KKTC Londra Temsilciliğinden konsolosluk işlemleri için randevu almaya çalışan vatandaşlar, telefon üzerinden KKTC Londra Temsilciliğine ulaşamadıklarını aktardı. Özellikle İngiltere’de yaşayan yaşlı ve teknolojiye hâkim olmayan vatandaşlar bu durumdan oldukça etkilendikleri öğrenildi. Londra Gazete ’ye ulaşan okuyucularımız, randevu almak için ‘yüzlerce defa’ temsilciliği aradıklarını ancak ulaşamadıklarını belirtti. Bu şikâyetler üzerine bizlerde Londra Gazete olarak KKTC Londra Temsilciliğine ulaşıp bu konuyu değerlendirdik.
KKTC Londra Temsilciği 30 Eylül 2021’de sosyal medya ve web sitesi üzerinde bir duyuru yaparak, konsolosluk işlemlerin randevu sistemi üzerinden yapıldığını belirtmişti. Ayrıca, “Telefon hatlarımızda yaşanan aşırı yoğunluktan dolayı, konsolosluk işlemlerine dair tüm diğer sorulara en hızlı şekilde cevap alabilmek için london@mfa.gov.ct.tr adresine e-posta gönderilerek başvurulması tavsiye edilmektedir” ifadesini kullanmıştı.
Londra Gazete ekibi olarak bu hafta, KKTC Londra Temsilciliğine ulaşamayan vatandaşlarımızın sorunlarını kalemi aldık. Ayrıca, bu konu üzerine KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin ve KKTC Londra Konsolosu Namık Cafer ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Görüşmede, KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin ve Konsolos Namık Cafer, gayri resmi rakamlara göre İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin nüfus sayısının 300 bin veya üzeri olduğunu dikkat çekerek, temsilciliğin mevcut kadrosuyla yoğun talebe yetişmekte zorlandığı belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu 35 kişilik kadrosuyla hizmet verirken, Keskin, sınırlı sayıda kadrosuyla vatandaşların taleplerini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Konsolos Namık Cafer ise, vatandaşların işlemlerini tamamlamak için temsilciliğin uzun saatler mesai yaptığını ve gerektiğinde hafta sonu bile hizmet verdiğini, ayrıca özellikle pandemi sonrası çoğu kurumların e-posta üzerinden çalıştığını belirtti. Cafer, ‘‘Bazen bir saatte yüz telefon araması alıyoruz, buna yetişmemiz mümkün değil’’ dedi.
Sosyal medyayı ve mail sistemini kullanmayı bilmeyen, randevu almaya çalışan veya işlemlerini yaptırmakta sorun yaşayan vatandaşlarımız Londra Gazete ‘ye konuşarak, sorunlarını şöyle aktardı:
EROL MEMİŞ
Yüzlerce defa KKTC Londra Temsilciliğini aradım ama cevap veren yok. KKTC devleti, İngiltere’deki vatandaşların işlemleri yapılsın diye temsilcilik kadrosuna maaş veriyor ancak işlemlerimiz yapılmıyor çünkü ulaşamıyoruz. Pandemi artık bir neden olarak sunulmasın, telefonun arkasında saklanıp da pandemi diyemezsiniz. Vatandaşların işi yapılsın. Bir evrakımı tasdiklemek istiyorum, yaşlıyım, sağlık sorunlarım var, sosyal medyayı kullanmayı veya mail göndermesini bilmiyorum. Uzun bir süredir her gün temsilciliği arıyorum randevu ayarlamak için ama kimse cevap vermiyor. Benim çıkıp oraya gitmem hiç kolay değil, bu riski alıp temsilciğe gitmeyi düşündüm ama geri çevrilme ihtimali ile karşı karşıya kalıyorum. Temsilciliğin görevi vatandaşlara yardımcı olmak ve hizmet vermek, ancak mağdur, yaşlı ve sağlık sorunları olanları göz ardı etmeden bunu yapması lazım.
