ilk kez sandıka başına giden, yurtdışında yaşayan seçmenlere yönelik randevu sistemi bekleneni vermemişti.

Bu seçimlerde yurtdışındaki yaklaşık 2 milyon 783 bin seçmenin yalnızca 232 bini oy kullanabilmiş ve seçime katılım oranı yüzde 10’un altında kalmıştı. Siyasi parti temsilcileri, katılımın düşüklüğünün en önemli nedeninin randevu sistemi olduğunu savunmuşlardı.

Exit mobile version