MEHMET KANAL
KKTC Londra Temsilciliğini sürekli aradım ama ses seda yok. Telefona çıksınlar ve bu vatandaşları yönlendirsinler artık. Bir kişi telefonlara çıkmıyor, bu kadar zor mu telefonlara cevap vermek. Bizim nesil teknolojiye hâkim değil, biz gündemi veya önemli duyuruları gazetelerden veya televizyondan takip ediyoruz. KKTC Londra Temsilciliği sosyal medya üzerinden yalnızca duyuru yaparak bir kesime hitap ediyor. Eğer temsilcilikte eksik kadro varsa KKTC devleti buna el atmalıdır. Kıbrıslı Türk diasporanın birçoğu İngiltere’de yaşıyor, devlet özellikle İngiltere karşı daha hassas olmalıdır.
ALİ HASAN
Vekaletname işlemimi bir türlü yapamadım ve sonunda Kıbrıs’a gitmeyi tercih ettim. Arayarak neden temsilciliğimize ulaşamıyoruz? Niye bu kadar zor? Yoğun bir iş temposu içerisinde Londra merkezine gitmemiz bir günümüzü alacak zaten. Ama randevu ayarlamak için kimseye ulaşamıyoruz. İngiltere gibi yerde bir yerde, gerek hastaneyi, özel şirketleri, kurumları ve Home Office’i bile telefondan arayıp ulaşabiliyoruz.
‘TEMSİLCİLİĞİMİZ HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ, TOPLUMUMUZUN İKİNCİ EVİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR’
Bu şikâyetler üzerine, gerçekleştirdiğimiz söyleşi de KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, yoğun talebe karşı yetişecek geniş bir kadroya sahip olmadıklarını belirtmişti. Keskin Londra Gazete ’ye yaptığı özel açıklamada bulunarak şu ifadeleri kullandı:
“Temsilciliğimiz her zaman olduğu gibi, toplumumuzun ikinci evi olmaya devam edecektir. Pandemi dönemi ve içinden geçtiğimiz Pandemi sonrası mevcut dönemde de Birleşik Krallık’taki vatandaşlarımızın sağlığı ve refahı ile konsolosluk hizmetlerimize kolay ve hızlı erişimi çalışmalarımızda en öncelikli yerini korumaktadır. Pandemi döneminde, özellikle seyahat kısıtlamalarının uygulamaya konulmasının ve netice itibarıyla vatandaşlarımızın ülkemize seyahat imkânının kolay olmamasının da etkisiyle; Temsilciliğimizin Konsolosluk bölümüne iletilen talep ve yapılan başvuru sayısında belirgin bir artış olmuştur.
PANDEMİ SONRASI TELEFON SANTRALİNDE YIĞILMA
Bu artış, ‘normalleşmenin’ henüz tam olarak gerçekleşmediği, Pandemi sonrası dönem olarak adlandırabileceğimiz günümüzde de yüksek oranda devam etmektedir. Bu bağlamda, bilgi almak maksadıyla Temsilciliğimize telefon yoluyla ulaşmaya çalışan vatandaşlarımızın sayısında da belirgin bir artış olmuştur. Bu durum telefon santralimizde bir yığılmayı beraberinde getirmekte olup Temsilciliğimize telefon yoluyla ulaşılmasını zorlaştırmaktadır.
BİLGİ VE RANDEVU TALEPLERİNİN E-POSTA YOLUYLA YAPILMASI TAVSİYE EDİLDİ
Bu sebeple, Temsilciliğimizin Konsolosluk bölümü, vatandaşımıza en iyi hizmeti verebilmek düşüncesiyle, Birleşik Krallık’ta yerleşik pek çok diğer diplomatik misyon, yerel kurum ve kuruluşlar örneğinde olduğu gibi, bilgi ve randevu taleplerinin e-posta yoluyla yapılması tavsiyesinde bulunmaktadır. Talep ve başvurularını, iletişim bilgilerini eksiksiz belirtmek suretiyle, Temsilciliğimizin e-posta adresi üzerinden ileten vatandaşlarımıza en kısa sürede geri dönüş yapılmakta; bekleme sürelerinin asgaride tutulması amacıyla, Konsolosluk bölümümüze yapacakları başvuru için işlem randevusu verilmekte ve e.posta yoluyla yöneltmiş oldukları sorular cevaplanmaktadır.
Tüm bu bilgiler ışığında; vatandaşlarımızın bilgi ve randevu taleplerini, Temsilciliğimize telefonla ulaşarak iletmek yerine, london@mfa.gov.ct.tr e-posta adresine göndermek suretiyle iletmeleri önemle rica olunur.’’